Jurnalul unei sarbatori


AVERTISMENT! DACA ESTI IN PAUZA DE MASA SI VREI SA TE RELAXEZI, NU MAI CITI ACEST ARTICOL, CAUTA CEVA MAI USOR. ITI RECOMAND POEZIILE LUI TOPARCEANU SAU PROZA LUI IONEL TEODOREANU. DACA TOTUSI VREI SA PARCURGI ACESTE RANDURI, TE SFATUIESC SA CITESTI CU ATENTIE FIECARE CUVANT, CHIAR SI PREPOZITIILE. NU AM SCRIS AICI CE AM INVATAT LA BISERICA, DESI ASA PARE LA PRIMA VEDERE. AM SCRIS CEEA CE A SIMTIT UN OM IN CATEVA ZILE DE SARBATOARE. @all rights reserved.

Prin binecuvantarea lui Dumnezeu, avem privilegiul de a trai inca o data bucuria sarbatorii pascale. An de an, ne intoarcem din spatiul profan in cel sacru, uitand de problemele pragmatice care par ca ne guverneaza viata. An de an, de-a lungul catorva zile, rememoram minunea renasterii. An de an, in aceasta perioada sfanta, ne hranim sufletul cu lumina cea mai pura din izvorul cel mai curat.
Retraim, clipa dupa clipa, patimile lui Isus si minunea Invierii. Dumnezeu ne-a „vorbit” pe intelesul nostru intrupandu-se, si nu ne-a invatat doar prin cuvinte ci mai ales prin fapte. Iar moartea si minunea Invierii este cea mai pretioasa lectie in care cuvintele sunt inutile.Invierea o simtim si o traim. Pentru ca aceasta nu este doar o istorie petrecuta candva demult pe care o rememoram in Saptamana Sfanta, ci este o permanenta in inimile noastre. De Pasti, suntem martorii tacuti si piosi ai Invierii lui Isus Cristos. In Vinerea Mare varsam o lacrima, nu doar pentru moartea Lui, ci mai ales pentru moartea noastra prin pacat, iar in Noaptea Sfanta a Invierii ne bucuram pentru renasterea noastra spirituala, pentru ca avem Speranta, Lumina, Bucuria si, mai ales, Iubirea.

24 martie 2005. JOIA SFANTA

Cu mic cu mare, am fost la Biserica sa-l adoram pe Isus. La adoratia tinerilor, parintele i-a invitat pe acestia sa spuna o intentie. Nici unul nu a avut curajul sa spuna ceva. Ne-am spus in gand intentiile. Excelent moment, pentru ca atunci mi-am deschis inima si am intrebat-o ce…intentii are. Si ea mi-a raspuns printr-o ruga: „Doamne, da-mi Iubirea Ta, invata-ma sa Te iubesc mai mult decat orice pe lume, invata-ma sa-mi iubesc aproapele asa cum Tu ai vrut. Aceasta e legea cea noua pe care ai adus-o, aceasta e ratiunea vietii pe Pamant. Nu demult mi-am zis:’sa nu uit niciodata ca intr-o zi voi muri; ce voi lua cu mine? Averi? Familie? Prieteni? Sanatate? Respect? Inteligenta? Cultura? Amintiri? Idealuri? Spiritualitate? Nu. Iubirea e samanta de mustar pe care am primit-o la nastere si pe care trebuie sa o ingrijesc pana se face un copac mare; iubirea reprezinta talantul care trebuie inmultit.Isus s-a intrupat din iubire pentru noi, a patimit din iubire pentru noi, ne-a invatat sa ne umilim din iubire pentru noi. Asadar, intentia mea e sa creasca iubirea divina in sufletul meu si al tuturor oamenilor!”

25 martie 2005. VINEREA MARE

Ziua cea mai trista. Nu ai cum sa nu te infiori in aceasta zi. Nu mai am puterea sa zic nimic, pot doar sa plec capul si sa tac. Isus moare pe cruce. Moare nu pentru o lume intreaga, ci pentru mine, pentru tine, vizitatorule, pentru cersetorul de la colt, pentru cel mai mare om de stiinta,pentru politistul care te-a amendat alaltaieri, pentru soacra ta pe care nu o suporti, pentru vecinul care ti-a ucis cainele.
Pe de alta parte, fiecare dintre noi avem o cruce de dus pana la capat. Uneori ne plangem si avem senzatia ca e prea grea. In astfel de momente ar fi bine sa ne amintim de Crucea Mantuitorului.
Si sa ne dam seama ca doar prin suferinta ne putem sterge pacatele, ne apropiem mai mult de Dumnezeu.
Nu suntem vrednici sa privim minunea creatiei in cele mai marunte lucruri, dar suntem importanti prin sacrificiul lui Cristos pe cruce. Pacatul moare pe lemnul sfant al crucii.

26 martie 2005. NOAPTEA SFANTA A INVIERII

Cristos a inviat! Cata bucurie pe intreg Pamantul! Mi-am imaginat Pamantul un imens balon de lumina. In toata lumea s-au aprins lumanari, in toata lumea, in miez de noapte au batut clopote si mai ales in inimile a milioane de oameni a stralucit LUMINA. Pastele nu inseamna oua rosii, Pastele nu e un prilej de petrecere. Pastele inseamna LUMINA INTERIOARA. Pastele inseamna RENASTERE.
Pastele inseamna manifestarea iubirii lui Dumnezeu in lume. Oamenii privesc plini de bucurie minunea invierii lui Cristos in inimile lor. Constientizam ca nu suntem niste muste in Univers guvernate de haos, ci suntem copii ai lui Dumnezeu guvernati de iubire. Toate aceste fapte demonstreaza ca sacrificiul Fiului lui Dumnezeu n-a fost in zadar.
Crestinii din Ciresoaia, dupa slujba minunata a Invierii Domnului, pe o vreme superba, au mers in procesiune la cimitir. Simbolic, s-a facut lumina pe fiecare mormant. Cred ca nu exista spectacol mai fascinant. Din Biserica au plecat sute de lumini aprinse care s-au oprit in cimitir si l-au luminat. Intunericul a fost nimicit.
Sa aducem slava lui Dumnezeu care nu inceteaza sa ne iubeasca!
Sa sarbatorim si sa spunem intregii lumi, cu inimi deschise: CRISTOS A INVIAT!

Noi nu mergem la cimitir ca sa le vestim mortilor nostri bucuria Invierii, ci ca sa impartasim cu ei bucuria, ca sa constientizam inca o data ca nu suntem pierduti, ca moartea nu e o anulare, ci este o inviere la o alta viata.

B.

Be the first to comment on "Jurnalul unei sarbatori"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*