Campus de vară – „Lasă amprenta ta în lume”


În perioada 1-11 august 2023, în comunitatea noastră din Cireșoaia, a avut loc campusul de vară: „Lasă amprenta ta în lume”. Au participat aproximativ 120 de copii și 20 de animatori care i-au însoțit în această perioadă.

În prima parte a zilei, după înviorarea cu dansuri și gimnastică, am ascultat în fiecare dimineață o poveste care ne-a ajutat să aprofundăm tema propusă: În armonie cu sine, cu natura, cu ceilalți și cu Dumnezeu! Am dorit să fim în simptonie cu sf. Părinte Papa Francisc care, prin Enciclica Laudato sii, îndeamnă toată omenirea să facă pași spre o ecologie integrală. Titlul enciclicei preia invocaţia sfântului Francisc din Assisi, „Lăudat să fii, Domnul meu” care, în Cântarea creaturilor, aminteşte că planeta noastră Pământ, casa noastră comună, „este ca o soră cu care împărţim existenţa, şi ca o mamă frumoasă care ne primeşte în braţele ei”. Acest imn – „Laudato sii” a răsunat pe buzele și în inima copiilor în aceste două săptămâni de campus.

După acest moment formativ copiii s-au deplasat spre școală și acolo au participat la diferite ateliere: dans, brățări, pictură pe față, pictură pe tricouri, croșetat, împletit, rogojini. În ultima oră a programului copiii au avut parte de jocuri organizate de animatori, pe terenul de sport de la școală.

Un aspect nou al campusului a fost „invitatul special”, unul în fiecare zi, care i-a ajutat pe copii să aprofundeze câteva aspecte importante pentru viața lor:
-primul ajutor prezentat de Eliza Mititelu și Mădălina Laslău din Cireșoaia
-voluntariat și construirea păcii prezentat de Cornel Bulai – Asociația Kolping di Oituz
-igienă personală și educație sexuală prezentat de Ioana Bucioacă din Onești
-reciclarea și respectul față de natură prezentat de Gina Anton din Slănic Moldova – Centrala Artelor „In Context”

La jumătatea săptămânii, miercurea, am celebrat împreună sf. Liturghie cerându-i lui Dumnezeu harul de a fi cu noi în acest drum. Așa cum spunea pr. Ștefan, doar atunci când îl punem pe Dumnezeu pe primul loc vom putea trăi în armonie cu noi înșine, cu alții și cu natura. Era emoționant să vezi atâția copii la liturghie și ce frumos cântau! Sperăm ca această participare să fie pe tot parcursul anului!

Ultima zi a campusului cu copiii mici a fost ieșirea în parcul din Târgul Ocna, iar cu cei mari a fost o drumeție pe munte cu destinația pârtia Nemira din Slănic Moldova, însoțiți de ghizii montani din Slănic Moldova. Au fost momente de bucurie pentru toți copiii și pentru toți animatorii care s-au implicat în aceste două săptămâni.

Dorim să mulțumim din inimă tuturor colaboratorilor noștri, care au contribuit la buna desfășurare a acestui campus. În special, o mulțumire deosibită o datorăm Primăriei Slănic Moldova și D-lui Primar Gheorghe Baciu care a sponsorizat echipamentul, gustarea și transportul pentru ieșirile copiilor, și a pus la dispoziție patru persoane, asistente sociale și medicale în această activitate de două săptămâni.

De asemenea mulțumim Doamnei Director al Școlii, care ne-a permis să ne desfășurăm atelierele în clasele spațioase și să folosim terenul de sport pentru jocurile organizate în cadrul campusului. O mulțumire deosebită animatorilor care zi de zi s-au implicat cu toată ființa lor pentru a-și dărui timpul, abilitățile și talentul lor pentru a aduce zâmbete și bucurie în inima copiilor.

În ultima zi, fiecare copil, în mod simbolic, a așezat o piesă de puzzle în realizarea unei imagini frumoase, simbolizând faptul că lumea va deveni mai armonioasă dacă fiecare va contribui cu propria „piesă”. Dumnezeu ne-a dăruit viața pentru un scop, pentru a aduce o amprentă în această lume. Cum va fi amprenta – frumoasă sau urâtă – depinde de fiecare dintre noi.

Așa putem spune și de toți cei care au colaborat: părinții copiilor, donatorii anonimi, prietenii care, cu mica lor contribuție, au pus „piesa” lor de puzzle, și au făcut posibilă desfășurarea acestui campus. Doar împreună putem face lucruri frumoase pentru comunitate.

Ultima întrebare cu care au plecat copiii, și care poate deveni un impuls pentru fiecare dintre noi este: Tu, ce frumusețe lași în urma ta? (Temă pentru acasă!)

Sr. Lucia Vârgă
Surorile Providenței