Ziua Persoanelor Consacrate – zona Oneşti


Duminică, 4 februarie 2024, s-a celebrat la nivel zonal în Dieceza de Iaşi, Cea de-a XXVIII-a Zi Mondială a Vieţii Consacrate. Persoanele consacrate din zona Oneşti s-au adunat anul acesta în Parohia „Sfânta Ana” din Cireşoaia. Numărul celor care au participat la această zi de rugăciune şi de comuniune a fost aproximativ 30 de persoane.

Punctul de întâlnire a fost la Mănăstirea „Surorile Providenţei”, care ne-au primit cu mare bucurie, unde ne-am simţit ca acasă. Apoi, cu toţii ne-am îndreptat spre biserica parohială, pentru a ne reculege şi a ne interioriza, rugându-ne cu poporul lui Dumnezeu sfântul Rozariu, animat de comisia persoanelor consacrate din zona Oneşti.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată la ora 11.00 şi prezidată de pr. Ciprian Văcaru, OFMCap. La începutul Sfintei Liturghii părintele Claudiu Nedelciu, parohul acestei comunităţi, în numele comunităţii din Cireşoaia, ne-a adresat un cuvânt de bun venit nouă, persoanelor consacrate, amitindu-ne că suntem ,,lumina lumii” şi ne-a îndemnat să nu uităm să fim ,,sare care dă gust”.

Pr. Paul-Daniel Coman, OFMCap., fiul satului, ne-a adresat cuvântul de învăţătură, prin care a reamintit tuturor: copiilor, tinerilor, adulţilor şi persoanelor consacrate că ,,facem parte cu toţii din marea familie a lui Dumnezeu şi suntem adunaţi astăzi pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu”. Aşa cum evanghelia de astăzi ne vorbeşte despre Isus prezent în mijlocul discipolilor săi şi în familia lui Petru, vindecându-i soacra, asemenea lui, şi noi, persoane consacrate, suntem chemate să fim alături de cei care sunt în suferinţă, să ne apropiem de ele, să le întindem mâna, ajutându-i să se ridice din situaţia lor de nevoie. Părintele, de asemenea, ne-a invitat să urmăm exemplul lui Isus, începând şi sfârşind zilnic ziua noastră cu rugăciunea, pentru a fi cu adevărat o profeţie în lumea de astăzi.

După cuvântul de învăţătură, toate persoanele consacrate au reînnoit profesiunea religioasă.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a transmis tuturor salutul episcopilor noştri, iar corul, care a animat atât de frumos Liturghia, a cântat un călduros La mulţi ani pentru persoanele consacrate prezente.

A urmat apoi prânzul la Pridvorul Haiducilor din Cireşoaia, unde am fost primiţi în mod tradiţional şi cu mare căldură sufletească de gazda casei, Doamna Lili Neculăiescu. S-a alăturat la Celebrarea Sfintei Liturghii şi la momentul de agapă fraternă şi Primarul din Slănic Moldova, D-nul Gheorghe Baciu, care a adresat un cuvânt de preţuire pentru munca pe care o fac persoanele consacrate în societate. Ca semn de preţuire, a dăruit fiecărei surori câte un trandafir alb, semn al frumuseţii şi al purităţii.

La ora 14.00 ne-am deplasat la Căminul cultural pentru momentul formativ cu tema: „Prietenia în viaţa consacrată: dar gratuit şi provocare inevitabilă”. Sr. Mihaela Bălăucă, SP, a fost cea care ne-a introdus în această temă vastă a prieteniei, dând glas cuvintelor Sfântului Părinte Papa Francisc: ,,Primul obstacol care ne face să pierdem capacitatea de a aştepta este neglijarea vieţii noastre interioare. Aşa se întâmplă atunci când oboseala prevalează asupra mirării, când obişnuinţa ia locul entuziasmului, când ne pierdem perseverenţa pe calea spirituală, când experienţele negative, conflictele sau roadele care par că întârzie ne transformă în persoane amare şi amărâte”. (2 februarie 2024). Apoi, pe baza temei, a dezvoltat trei aspecte importante: prietenia şi fraternitatea, relaţiile de prietenie bazate pe prietenia cu Cristos, frumuseţea, oboseala şi riscul prieteniei. Sora Mihaela a subliniat faptul că ,,vocaţia la viaţa consacrată este, de fapt, o chemare de a trăi iubirea ablativă şi este un semn al dăruirii totale de sine lui Dumnezeu şi fraţilor”. Un aspect fundamental care stă la baza prieteniei spirituale este relaţia fiecărei persoane consacrate cu Isus. Persoana consacrată simte nevoia unei deschideri care merge dincolo de relaţia EU-TU, capabilă să se deschidă la transcendenţă, prietenia umană ajunge la plinătate numai în experienţa cu Cristos care ne face părtaşi de iubirea intratrinitară. De aceea, prietenia pe care persoanele consacrate sunt chemate să o trăiască, trebuie să se nască în Cristos, trebuie să crească conform voinţei lui Cristos şi să-şi găsească sfârşitul şi perfecţiunea sa în Cristos. Aspectele care au fost descrise, pot fi sintetizate în emblematica frază a călugărului Aelredo Di Rievaulx: „Iată-ne, eu şi cu tine, şi sper că există un al treilea între noi, Cristos”.

Programul a continuat cu un moment contemplativ de cânt gregorian, realizat de corul Voces Angelorum, dirijat de sr. Lucia Vârgă, SP.

Această zi de comuniune şi de fraternitate a fost conclusă cu un moment de rugăciune cu metoda Kett, pregătit de doamna Daniela Mititelu în cadrul căreia fiecare dintre noi a avut posibilitatea să experimenteze importanţa de a sta cu Isus pentru a întări legătura de iubire de la care izvorăşte orice gest de iubire şi prietenie.

Mulţumim tuturor celor care au participat şi au colaborat pentru a realiza aceste momente atât de frumoase. Dorim ca această zi să aducă cât mai multe roade în viaţa fiecaruia dintre noi spre drumul sfinţeniei, şi totodată, să de-a naştere la noi vocaţii şi din rândul generaţiilor de astăzi.

Sr. Daniela Maria Iuganu, SPP

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 4 februarie: Cireşoaia : Ziua Persoanelor Consacrate – zona Oneşti