Barticesti 2003 – Ziua tinerilor catolici


Vant, mult soare, mii de tineri, zeci de preoti si o impresionanta desfasurare a politiei si jandarmeriei romane.Anul acesta la Barticesti (Neamt), s-au implinit 10 ani de cand tinerii catolici din Moldova si nu numai se aduna sa-si sarbatoreasca ziua impreuna cu pastorul lor P.S. Petru Gherghel.

Inca de la primele ore ale diminetii, grupuri de tineri se indreptau spre biserica recitand rozariul, cantand imnuri de slava sau pur si simplu zambind si discutand despre marele eveniment. Cu un calduros „Cristos a inviat !” am fost primiti si noi de maicutele manastirii aflate la intrarea in localitate. La cativa pasi, o cladire moderna de la a caror geamuri ne fac semn cu mana cateva persoane in alb. Sunt medici si asistenti ai spitalului local. Peste tot sunt stegulete, pe la garduri sunt puse covoare multicolore, iar la porti vezi oameni salutandu-te. Reprezentanta tinerilor din Barticesti spunea:”Abia astazi am realizat maretia si importanta unui astfel de eveniment. Efortul fizic si moral depus si-a pierdut valoarea in momentul in care v-am vazut.”

Pentru prima data, dupa zece ani, am putut observa o prezenta masiva a fortelor de ordine in zona. La fiecare colt puteai observa un politist sau un jandarm. Mi se pare o exagerare la o astfel de intalnire. Odata in plus, ca in fiecare an a fost interzisa comercializarea bauturilor alcoolice. In jurul orei 10 si-a facut aparitia P.S. Petru Gherghel insotit de P.S. Aurel Perca si bineinteles de o excorta a politiei. O ora mai tarziu, toata suflarea era prezenta in fata scenei amplasata in centrul localitatii pentru a participa la Sfanta Liturghie. Vantul puternic si soarele nu a fost un obstacol pentru miile de tineri ce au fost trup si suflet la celebrare. La oferirea darurilor, preasfintitul a primit pe langa paine si sare, un casetofon si un ceas, cadou cu prilejul implinirii a 25 de ani de pastorie a diecezei.

In final au avut loc anualele discursuri ale principalelor organizatii de tineret din Moldova, Actiunea Catolica si Scout precum si al unui reprezentant al Barticestiului. De asemenea P.S. Aurel Perca i-a inmanat parohului localitatii mesajul Sfantului Parinte Papa Ioan Paul al II-lea transmis comunitatii din Barticesti.

In cadrul manifestarii artistice ce a urmat, organizatorii au incercat ceva nou. Preasfintitul a fost in mijlocul tinerilor ca spectator si ca… intervievat. Fata in fata tinerii din diferite parohii i-au adresat intrebari deschise pastorului nostru, stimuland atentia celor prezenti.Am aflat astfel ca P.S. Petru Gherghel a fost cel mai fericit atunci cand a devenit preot si cel mai suparat cand a murit mama sa. De ce a ales preotia? Pentru ca „tanar strengar” cum era a gasit de cuviinta sa nu-l dezamageasca pe parintele paroh care l-a indrumat.Calea preotiei a fost aleasa ca un fel de vraja, care nu poate fi explicata.”Sa nu ne fie frica sa fim sfinti si sa folosim rozariul ca pe o arma alba impotriva pacatului” ne-a sfatuit el in final.

Cu inimile pline, tinerii au lasat in urma si aceasta sarbatoare indreptandu-si gandurile si idealurile spre Iasi, locul unde se va desfasura intalnirea tinerilor anul viitor.

Be the first to comment on "Barticesti 2003 – Ziua tinerilor catolici"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*