Masa Reginei de pe vârful Cireșoaia


Jertfa eroilor români din Primul Război Mondia,l ce a făcut posibilă Marea Unire din 1918, este cinstită de marile monumente ridicate pe locurile celebrelor bătălii: Mărăşeşti, Mărăşti sau Oituz.  Mai puțin evocată este zona Cireșoaia – Coșna unde 12 mii de ostaşi români au fost înghiţiţi atunci de „uraganul de foc“ dezlănţuit de trupele germane. Când bubuitul tunurilor în jurul munţilor a amuţit, pe locul brăzdat de tranşee a răsărit, îndurerată, o pădure de cruci de mesteacăn ce vegheau la căpătâiul celor căzuţi. 2.500 de eroi români au fost ingropați pe dealul Cireșoaiei.

monument_ciresoaiaDoar câteva cruci din piatră amintesc astăzi de eroismul și sacrificiul lor în aceste locuri. Una dintre ele aduce referire la cele trei vizite ale Reginei Maria pe linia frontului de pe vârful Cireșoaia din anii 1917 și 1918. Locul se numeşte „Masa Reginei” deoarece, in ultima sa vizită, Majestatea Sa a servit masa alături de soldaţii români.

Prima vizită a Reginei Maria pe Cireșoaia s-a întâmplat în toamna anului 1917. Gheorghe I. Brătianu relata în „Cuvinte către români”:  „Regina Maria a sosit fără veste în pădurile Cireşoaiei şi a stăruit să păşească până în şanţurile cele mai îndepărtate ale noastre”. Mai târziu, în memoriile sale, evocând această vizită din toamna anului 1917, Regina Maria remarca: ,,A fost o plăcere să văd uimirea încântată a soldaţilor când mă zăriră… Această vizită făcută soldaţilor mei, a fost o mare învăţătură pentru mine, iar pentru ei o bucurie aproape cucernică”.

In primăvara anului 1918, Regina Maria însoțită de regele Ferdinand revine la Cireșoaia. „Sus, pe Ciresoaia, mormintele părăsite ale soldaţilor căzuţi în luptă au fost plivite şi însemnate cu cruci albe de mesteacăn.” notează Regina. Despre aceste cruci surprindea emoționant de frumos mai târziu scriitorul Teodor Săndulescu: „Crucile de mesteacăn au putrezit, s-au rupt, au căzut (…) Mi-a rămas în firea mea, ca iarna, mai ales când ninge, să privesc spre vârfurile Cireşoaiei, acolo unde crucile de mesteacăn au căzut. Au rămas, cum spun versurile, numai sfinţii de sub ele…“.

Tablou ilustrat și de Regina Maria în cea de-a treia vizită întreprinsă aici ntre 6 și 9 august 1918, împreună cu principele Carol, principele Nicolae, principesa Elisabeta şi principesa Maria. Cităm din memoriile Majestății Sale din cartea „Povestea vieții mele”: „Am mers la Cireşoaia, chiar în vârful muntelui, unde fusesem toamna trecută în tranşee (…) Peste tot locul, mici morminte părăsite, fără nume, risipite ici şi colo, pe câmpul de bătălie, privind, în veşnica singurătate, splendidul peisaj de pe vârful muntelui. Acolo unde cursese sângele şiroaie, creşteau acum micşunele (…). Singura mea mulţumire a fost să rostesc câteva rugăciuni lângă mormintele părăsite ale soldaţilor“

 

masa_regineiIn această ultimă vizită, într-o poiană pe taluzul unui sanţ Regina a servit masa alături de soldaţii români şi locuitorii din localitățile apropiate. Tradiția locală a consemnat aceste prezențe ale Reginei pe platoul de la Cireșoaia găsindu-se un loc numit “Masa Reginei”.

Momentul a fost imortalizat de fotograful Stanciu Kotetschi.

 

P.B.

 

 

De-a dreptul impresionantă imaginea din satelit a locului numit „Masa Reginei” de pe vârful Cireșoaia.

masa_reginei_satelit

Click pe imagine pentru explorarea zonei în Google Earth

1 Comment on "Masa Reginei de pe vârful Cireșoaia"

  1. multumesc, sunt informatii pe care le cautam de mult si raspuns la intrebari mai vechi. sr. viviana

Leave a comment

Your email address will not be published.


*