Soare si binecuvantare de hram


Duminica, 24 iulie 2005, intreaga suflare ciresoiana a sarbatorit hramul bisericii: „Sfintii Ioachim si Ana”.
Manifestarile au inceput inca de sambata seara, cand oficialitati locale impreuna cu dl. primar Andrei Serban, au participat la sfanta liturghie. Cel din urma le-a adresat credinciosilor cateva cuvinte urcandu-se pe altar, lucru care l-a flatat enorm. In continuare, dupa liturghie, fanfara „10 prajini” s-a urcat pe scena din curtea bisericii si a sustinut un „mic” concert pana cand s-a lasat intunericul.
A doua zi, duminica, satul era deja gatit ca de sarbatoare: stegulete, panglici, pomi de mesteacan, coroane si multe flori. Liturghia solemna a inceput la ora 12:30 cu un cuvant de bun venit adresat pelerinilor si oaspetilor de catre parintele paroh Petru Besleaga; odata in plus acestia venind cu bucurie, cu toate ca drumurile au avut de suferit in urma inundatiilor din ultima saptamana.
Totul parea perfect pana cand, la predica s-a luat curentul. Pr. Zediu Ioan si-a sustinut in continuare pledoaria, nevoit fiind sa ridice vocea. Sfintia sa a sustinut cu fermitate importanta pe care o are familia in societate, si cel mai demn de urmat exemplu este acela al familiei in care a crescut Sfanta Fecioara Maria; cu cata dragoste a fost ea ingrijita de parintii sai Ioachim si Ana, pe care ii cinstim azi.
Trebuie sa amintim numarul mare de cedinciosi care au participat la liturghie dar mai ales, preotii invitati: litughia a fost prezidata de pr. Tiba Iosif din Iasi, proaspat sfintit preot anul acesta, vizibil emotionat de sarcina primita. Printre preotii concelebranti ii amintim pe: pr.Viorel Ababei (singurul preot nascut in Ciresoaia), pr. Paulet Iosif (paroh de Onesti si decan de Trotus), pr. Partac Anton (fost paroh in Ciresoaia), pr. Ioan Anton, pr. Cazanel Francisc (vecinul nostru din Slanic), pr. Cicero (originar din Brazilia), pr. Giuseppe Donelli (directorul liceului catolic Onesti), pr. Egidio Todesco si pr. Piero Angelo (Italia).
Doua ore cat a durat sfanta liturghie au trecut atat de repede incat pana si parintele paroh a ramas uimit. In final sfintia sa a subliniat sa facem diferenta intre „balci” si „hram” dupa care a multumit tuturor participantilor si mai ales bunului Dumnezeu care ne-a oferit si anul acesta o zi scaldata in razele soarelui.
Dupa binecuvantarea finala, credinciosii s-au indreptat spre casele lor, spre a sarbatori mai departe aceasta sfanta zi, in timp ce corul (nota 10 pentru prestatie) intona „Tresalta cerul astazi„.

Be the first to comment on "Soare si binecuvantare de hram"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*