Alegeri locale 2020: patru candidați în drum spre Primărie


Din cauza perioadei impuse de răspândirea virusului Covid 19, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, care trebuiau să aibă loc în luna iunie, se vor desfășura pe 27 septembrie 2020. Cetățenii României vor fi chemați la urne pentru a-și alege primarii, consilierii locali, președinții consiliilor județene și consilierii județeni.

La Slănic Moldova, în cursa pentru funcția de primar și consilieri locali, s-au înscris reprezentanții a patru partide: Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Alianța Liberalilor și Democraților și Partidul Mișcarea Populară.

Lista candidaților

PNLGheorghe Baciu (57 de ani), este actualul primar al orașului Slănic Moldova și este cotat cu cele mai mari șanse de câștig. Este văzut de către cetățeni drept un om corect și muncitor, loial comunității. Dealtfel, acesta este și crezul domiei sale desprins din scrisoarea de prezentare: „Cred cu tărie că fiecare om poate contribui la dezvoltarea comunității din care face parte, indiferent de dimensiunea acestei contribuții. Este nevoie să creem un mediu prietenos, sănătos și lipsit de corupție, unde interesul comun este mai presus de cel personal.” În 2016, Gheorghe Baciu a pus capăt domniei PSD care a administrat localitatea noastră timp de 12 ani. Venind din mediu privat, liderul PNL a venit cu o nouă strategie de organizare a administrației locale, punând bazele unei dezvoltări durabile, pe termen lung.

PSD – Benone Moraru (49 de ani) a făcut parte din echipa PNL alături de care a câștigat alegerile din urmă cu patru ani, în ultimii trei ani ocupând funcția de viceprimar. Neînțelegerile cu actualul edil l-au determinat să schimbe direcția (de la un partid de dreapta la unul de stânga) și să intre în tabăra adversă. În prezentarea sa se motivează astfel: „M-am alăturat echipei Partidului Social Democrat, un partid puternic, care a demonstrat în ultimii ani că este alături de comunitățile din județ, iar dovadă stau sutele de investiții realizate sau în curs de implementare. Și aici cred că exemplele din comunitățile învecinate vorbesc de la sine.” Benone Moraru este susținut de Andrei Șerban fost primar PSD, în prezent membru al partidului Pro România.

ALDE – Ioan Munteanu (67 de ani) pornește și în acest an în cursa pentru obținerea fotoliului de primar, cu toate că, la alegerile locale din 2016, a obținut 7,6% din voturile slănicenilor.

PMP – Gabriel Moraru (44 de ani), candidează pentru prima oară la funcția de primar după mai multe mandate de consilier din partea… PSD. Candidează pentru Primăria Slănic Moldova ”pentru a lansa tinerii în politică și administrația publică locală”. El consideră că tinerii din Slănic Moldova ”nu au fost băgați în seamă până acum” atunci când a fost vorba de decizii la nivelul administrației locale.

Alegeri cu mască

În contextul excepțional al pandemiei de coronavirus, alegerile locale sunt o provocare suplimentară. Autoritățile implicate în organizarea scrutinului spun însă că totul va decurge normal, fără riscuri, dacă oamenii vor respecta regulile de protecție. Una dintre necunoscute era legată de modul în care se va face identificarea persoanei. Șeful Autorității Electorale Permanente precizează că alegătorul trebuie să își dea jos masca de protecție de două ori, în secția de votare.

Principalele informații furnizate de șeful AEP:

La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se. Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.

Idenitificarea se va face în aceleaşi condiţii ca la aeroport. La aeroport se prezintă cetăţeanul, se duce în faţa ofiţerului de la vamă. Trei secunde îşi elimină masca, este identificat de către acesta. În două etape trebuie să fie această identificare: operator şi preşedinte. De două ori va trebui să facă această operaţiune de eliminare a măştii.

După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare.

La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Se semnează în lista electorală, să înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetăţeanul. Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieşire cetăţeanul nu va fi posibil să răspândească acest virus.

Va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Panouri despărţitoare faţă de alegători, în special acolo unde spaţiul nu este generos şi nu permite această păstrare a distanţei. Încontinuu va fi efectuată o aerisire a spaţiilor în care se votează, astfel încât să constatăm la finalul zilei votării că lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale şi nimeni nu s-a infectat.

Dacă fiecare cetăţean respectă regulile, timpul nu ar trebui să fie afectat, pentru că nu vorbim de reguli foarte speciale. Vorbim de o dezinfectare normală, care se întâmplă pe întreg procesul electoral, vorbim de o identificare de trei secunde, care s-a întâmplat de fiecare dată – identificarea în faţa operatorului de calculator. Timpul efectiv va fi la fel, doar că va trebui să îşi dea masca jos, să fie identificat. În aceleaşi condiţii, şi la preşedintele secţiei de votare. Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată lucrurile, fluxul nu ar trebui să fie îngreunat de niciun fel.

Cât costă în acest an organizarea alegerilor? În jurul sumei de un miliard – total costuri alegeri. Într-adevăr, costurile au crescut. Pentru a putea determina cetăţenii să facă parte, în primul rând, din corpul electoral am crescut indemnizaţiile. Dar şi o suplimentare cu 19 milioane lei pentru măsurile de protecţie sanitară la secţiile de votare.