EVZ: Un terorist italian a pus o bombă măicuțelor de la Slănic Moldova


Bomba-conserva din Italia, trimisa la maicutele din Slanic Moldova

Dispozitivul expediat prin posta acum un an nu a explodat; Autorul terorizeaza de 10 ani regiunea Venetia. Un psihopat cu numeroase victime la activ in regiunea Venetia, poreclit de presa italiana “Unabomber”, isi face simtita prezenta si in Romania. Recent, maicutele de la o congregatie din Slanic Moldova au descoperit o bomba artizanala, mascata intr-o conserva de peste. Aceasta fusese expediata in urma cu un an, intr-un transport de ajutoare. Ca prin minune, bomba nu a explodat. Paolo Sartori, ofiterul de legatura Interpol din Romania, spune ca este opera unui psihopat poreclit “Unabomber”. Acesta terorizeaza de 10 ani Italia. Ultima sa victima a fost o fetita, ranita de o bomba in urma cu doua saptamini. Congregatia de la Slanic are sediul central in Venetia, adica exact locul unde opereaza psihopatul.
Politia din Slanic Moldova a fost sesizata telefonic de existenta unei bombe la punctul de lucru al Congregatiei “Surorile Providentei” din localitate. Dupa anuntul facut de Bonollo Marcella, responsabilul congregatiei, la fata locului s-a deplasat o echipa mixta alcatuita din procurori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si specialisti din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Departamentul antitero.

Ascunsa intr-o conserva de peste

Dispozitivul era alcatuit dintr-o conserva de peste de fabricatie italiana, decupata, de marginile careia au fost lipite niste fire electrice ce duceau in interior spre doua piese cilindrice, invelite in material plastic de culoare inchisa. Prima masura luata a fost evacuarea personalului congregatiei si asigurarea pazei in zona pina la sosirea pirotehnistilor.
Desi a descoperit dispozitivul pe 11 martie, Marcella a anuntat organele de ordine abia pe 16 martie, dupa ce, din discutiile purtate cu alte persoane, a ajuns la concluzia ca ar putea fi vorba despre o bomba.
La punctul de lucru al congregatiei s-au primit mai multe colete cu ajutoare din Italia, constind in alimente, imbracaminte si mic mobilier, ce au fost depozitate in diferite incaperi din imobil.
Printre acestea se afla si conserva-bomba. La cererea autoritatilor italiene, o echipa formata din reprezentanti ai Directiei Nationale Antimafia a sosit ieri la Bucuresti, dupa care a plecat imediat spre Bacau. Acolo, impreuna cu procurori, politisti si specialisti ai SRI se va analiza dispozitivul si se incerca depistarea autorilor.

Cautat de 10 ani

Bomba descoperita intr-o conserva la asezamintul de maici “Surorile Providentiei” de la Slanic Moldova se pare ca este opera unui italian care, de aproximativ 10 ani terorizeaza regiunea Venetia. Conform lui Paolo Sartori, ofiterul italian de legatura Interpol la Bucuresti, despre acest personaj nu se stie mare lucru. Este cautat de politie si de serviciile secrete, iar presa italiana il numeste “Unabomber”. Zona sa de actiune este pe o suprafata de circa 200 de kilometri in nord-estul Italiei, cu centrul la Venetia.
In urma cu doua saptamini, o fetita de sase ani a cazut victima unei bombe care a explodat in momentul in care aceasta a prins o candela intr-o biserica. “Unabomber” opereaza cu bombe artizanale, pe care le pune de preferinta in diferite obiecte mici, printre care si pixuri. O alta victima, tot un copil, a cumparat un astfel de pix pe o plaja, iar bomba a explodat. Psihopatul nu vrea neaparat sa ucida, insa vrea sa lase urme serioase in urma actiunilor sale, precizeaza Sartori. De-a lungul timpului, mai multe dintre victimele sale au supravietuit bombelor, dar au ramas fara miini si fara picioare. “Nu a facut revendicari politice si nu a cerut bani”, ne-a mai declarat ofiterul de legatura Interpol Italia la Bucuresti.

„Unabomber”, imposibil de gasit

Portretul-robot al psihopatului este greu de facut deoarece nimeni nu stie ceva despre el. In plus, el nu are tinte precise si se pare ca scopul sau este de a fabrica dispozitive explozive care sa provoace durere.
Nu se stie exact daca psihopatul a avut drept tinta Romania. Se banuieste ca el a pus bomba intr-o cutie de conserva si ca, din intimplare, stocul respectiv a ajuns la noi in tara. Deocamdata, singura legatura care se poate face este ca “Unabomber” are cartierul general la Venetia, localitate unde se afla si sediul central al Ordinului “Surorile Providentiei”.

Al doilea caz in care bomba nu a explodat

Bomba de la Slanic este cea de-a doua care nu explodeaza. “Credem ca, datorita faptului ca respectivele conserve au ajuns in Romania acum un an, bateria de detonare s-a descarcat si de aceea nu a explodat”, ne-a declarat Sartori, care a spus ca ar fi vorba de o baterie de 1,5 volti. Ofiterul italian a mai spus ca maicutele italience si romance, dar si copiii de la Slanic au avut noroc ca nu au deschis conserva mai devreme. “S-au deschis mai multe conserve pina s-a ajuns la aceasta”, ne-a precizat Sartori.
El ne-a mai spus ca la Slanic a ajuns un grup de patru criminalisti italieni care urmau sa cerceteze dispozitivul. “Trebuie sa vedem daca bomba avea nitroglicerina si abia atunci vom putea vorbi despre puterea acesteia si cite victime ar fi putut sa faca”, afirma el.

Coletul a stat un an intreg in magazia maicutelor

Coletul in care a fost gasit dispozitivul exploziv provenea din ajutoare trimise din Italia la Slanic Moldova in urma cu un an. El a stat depozitat in incinta Fundatiei “Surorile Providentei” pina in momentul in care maicutele l-au desfacut. “Am vrut sa mincam sardine si am incercat sa desfacem o cutie. O sora nu a reusit, a dat-o alteia, care a deschis-o si astfel am gasit dispozitivul. Am anuntat imediat Politia”, ne-a declarat maica Tatiana. Procurorul Codrut Olaru, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate, Antidrog si Combatere a Terorismului din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bacau, spune ca este foarte posibil ca bomba sa fi ajuns accidental in transportul de ajutoare sosit la Slanic Moldova.

SRI, pe fir

“SRI va face eventual o expertiza tehnica a dispozitivului. Ancheta este la Parchet, care urmeaza sa puna concluzii in acest caz”, a declarat Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI.
“Surorile Providentei” este o organizatie caritabila, catolica, infiintata in 1848 in orasul Udine, din nordul Italiei, de calugaritele ce au iesit pe strazi pentru a ingriji ranitii in timpul asediului austriac. Organizatia se afla in Romania din anul 2002. (Mihaela Onofrei)

„Unabomber”, inamicul public nr. 1 in Italia

Vittorio Boraccetti, seful procuraturii din Venetia, a declarat pentru ziarul italian “Avvenire” ca nu poate spune nimic despre “Unabomber”. “Nu avem inca nici o informatie despre identitatea sa”, a spus el.
In general, victimele sale sint copii minori. De data aceasta, spune presa italiana, se pare ca este vorba despre nitroglicerina. Intrebarea este cum a ajuns bomba in Romania. Ziarul “La Nazione” se intreaba cum un astfel de dispozitiv nu a fost detectat nici de vama italiana, nici de cea romana. Seful Politiei din Venetia l-a numit pe Carlo Bui, expert in crimele in serie, sa coordoneze ancheta. In Italia, “Unabomber” a devenit “inamicul public nr. 1” dupa ce Greta, o fetita de sase ani, a fost recent victima sa la Catedrala din Livenza.

Numar verde in Italia

Presedintele provinciei Treviso,  Luca Zaia, a declarat ieri ca se intentioneaza crearea unei asa-numite linii telefonice verzi pentru a se stringe informatii despre “Unabomber”. De altfel, in intreaga regiune Venetia este o adevarata psihoza despre alte posibile amenintari cu bomba. “Cit e in libertate “Unabomber” sintem in pericol”, titreaza ziarul “La Padania”.

Articol preluat din Evenimentul Zilei, Vineri, 18 Martie 2005

Be the first to comment on "EVZ: Un terorist italian a pus o bombă măicuțelor de la Slănic Moldova"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*