Ceremonial fastuos pe dealul Cireșoaia


12 septembrie 2017. La această dată se împlinesc 100 de ani de la încheierea ultimei confruntări majore dintre armata română și cea austro-ungară, din Primului Război Mondial. În memoria celor 2000 de soldați ai Regimentului 15 Infanterie care au murit pe plaiurile Cireșoaiei, s-a înălțat un monument din piatră, vizibil de pe DN12, din dreptul Bisericii Romano-Catolice ,,Sf. Ana”. Crucea a fost realizată de un om al locului, Cornel Solomon, și este identică cu cea care va fi sfințită joi, 14 septembrie, în faţa Palatului Oştirii din Iaşi. „La Schitul Cireșoaia există un monument al celor 500 de vânători de munte care au murit în acea bătălie, dar nimic nu amintea de cei 2.000 de infanterişti care au căzut în 1917”, a motivat primarul Slănicului, Gheorghe Baciu, poziționarea monumentului.

_DSC0297

Cu acest prilej, Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova, împreună cu Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” au organizat o ceremonie militară de inaugurare și o slujbă de sfințire a monumentului comemorativ.

Sute de oameni din localitate și din zonele învecinate au participat la această impresionantă și emoționantă manifestare, cărora li s-au alăturat ierarhi, preoţi, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de unități militare din Bacău şi Iaşi, veterani de război, cadre militare în activitate, în rezervă și retragere, reprezentanți ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, elevi și cadre didactice. Printre invitați s-au numărat ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, pr. Marian Dascălu, parohul comunității Cireșoaia, pr. Marius Adam jr., vicar al comunității Cireșoaia, pr. Benone Butacu jr., paroh al bisericii catolice din Slănic Moldova, pr. Viorel Ababei, fiul satului, pr. Claudiu Panțâru, stareț al Schitului Cuviosul Eftimie cel Mare, Cireșoaia, pr. Cătălin Ilie, paroh ortodox Slănic Moldova, pr. Daniel Levente, stareț al mănăstirii Ștefan Cel Mare (Bolovanul), Valentin Ivancea, subprefectul județului Bacău, Marius-Gabriel Gheorghiță, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova, Ștefan Șilochi, primarul orașului Târgu Ocna, Valentin Vieru, primarul orașului Moinești, Viorel Miron, primarul orașului Comănești, Daniel Șandru, directorul Departamentului CENTENAR al Primăriei Iași, Romil Botezatu, directorul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, col (r) Valerian Timofte, preşedintele Asociaţiei Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Bacău ,,Col. Corneliu Chirieș”, dr. Adrian-Valentin Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, prof. Corneliu Stoica, istoric, Maria Dohotaru, directorul editurii și tipografiei ,,Magic Print” din Onești, consilieri locali ș.a.

În cuvântul de deschidere, primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu a adus un omagiu eroilor căzuți pe aceste locuri: „Ne înclinăm frunțile cu respect și rostim o rugăciune pentru sufletele celor care au pierit departe de casă și de cei dragi, dar pentru o cauză dreaptă. Lor le datorăm mai mult decât recunoștință. Le datorăm existența noastră ca neam, ca țară, ca individ. Avem datoria sfântă față de înaintașii noștri să continuăm lupta pentru integritate națională și păstrarea valorilor noastre tradiționale, dar mai ales să fim mai buni, mai harnici, mai responsabili, pentru a lăsa copiilor și nepoților noștri o comunitate construită pe principii și valori sănătoase, așa cum și-au dorit-o cei pe care-i comemorăm azi.”

După ceremonialul militar specific, monumentul eroilor a fost sfinţit de ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului și PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași.

În alocuțiunea sa, PS Petru Gherghel a subliniat importanța acestui moment sacru: „Un gând de prețuire tuturor ostașilor noștri care și-au dat viața și ostașilor noștri care ne apără țara. Iubirea și dragostea acestora, ne obligă. Ne-am adunat aici toți cei plini de credință pentru a implora binecuvântarea cerească asupra acestui monument, asupra acestui pământ de pe dealul Cireșoaiei, care adăpostește sub gloria străbună sutele și miile de eroi, ostași ai patriei noastre, care și-au oferit trupurile și vitejia lor pentru apărarea acestui pământ și libertății și demnității noastre. Astăzi, gândul nostru ne poartă spre ei, spre toți, pomenindu-i prin prezență și rugăciunile noastre, ca ei să afle răsplată și odihnă veșnică în patria celor drepți.”

,,Cu evlavie sfântă, ne plecăm genunchii în ţărâna ce odihneşte, apără şi păzeşte osemenintele celor care acum 100 de ani, aici, s-au înălţat la cer apărând pământul de jos”, a declarat, în cuvântul său, ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Au fost, deopotrivă, timpuri de glorie şi timpuri de durere. Ne-am urcat pe culmi, în acele timpuri, pe care nu le-am atins de multă vreme. Și în acei ani, părinţii noştri simţeau că totul este pierdut. Dar atunci, au fost oameni care au ştiu să ia decizii la momentul oportun şi oameni care au ştiu să îndeplinească aceste decizii. Acele clipe au fost trăite în modul cel mai dureros de către cei care şi-au vărsat sângele şi şi-au dat viaţa. De aceea, această cruce şi prezenţa voastră arată, după o sută de ani, gratitudinea naţiunii române pentru tot ce a fost adânc, înălţător şi frumos în acele momente. Se cuvine acum, să vă mulţumim dumneavoastră şi celor care au luat această iniţiativă ca astăzi să fim aici. Dumnezeu să ne dăruiască aceeaşi determinare pentru apărare țării pe alte coordonate, însă cu aceeaşi demintate, jertfă şi credinţă”.

La rândul său, ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a ținut să mulțumească tuturor celor care au luat parte şi s-au implicat în organizarea acestui eveniment: ,,Vă mulţumim că aţi venit în munţii aceştia, unde altădată strămoşii noştri s-au jertfit pentru neam şi pentru ţară. Am înţeles încă o dată că poporul român este un popor de sfinţi şi de eroi. Aşa că, pomenindu-i, înseamnă a adăuga cărămida rânduită nouă de Providenţă la edificiul spiritual al înaintaşilor noştri. Să le facă Dumnezeu parte de Raiul cel veşnic şi să-i pomenească cu drepţii şi cu martirii neamului românesc”.

„Ne bucurăm că am reuşit să facem o pomenire creştinească a eroilor Regimentului 15 Infanterie care şi-au dat viaţa în Bătălia Oituzului acum 100 de ani, pe Dealul Cireșoaia”, a spus și col. Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt”. Ne bucurăm și pentru faptul că am fost înconjurați astăzi de foarte mulţi copii, intenţia noastră fiind aceea de a transmite tinerei generaţii sentimentul de mândrie națională, că noi ne aflăm aici, pe pământ românesc, datorită lor, eroii martiri ai neamului nostru, ostașii români.”

Festivitatea a continuat cu cu un omagiu adus eroilor Regimentului 15 Infanterie și cu depunerea de coroane și jerbe de flori la noul monument, precum și înmânarea unor diplome de merit.

Noi, cireșoienii, suntem mândri că trăim în aceste locuri încărcate de istorie. Cei care au urcat pe dealul Cireșoaiei, au putut vedea, începând de la cimitirul satului, până pe vârf, sute de metri de tranșee și gropi lăsate de bombele primului război. Un bătrân povestea că în luptele purtate, soldații români se adăposteau în tranșee la mică distanță de inamic. Cele două tabere erau despărțite de un pârâu. După fiecare șarjă de focuri de arme, se așternea liniștea și soldații făceau schimb de pâine, țigări, apă și poate și vreo conservă sau vreo ciocolată. La noi ordine, în scurt timp, acești oameni se omorau între ei.

În final, cei prezenți au asistat la un program artistic în care s-au recitat poezii închinate eroilor neamului, una dintre ele făcând parte din folclorul local:

Cireșoaie blestemată

Dis-a-n verde frunză lată
Cireșoaie blestemată
Și de tunuri bombardată
Și de sârme încurcată.

Vin obuzele ca gândul
Se cutremură pământul
Și răniții strigă tare
Nu mă lăsa frățioare.

Vin ghiulelele ca vântul
Se cutremură pământul
Vin ghiulelele cu mia
Să distrugă România.

Nici Dumnezeu nu mă lasă,
Nici Dumnezeu nu mă lasă,
Că am cinci copii acasă
Și rămân ei făr` de tată.

Copii mici ca și gândacii
Unul strigă tată, tată!
Altul strigă mamă, mamă!
La inimă îmi fac rană.

Nu e rană de cuțit
Ci e rană de iubit.

Toți flăcăii cei frumoși
Au plecat cu trenul jos
Înapoi nu s-au întors
Și-n atac când au intrat
Inimioara mi-a secat.”

După încheierea festivităților, cei prezenți au fost poftiți la o agapă frățească, meniul incluzând tradiționala fasole cu ciolan la cazan.

Organizatorii au promis că astfel de celebrări se vor desfășura și în anii următori. ,,Ne dorim ca acest eveniment să devină unul de tradiție și să fie inclus în traseul turistic al stațiunii, astfel ca în fiecare an să putem omagia eroii din această zonă” – Gheorghe Baciu, primarul orașului-stațiune Slănic-Moldova.

surse: desteptarea.ro, bacauexpres.ro

Be the first to comment on "Ceremonial fastuos pe dealul Cireșoaia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*