Furia apelor nu ne-a ocolit – inundații iulie 2005


Sapatamana trecuta, in ton cu situatia catastrofala a intregii Moldove, Ciresoaia a cunoscut cele mai mari inundatii de pana acum. Ziua de marti, 12 iulie 2005 va ramane vie in memoria localnicilor.
Batranii spuneau ca daca iese „fum” din munti sau picaturile de ploaie clipocesc prin balti va ploua mult. Intr-adevar, doua zile si doua nopti a turnat continuu provocand marirea considerabila a debitului „paraului Slanic”. Acesta a maturat tot ce a gasit in cale si a inundat gospodarii si terenuri agricole.

FIRUL EVENIMENTELOR:

Luni, 11 iulie, ora 22: Incepe sa ploua torential.
Marti, 12 iulie, dimineata:
Un autoturism parcat langa apa este luat de valuri si dus aproape 500 m la vale. Soferul scapa cu greu.
Zidul de sprijin din partea dreapta a Casei Comunitatii se surpa si 10 m de gard sunt luati de parau.
Debitul „paraului Slanic” creste provocand neliniste.
Incet, incet sunt luate de apa gardurile apropiate si puntile mai mici.
in cursul zilei:
Ploua continuu si apele Slanicului devin din ce in ce mai furioase.
In functie de marime si rezistenta, puntile sunt luate una cate una, chiar si cele din fier.
Apa patrunde prin curti provocand panica.
Pe rand cade reteaua de gaze, de telefonie fixa, de TV cablu, de energie electrica si de telefonie mobila.
In repetate randuri, primarul Andrei Serban isi face simtita prezenta in localitate constatand pagubele provocate de ape.
seara:
Pe podul de la Biri care face legatura cu Tg. Ocna circulatia e oprita. Se creeaza o coada de masini considerabila. Soferii consulta harti si se intereseaza pe unde mai pot traversa raul Trotus.
La kilometrul 3, sub Magura, aproximativ 20 m de sosea se prabusesc in apa.
Putin mai tarziu fenomenul se repeta si la intrare in Ciresoaia. Localnicii privesc inmarmuriti cum bucata cu bucata, carosabilul se mistuie in valuri. Se produce un „crater” de peste 100 de m. 5 gospodarii sunt inundate instantaneu. Autobuzul de calatori ramane blocat sub Magura. Calatorii isi urmeaza drumul pe jos – avea sa fie ultima cursa. Inca 50 m de sosea se surpa sub Magura punand capat accesului catre Tg. Ocna.
„La moara” din nou, 20 m de sosea se surpa. Din fericire, aici se poate circula doar pe banda stanga.
In Paraul Bradului, malul drept se surpa blocand jumatate de sosea, iar piciorul podului este luat de ape acesta prabusinduse in gol 5 m ca-n filme. Doi oameni care se aflau pe pod scapa nevatamati.
Miercuri, 13 iulie, dimineata.
Inca ploua. Pe sosea nu mai vezi nici o masina. Doar localnici si curiosi care privesc dezastrul. Ciresoaia nu mai are nici o legatura cu lumea din exterior.
Imagini apocaliptice: stalpi de inalta tensiune si copaci parbusiti, ziduri de sustinere imprastiate ca niste cuburi de jucarie, case inundate, poduri care nu mai sunt, portiuni de sosea luate de ape.
Oamenii nu s-au dus la lucru. Fabrica de mobila Cosna este inundata, orasele Tg. Ocna si Onesti sunt paralizate fara apa, fara curent, fara gaze. Un elicopter transporta paine turistilor izolati din Slanic Moldova.
Drumul din cariera este si el surpat in proportie de 80%.
Cei care lucreaza in schimburi pleaca pe jos sau cu bicicletele. Intalnim zeci de oameni cu plase care au fost in Tg. Ocna pentru cumparaturi.
Painea lipseste din magazine.S-a epuizat in acelasi timp malaiul, faina alba, drojdia si uleiul. S-au vandut toate bateriile si lumanarile.
Orele 3 dupa-amiaza. Ploaia inceteaza.
Joi, 14 iulie. Ora 14. Iese soarele.

Be the first to comment on "Furia apelor nu ne-a ocolit – inundații iulie 2005"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*