Sărbătoare in Cireșoaia: Hramul Bisericii 2011


Ploaia măruntă nu a fost un impediment pentru comunitatea din Cireșoaia de a participa alături de oaspeții din imprejurimi sau de departe, in număr mare la Liturghia Solemnă de la ora 12:30, duminică, 24 iulie 2011. Așa cum a precizat părintele prezidant la inceput, este deja o tradiție ca in fiecare an, la sfârșitul lunii iulie, intreaga comunitate să-și omagieze patroana bisericii, pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria. De asemenea, această Sfântă Liturghie a fost inchinată memoriei părintelui Alexandru Suceu OFMConv, fost paroh in Cireșoaia intre anii 1983 – 1987, trecut la Domnul cu o zi mai devreme.
Cântecul de inceput a dat tonul marii sărbători prin tonalitate dar mai ales prin versuri:
Frumoasa esti patroană preaiubită,
Cununi de stele te impodobesc,
Slăvită ești si-n toate fericită,
In strălucirea tronului ceresc.
Numeroși preoți au concelebrat Sfânta Liturghie. Căldura era sufocantă dar importanța evenimentului și starea spirituală specială ne-a menținut pe ”baricade”. O dată in plus predica a captat atenția intregii asistențe:
Se spune că poți cunoaște un membru al familiei doar privindu-i copilul, fratele, sora, părintele in ochi. Așa putem și noi să-i privim pe Sfinții Ioachim și Ana prin ochii Preasfintei Fecioare Maria și vom descoperi cu surprindere poate cea mai importantă trăsătură a acestora și anume simplitatea. Nu ar fi oare lumea mai bună dacă ar urma acest exemplu? Câtă simplitate găsim in aceste vremuri atat de tulburi? O altă caracteristică a familiei pe care o sărbătorim astăzi este Rugăciunea. Părintele predicator ne-a indemnat să luăm seama de acest lucru primordial in viața unui creștin: rugăciunea și comunicarea cu Dumnezeu. Să reînvățăm să ne respectăm și să-i spunem lui Dumnezeu problemele noastre. Să iubim, să tolerăm dar mai ales să știm să ne sacrificăm pentru aproapele nostru.
Momentul de liniște de după predică ne-a făcut să aprofundăm aceste gânduri.
A urmat rânduiala firească a Sfintei Liturghii cu aceeași incărcătură solemnă.
In final, părintele paroh Marian Dascălu și-a exprimat bucuria că biserica este plină și le-a mulțumit preoților, corului, oaspeților, celor prezenți, și tuturor acelora care au pus umărul ca această sărbătoare sa fie o reușită. Pe aceeași ploaie măruntă credincioșii s-au indreptat spre casele lor cu bucurie in inimi și conștiința că așa cum ii cinstim pe bunicii lui Isus la fel trebuie să ne cinstim și părinții părinților noștri.