Un nou păstor pentru comunitatea Cireșoaia


Duminică, 3 septembrie 2023, comunitatea cireșoiană a trăit un moment de bucurie și solemnitate, prin instalarea noului paroh, părintele Claudiu Nedelciu.

Decret episcopal:
Având în vedere necesitățile pastorale din parohia „Sf. Ana” din Cireșoaia, județul Bacău, decanatul de Trotuș, ținând cont de disponibilitatea manifestată și analizând cu atenție reglementările canonice, după ce ne-am consultat cu cei în drept, prin prezentul decret stabilim transferarea părintelui Claudiu Nedelciu, născut la Săbăoani, la data de 3 ianuarie 1980, hirotonit preot la Iași la data de 29 iunie 2006, din postul de paroh al parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci”, Buhuși, județul Bacău, decanatul de Bacău Centru, în postul de paroh la parohia „Sf. Ana”, Cireșoaia, județul Bacău, decanatul de Trotuș.

Prin acest decret se conferă toate drepturile și jurisdicția cuvenită conform canoanelor Bisericii. Numirea intră în vigoare începând cu 1 septembrie 2023 iar luarea în posesie canonică a parohiei se va face duminică, 3 septembrie 2023. Începând cu data luării în posesie canonică a parohiei, părintele Claudiu Nedelciu va avea dreptul de reprezentare legală în fața tuturor instituțiilor și autorităților civile publice și private potrivit reglementărilor în vigoare. Părinții parohi și cei asimilați lor sunt direct responsabili de activitatea pastorală în comunitatea încredințată și au obligația administrării tuturor bunurilor parohiale în conformitate cu prevederile cvorumului de drept canonic și cu legislația în vigoare.

Dorindu-vă mult succes și binecuvântare în urma slujirii încredințate vă asigurăm de rugăciunile și prețuirea noastră.

Cu binecuvântarea noastră,
PS Iosif Păuleț, episcop de Iaşi

Sfânta liturghie de investire a noului paroh a fost prezidată de pr. Gheorghe Cojocaru, decan de Trotuș. Alături de sfinția sa au concelebrat mai mulți preoți, printre care pr. Viorel Ababei, pr. Nicu Butacu, pr. Gheorghe Farcaș ș.a.

După cuvântul de învăţătură rostit de părintele decan, cu inima plină de bucurie şi emoţie, toţi cei prezenţi au asistat la frumosul ritual de încredinţare a mandatului noului paroh al comunităţii.

Pr. Claudiu a rostit în faţa părintelui decan şi a întregii comunităţi jurământul şi mărturisirea de credinţă, reafirmând supunerea faţă de învăţătura lui Cristos şi a Bisericii Catolice şi faţă de episcopii diecezei noastre. Pr. Claudiu a primit apoi din mâna părintelui decan mai întâi Biblia – cartea Cuvântului lui Dumnezeu şi semn al angajării la predicarea Cuvântului lui Dumnezeu şi păstrarea credinţei drepte; cheia – simbol al angajării de a păzi şi edifica în Domnul comunitatea parohială şi Crucea – simbol al jertfei lui Cristos, semn al dăruirii până la jertfă a noului paroh faţă de poporul încredinţat grijii sale.

La sfârşitul acestui ritual, doi reprezentanţi ai comunităţii au semnat procesul verbal al luării în posesie a parohiei de către noul paroh.

La eveniment a fost prezent și primarul localității, Gheorghe Baciu, care i-a urat un călduros bun venit părintelui Claudiu Nedelciu și l-a asigurat, din funcția vremelnică de primar, dar mai ales ca fiu al satului, de susținerea personală pentru ca activitatea pastorală de la Cireșoaia să fie cât mai rodnică: „Dorim să reparăm anumite lucruri care nu au funcționat bine și ne dorim să fim alături de sfinția voastră în această nouă slujire”, a afirmat domnia sa.

Părintele Claudiu a adus la rândul său mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru că a hotărât prin preasfințiții noștri ca să vină în comunitatea „Sf. Ana” din Cireșoaia unde, începând de azi, „împreună îl vom sluji pe Dumnezeu, împreună vom merge spre veșnicie și împreună ne vom bucura că suntem creștini ce-și poartă crucea de fiecare zi cu încredere și seninătate.”

Corul de copii „Voces Angelorum” coordonat de sr. Lucia Vârgă i-a oferit un cadou muzical pr. Claudiu, intonând un cântec de Sf. Francisc, ca semn de bun augur pentru noua misiune în comunitatea noastră.

La final, o reprezentantă a comunității a rostit mesajul de bun venit:

Preacucernice părinte decan,
Preacucernici părinţi invitaţi şi susţinători,
Părinte Paroh Claudiu,

Astăzi întreaga parohie aduce slavă și mulțumire Bunului Dumnezeu, care ne-a binecuvântat parohia cu preoţi plini de har și bunătate, care cu modestie, consecvenţă şi slujire ne-au însoţit pe fiecare dintre noi pe drumul vieţii. Ne-am adunat într-un număr mare pentru a participa la Sf. Liturghie celebrată în comunitatea noastră de părintele nostru nou, paroh Claudiu Nedelciu.

Părinte Claudiu, cu har, credinţă, iubire şi tărie, bunul Dumnezeu să vă ajute să înrădăcinaţi in sufletele noastre dorința de a fi mai buni, dorința de a privi înainte cu credință și dorința de a privi viața ca pe cel mai frumos dar. Prin exemplu și rugăciuni să faceţi să răsară soarele peste buni și răi și să plouă peste drepți și nedrepți, să ne arătaţi exact ce suntem fiecare dintre noi, un egal între egali, iar cine vrea să fie deasupra altora, să fie slujitorul tuturor; așa cum ne învață Isus Cristos.

Cumva noi am pierdut direcţia, vă rugăm să ne însoţiţi în drumul nostru de credinţă, să învăţăm cum să ne iubim aproapele, să fim o comunitate unită în Cireşoaia, să ne mobilizăm și să avem grijă de cei bolnavi sau aflați in suferință şi bineînţeles să avem grijă unii de alţii.

N-au lipsit niciodată catehezele, campusurile, activităţile de voluntariat ale Acţiunii Catolice tineri şi adulţi, am încercat ca în fiecare zi să experimentăm ce înseamnă o viață trăită prin virtuțile bisericii la fiecare Sf. liturghie, dar și în afara bisericii.

Bineînțeles că ne vom strădui să creștem în credință și har, vă vom iubi și prețui ca paroh al comunităţii Cireşoaia şi vă purtăm în rugăciunile noastre.

Bine aţi venit în Parohia „Sf. Ana” Cireşoaia! Domnul să vă dea răbdare, drumul să vă fie presărat cu florile binecuvântărilor şi înţelepciunea învăţăturii lui Isus să vă fie scut şi ajutor!

Cu multă preţuire,
Întreaga comunitate!