Crăciun cu Phil Bosmans


IUBESTE SI FII FERICIT
Nu poti sa traiesti fara oameni care te plac, oameni care, din cand in cand, iti dau de inteles: omule, mi-esti drag! Acest lucru are o extrema importanta in casnicie. Este o necesitate vitala pentru un copil. Este un izvor de fericire pentru un om batran. Este un strop de sanatate pentru un om bolnav. Este o mangaiere tainica pentru un om ingandurat. Pentru asta nu e nevoie de daruri scumpe, ajunge o mica atentie.
Nu poti sa traiesti fara oameni care te plac. Uita-te in jurul tau, vezi daca nu cumva in preajma ta, in imediata ta apropiere, exista oameni care stau in frig, care nu pot sa traiasca fara iubirea ta. Tu tii in mainile tale o „parte” din fericirea lor. Cand stai la mormantul unui om drag, cel mai mult te dor gesturile de iubire pe care le-ai omis, afectiunea pe care ai lasat-o sa treaca, atentia pe care ai uitat sa i-o dai. Singura consolare care ramane si ajunge dincolo de hotarele mortii este iubirea si ocrotirea pe care ai dat-o altora in viata lor. Singurul lucru care de fapt conteaza este a iubi si a fi fericit.

DARUIESTE IERTAREA
Traiesti tu in pace, ai tu pace cu oamenii din jurul tau? Sau esti cumva certat? Exista oameni care te-au jignit, care ti-au provocat rani ce te-au ranit profund? Poate chiar propria sotie, propriul sot, fiul, fiica? Poate rude apropiate, prieteni apropiati? Atunci, in interiorul tau, adanc, este o rana deschisa care doare si te chinuieste.
Acum te rog ceva foarte greu. In curand este Craciunul, de aceea o voi spune: daruieste iertarea! Nu spune numaidecat:”Asta este imposibil. Eu am facut totul pentru el, pentru ea, am dat totul. Si el ce a facut, ce a facut ea? Iertare? Nu, asta nu se poate.”
Dar tu nu ai dat inca totul. Abia atunci dai totul cand daruiesti iertarea. Iertarea este cel mai frumos dar de Craciun. Este un dar divin. Nu uita: si tu ai nevoie de iertare! Prin iertare se inchid toate ranile, iubirea poate sa infloreasca din nou.

O INIMA RECE
O iarna rece este ceva rau. Multe suferinte si lipsuri se abat asupra oamenilor. Dar printr-o incalzire cu carbune, motorina sau gaze, iarna poate fi alungata din locuinta. O inima rece este ceva mult mai rau. Cu o inima rece in piept ramai un urs polar chiar si langa cea mai fierbinte soba. Unde apare un om rece domneste o atmosfera glaciala si toata bucuria incremeneste. Cu o inima rece nu exista ras, nici un cuvant impaciuitor si prietenos, nici un pic de fericire.
Un barbat cu o inima rece nu cunoaste sentimente, este o catastrofa pentru sotia sa, pentru familia sa si pentru toti semenii sai. O femeie cu o inima rece este dura si inacrita, nesuferita si plina de reprosuri catre tot ce o inconjoara. La cel mai mic dezacord, atmosfera devine glaciala. Inimile reci fac din lumea noastra un pustiu inghetat. Nici un om nu poate sa traiasca aici, nu poate sa-si gaseasca un camin si sa se simta bine. Iubirea inseamna a avea o inima unii pentru altii, a emana caldura si a nu rani pe nimeni.

O CONSTIINTA INCARCATA
Cel mai rau lucru pe care il poti avea este o constiinta incarcata. Este ca o tumoare in interiorul tau. Poti sa o ascunzi si sa o acoperi pastrand aparentele, nelasand sa se observe ceva, asezandu-ti pe chip masca celui care zambeste sigur pe sine. Cu toate acestea, ea te va roade incet, dar sigur. Devii nelinistit, razi mai putin, esti mai des prost dispus si usor irascibil. O constiinta incarcata este pentru sufletul tau ceea ce este o digestie proasta pentru trupul tau: inceputul unei multimi de suparari si nefericire.
Cu o constiinta curata, soarele straluceste mult mai frumos pentru tine, oamenii sunt mai prietenosi, serile sunt mai linistite si noptile mai pline de pace. Cu o constiinta curata, ramai tanar si vesel, esti in fiecare zi in al noulea cer.
Ingrijeste-te deci nu numai de mancare, de locuinta si imbracaminte, ci patrunde adanc in odaita inimii tale. Mobilizeaza-te pentru o curatenie generala. Fa iarasi loc pentru Dumnezeu. El te iubeste de cand erai copil. El sta in fata usii tale si te asteapta cu pacea sa.

VENIREA LUI DUMNEZEU
Craciunul nu este sarbatoarea fripturii langa pomul plin cu beculete. Si nici nu este sarbatoarea sentimentelor frumoase. Craciunul este sarbatoarea copilului neajutorat, a ieslei goale, a familiei care este in strada. Este sarbatoarea unui Dumnezeu care se indreapta spre cei saraci, spre cei parasiti, insingurati.
Aceasta noapte intunecata devine de Craciun o noapte sfanta, care aduce mantuirea. In ea se naste o iubire incredibila, care intrece totul. Sa facem loc in adancul inimilor noastre pentru venirea luminii si a iubirii lui Dumnezeu, care in Isus s-a facut om. Atunci, se poate si astazi intampla minunea: cand nu mai vedem nici o lumina, Dumnezeu va aprinde si pentru noi o stea, ca sa ne calauzeasca prin toate noptile.

Be the first to comment on "Crăciun cu Phil Bosmans"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*