Vizita PS Iosif Păuleț în Cireșoaia, comunitate pe care a păstorit-o între anii 1987-1991


După investirea Preasfințitului Iosif Păuleț ca Episcop al Diecezei de Iași la 6 august 2019, fapt care pe noi credincioșii din Cireșoaia ne-a bucurat foarte mult, iată că, după un an și trei săptămâni, la data de 30 august 2020, am avut parte de o vizită mult așteptată, intr-o oarecare măsură, rezultat al rugăciunilor noastre.

PS Iosif Păuleț  primește flori de la credincioșii din Cireșoaia

Ne amintim de acea perioadă în care a fost paroh al comunității noastre. Părintele Păuleț, cum îl știa toată lumea, căuta mereu să ne arate, în orice intreprindeam, calea cea dreaptă; să fim buni și corecți. Corectitudine care venea din sufletul preasfinției sale. Un mare noroc am avut că în perioada când a activat în parohia noastră a fost revoluția din 1989. Imediat, după sfârșitul regimului comunist, pr. Păuleț a acționat pentru mărirea bisericii, lucru absolut necesar pentru o comunitate foarte numeroasă. Nu a stat până la sfârșitul lucrărilor, dar acum avem cu ce ne mândri. Frumoasa biserică din Cireșoaia, clădită din piatră, și având ca ocrotitori pe Ss. Ioachim și Ana, este și ctitoria sfinției sale.

După ce a plecat din Cireșoaia, pe 1 septembrie 1991, fiind repartizat ca director spiritual la Seminarul Mare din Iaşi, a promis că va reveni în comunitatea noastră. S-a întâmplat sporadic, părintele întorcându-se aici la sfințirea caselor sau sfințirea mormintelor. Numai că acum s-a întors într-o cu totul altă conjunctură, ca episcop, ca păstor al diecezei.

Coborând din mașină, în fața bisericii, a rostit următoarele cuvinte: „Bine v-am găsit și vă aduc binecuvântarea lui Dumnezeu și implor de la el ajutor și haruri multe la Sfânta Liturghie care urmează să o celebrăm, iar la sfârșit să binecuvântăm Capela Mortuară pe care ați construit-o susținuți de ajutorul părintelui, ajutorul domnului primar și de toți cei care au oferit darul lor pentru această lucrare care este foarte bine venită.”

Preasfințitul și-a îndeplinit promisiunea de a reveni în mijlocul nostru; un moment așteptat de copii, de tineri, dar mai ales de generația mai în vârstă, cei care îl cunosc atât de bine, care au fost îndrumați de la Prima Sfântă Împărtășanie până la Sacramentul Căsătoriei. Curtea bisericii e plină.

PS Păuleț Iosif, însoțit de secretarul Episcopiei de Iasi, pr. Vasile Petrișor, a fost primit cu pâine și sare dar și cu multe flori. Alături de pr. paroh Marian Dascălu și pr. vicar Marius Adam, preasfințitul a fost întâmpinat de primarul orașului Slănic Moldova Gheorghe Baciu însoțit de oficialități locale.

După cuvântul de bun venit, credincioșii au răspuns cu aplauze în semn de recunoștință și mulțumire pentru această vizită deosebită. Preasfințitul, cu dezinvoltura și zâmbetul care nu l-au părăsit, a binecuvântat mulțimea. Liturghia solemnă a început la ora 11:00. S-a desfășurat într-o atmosferă de mare sărbătoare, așa cum a remarcat și preasfinția sa:„N-am putut să fiu prezent la hramul bisericii dumneavoastră deși părintele m-a invitat cu multă insistență, așa mi-a fost programul atunci, dar astăzi cred că este lume mai multă ca la hram. Lipsesc doar copacii care creșteau peste noapte, measteacăn parcă, îi aduceați dumneavoastră, și de asemenea icoana veche cu Sfânta Ana și alături de ea, copila, Preacurata Fecioară Maria.”

La predică a continuat: „Mă deapănă multe amintiri, și mai ales când ai de făcut o lucrare, intri în directă legătură cu oamenii, mi-aduc aminte când am prelungit biserica aici, câtă generozitate din partea dumneavoastră am primit, ca și acum, pentru această capelă mortuară, și pentru aceasta, meritați binecuvântarea lui Dumnezeu în primul rând și apoi laudele noastre.

Îl felicit pe părintele Marian Dascălu pentru că lucrează cu mult zel și multă dăruire în parohia dumneavoastră, colaborând minunat cu părintele vicar, Marius Adam, lucru care este îmbucurător, și pentru care dumneavoastră trebuie să-i mulțumiți mereu lui Dumnezeu că aveți păstori buni care se îngrijesc de turmă. Vreau să încurajez această colaborare rodnică dintre autoritaea religioasă reprezentată de părintele paroh și autoritatea civilă reprezentată de domnul primar și toți cei din consiliu. Cu cât acest raport dintre autoritatea civilă și cea religioasă este mai strâns și rodnic, cu atât se văd efecte și comunitatea se bucură. Doresc, așadar, ca această comunicare să crească, să fie prezentă, și, de asemenea, să vă felicit pe dumneavoastră pentru credința pe care ați mărturisit-o acum; nu vă dați seama ce bucurie simt în suflet, văzând un număr atât de mare de credincioși, manifestându-vă public și frumos credința, animați fiind de corul bisericii. Vă mulțumesc și vă încurajez cu misiunea pe care o am acum, de păstor al diecezei de Iași, și vă repet cuvintele pe care le repet des acolo unde merg, responsabilitățile mele fiind mult mai mari acum, am nevoie de ajutorul dumneavoastră spiritual, de rugăciunile dumneavoastră și aportul preoților și autorităților civile pentru ca lucrurile să meargă frumos și România să prospere, la fel și Sfânta Biserică, de aceea spun și eu cu Sfântul Părinte Papa, „Non dimenticate, pregate per me / Nu uitați, rugați-vă pentru mine!” și eu vă promit că mă rog pentru dumneavoastră!”

Preasfințitul ne-a vorbit apoi despre crucea pe care trebuie să o purtăm toți urmându-l pe Cristos.

Mulțumirile s-au întors prin cuvintele părintelui paroh: „Ne bucurăm să fim astăzi în comuniune cu păstorul diecezei noastre cu atât mai mult cu cât suntem împreună la celebrarea Sfintei Liturghii. Sperăm că v-au năpădit toate amintirile și toate frumoase, cu siguranță a fost o perioadă rodnică în această comunitate, unde ați făcut mărirea bisericii, atât de necesară. Vă mulțumim încă o dată pentru prezență.”

După Sfânta Liturghie a fost sfințită Capela Mortuară construită lângă biserică, – „un loc de rugăciune, un loc de comuniune, acea împărtășire a sfinților cu cei care au plecat dintre noi.”

La sfârșit, PS Păuleț Iosif a vorbit în curtea bisericii cu credincioșii, depănând amintiri din vremuri de demult. Nu a refuzat pe nimeni, ba chiar s-a fotografiat cu plăcere cu cei care i-au cerut acest lucru. După ce și-a luat rămas bun, a promis că va reveni pentru sfințirea Căii Sfintei Cruci care se întinde până pe vârful Cireșoaia.

MB

Pentru înregistrearea live a Sfintei Liturghii CLICK AICI.