Hram la Cireșoaia – ziua bunicilor noștri spirituali


Duminică, 28 iulie 2019, întreaga suflare cireșoiană a sărbătorit cu mare bucurie hramul bisericii, ce-i are ca păzitori pe Ss. Ioachim și Ana. Sub un soare dogoritor, credincioșii din Cireșoaia au umplut curtea bisericii pentru a participa la celebrarea liturgică. Mulți erau însoțiți de rudele plecate în străinătate, dar și de pelerini din împrejurimi care au dorit să fie părtași la acest eveniment.

Sfânta liturghie a început la orele 12:30. Părinte celebrant a fost pr. Bernadin Farțade, paroh de Oituz, iar predicator pr. Benone Lucaci, paroh de Nicorești. Au concelebrat 15 preoți. De asemenea, la eveniment a participat și primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu.

În cuvântul său, părintele predicator a subliniat esența și importanța acestei sărbători: „Numele sfinților Ioachim și Ana nu apar în Sfânta Scriptură. Aparent, pentru că, în realitate, dacă privim la capodopera care a apărut în viața lor și la care ei au conlucrat pentru a o modela, pentru a o educa, pentru a o face să crească, pentru a o învăța cum să asculte cuvântul lui Dumnezeu, cum să se supună voinței lui Dumnezeu, este vorba despre capodopera pe care noi o numim Sfânta Fecioară Maria, cea care avea să devină mama fiului lui Dumnezeu. Dacă privim la Maria vom înțelege multe și din Sfânta Scriptură despre cei care nu sunt numiți în mod expres părinții ei, Ioachim și Ana, despre care știm că sunt bunicii lui Isus. Dar eu vreau să spun că sunt și bunicii noștri spirituali pentru că noi ne considerăm frați ai lui Isus și o considerăm pe Sfânta Fecioară mama noastră cerească. Iată, este și ziua bunicilor noștri spirituali, de aceea pentru comunitatea dumneavoastră în mod deosebit dar și pentru noi toți, este un moment de sărbătoare, de bucurie, de recunoștință și de laudă.”

Frumusețea hramului a fost amplificată de cântările îngerești susținute de corul parohiei, ce a inclus pe lângă imnul închinat patronilor bisericii Ss Ioachim și Ana, „Cu inima săltând de bucurie”, și partituri clasice precum „Ave Verum Corpus” (Mozart), „Aleluia” (Tocănel) sau „Laudate Dominum” (Mozart – având-o ca solistă pe soprana Maria Miler).

La final, pr. paroh Marian Dascălu a adus mulțumiri celor care prin sacrificiul lor au adus strălucire acestei sărbători, dar și participanților la această minunată celebrare.

Sărbătoarea hramului a continuat după-amiaza cu tradiționala Horă a Satului, ajunsă la a IV-a ediție. Muzica și voia bună au răsunat în curtea bisericii, iar la final s-a încins și o horă moldovenească. Printre invitații de seamă care au urcat pe „scena festivalului” s-au numărat Fanfara din Vadul lui Isac (Republica Moldova), Ansamblul Datini Trotușene și Carla Stafie.