Ce inseamna „a fi om”?


Cunoasteti semnificatia expresiei „a fi OM?” Este oare un fel de a spune „a fi om bun?”. Se rezuma doar la atât? Atunci s-ar pune întrebarea „ce înseamna a fi om bun?”. Dumnezeu, când a creat pe OM, i-a dat „chipul si asemanarea” Lui, astfel ca omul era un dumnezeu cu puteri limitate, limitat doar în spatiu. El nu stia ce este pacatul! Era atât de pur si de curat sufleteste încât în fiecare dimineata vorbea cu Creatorul sau. Nu avea taine fata de Dumnezeu si parea ca totul va ramâne asa vesnic. Pe lânga toate aceste calitati cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe OM, i-a dat si o mare întelepciune. Eu cred ca trebuie, totusi, sa fii foarte creativ sa poti numi toate animalele existente astazi pe Pamânt, când multe specii au disparut, ce sa mai vorbim de primele zile din gradina Edenului.

Dumnezeu a vazut ca barbatului (is în ebraica) îi lipseste un ajutor, un însotitor, cineva care sa îi tina companie în restul zilei, când El „nu era” cu el. Si astfel a creat-o pe femeie (isa în ebraica). Ce frumos era în Eden: OMUL si Creatorul sau, într-o gradina superba! Toate acestea au disparut, cu exceptia Creatorului, care si astazi mai simte lipsa acelei partasii cu OMUL, creatura mîinilor Sale. OMUL a murit odata cu încalcarea poruncii! De atunci omul este limitat în timp, nu mai are relatie cu Dumnezeu, a fost privat de fericirea si linistea pe care le avea OMUL în Eden. Trebuie sa precizez ca vorbesc despre doua entitati distincte: OM si om. Omul a murit, iar oamenii suntem noi! În tot acest timp, de la OM pâna la noi, Dumnezeu a strigat prin prooroci: „Caut un OM”, iar raspunsul era mereu acelasi: „dar nu gasesc niciunul!”. Si, astfel, soarta noastra a devenit tragica. Dar, peste veacuri, Pilat din Pont a exclamat: „Iata OMUL!”. El era Fiul lui Dumnezeu, care a venit ca prin jertfa Sa sa daruiasca lumii viata, dar nu oricui, ci doar „celui ce crede în EL” si vrea sa devina OM! Dumnezeu, prin Fiul Sau, ne-a dat aceasta posibilitate de a redeveni OAMENI.

Isus a venit si a adus în istoria omenirii o noua lege: aceea a iubirii si a iertarii. Phil Bosmans afirma odata: „Lumea este prinsa într-un cerc mortal. Este cautat cel care a lovit primul nu pentru a fi iertat, ci pentru a i se întoarce lovitura.. Isus a rupt acest cerc al mortii aducând calea iertarii si a iubirii!”. „Întunericul nu poate fi învins prin întuneric; numai lumina o poate face! Ura nu poate fi învinsa prin ura; numai iubirea o poate face!”. Si asa si este. Isus, dragostea, a învins ura prin iubire, jertfa si daruire totala. Când toti îl huleau si se lepadau de El, El îi cerea lui Dumnezeu Tatal sa le ierte pacatele. OMUL care a adus noua lege si îndreptarea în lume este Isus, lumina lumii, OMUL desavârsit, modelul spiritual, prin a carui jertfa avem iertarea de pacate! El este Marele Preot prin care avem sansa de a redeveni OAMENI.

Deci, ce înseamna „a fi OM”? Înseamna sa ai o relatie personala si permanenta cu Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfânt. Înseamna sa te încrezi în Dumnezeu, sa doresti sa fii fiul Sai si sa respecti poruncile Lui. Într-un cuvânt, sa ai puritatea unui nou nascut, sa te încrezi în Dumnezeu asa cum se încrede un copil în tatal sau si sa fii întelept, bun si iertator, sa îndeplinesti binele si sa te feresti de pacate încât sa nu dai prilej celui rau sa te învinga, aceasta înseamna sa fii OM!

Be the first to comment on "Ce inseamna „a fi om”?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*