Icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit în sânul comunității noastre


In perioada 21 – 24 octombrie 2012, Icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit în sânul comunității noastre. A ajuns și aici, în „Valea binecuvântată a Slănicului”, așa cum spunea cândva părintele Viorel Ababei. Metaforic am putea spune că Sfânta Fecioară a venit să-și viziteze mama, pentru că Sfânta Ana este patroana bisericii noastre.

Am avut prilejul iată, ca fiecare credincios din Cireșoaia să ne apropiem, să-i spunem necazurile și să se ne rugăm mai mult Sfintei Fecioare Maria în aceste trei zile.

Icoana a ajuns în fața bisericii, duminică, 21 octombrie la ora 16:40. Curtea era deja plină de copii, de tineri, de bătrâni toți într-o emoție în așteptarea acestui moment. Unii aveau chiar lacrimi în ochi. In acordurile cântecului marian „Fecioara la munte”, icoana a intrat în procesiune in biserică unde a fost așezată de patru tineri pe cristelnița îmbodobită cu flori albe de toamnă.

Manifestarea Liturgică a căpătat astfel un ton solemn, special, în prezența „noului oaspete”. Părintele celebrant, nimeni altul decât decanul nostru de Moinești, pr. Augustin Benchea ținut să ne precizeze că Sfânta Fecioară Maria  reprezentată în icoana de la Cacica arată cu mâna spre fiul ei Isus în care trebuie să credem și de la care putem cere mereu ajutor. Privind în ansamblu ne-a atras atenția statuia Sfintei Ana ce tronează deasupra altarului cu Sfânta Maria în brațe când aceasta avea doisprezece ani; parcă și ea privea spre icoană.

După Sf. Liturghie, părintele Cristian venit chiar de la Cacica ne-a prezentat un scurt istoric al icoanei, după care cei prezenți au recitat Sfântul Rozariu. Fiecare putea în acest timp să se apropie de imaginea sfântă, să spună o rugăciune sau poate să-și ușureze sufletul intr-o scurtă meditație.

Icoana este un basorelief de 86 x 60 cm, executată din lemn aurit şi argintat. Doar feţele şi palmele Maicii Domnului şi ale Pruncului Isus sunt pictate. Icoana reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe Pruncul Isus care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată învăţând poporul. Palma dreaptă a Mariei este îndreptată către Isus, ca şi cum ar spune: „Faceţi tot ce el vă zice!” Ambele figuri au coroane de stele.

Programul liturgic în toată această perioada a cuprins câte două sfinte liturghii, dimineața la ora 10:00 și după amiază la ora 17:00. Inainte și după fiecare liturghie se recita Rozariul. Un număr impresionant de cireșoieni dar și de credincioși veniți din localitățile vecine s-au perindat in aceste zile prin fața Icoanei Sfintei Fecioare. Așa cum era și firesc, nu era oră din zi să nu intre cineva in biserică.

Un lucru îmbucurător a fost faptul că foarte mulți s-au spovedit – coada la confesional fiind uneori ca la Paști. Corul de asemenea a fost la înălțime, ca de fiecare dată când este un eveniment important in comunitatea noastră, incântând asistența cu cele mai frumoase imnuri închinate Mariei.

Marți dimineața a fost timpul bolnavilor să vină și să se bucure de prezența în mijlocul nostru a Sfintei Icoane iar după Sfânta Liturghie de seară mulțimea a mers in procesiune pe străzile localității cu flori și lumânări aprinse recitând Rozariul și cântând. Numărul atât de mare a celor prezenți a făcut chiar la un moment dat să se intrerupă traficul rutier.

Miercuri seara, la ultima liturghie s-au binecuvântat familiile după care părintele paroh Marian Dascălu a adus un cuvânt de mulțumire preoților ce ne-au fost alături, oaspeților din împrejurimi și tuturor celor care și-au adus aportul, chiar și prin simpla prezența la acest eveniment.

O dată cu începerea anului credinței, prezența Mamei Cerești in mijlocul nostru nu a putut fi decât o binecuvântare. Nu e suficient doar să credem ci și să punem în practică convingerea noastră creștin catolică. Aducem mulțumiri și PS Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre și tuturor celor care au avut această inițiativă a pelerinajului ce poartă denumirea „Peregrinatio Mariae” in toată Moldova.

A fost frumos, lumea s-a comportat civilizat, nu putem decât să ne punem speranța că tot ce am trăit în această perioadă atât noi cât și enoriașii din alte parohii, chiar ortodocși, să ne facă să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur, mai ales cu bătrânii, bolnavii și chiar cu cei păcătoși.

Preacurată Fecioară Marie, Maica Domnului de la Cacica ocrotește familia noastră!

 

Be the first to comment on "Icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit în sânul comunității noastre"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*