La Cireșoaia a fost plantat Codrul Eroilor


Pe Coasta Muncelului, din cartierul Cireșoaia al orașului Slănic Moldova, elevi din clasele V-VIII ai Școlilor gimnaziale Nr. 1 și Nr. 2 din localitate, împreună cu profesorii lor și cu alți participanți, au plantat, vineri, 28 aprilie, circa 130 de puieți de stejar, câte unul pentru fiecare Erou din zonă, în semn de respect și aducere aminte a jertfei supreme a Eroilor Neamului care au luptat în cele două mari conflagrații mondiale. Astfel, acolo se va înălța în câțiva ani Codrul Eroilor.

Acțiunea a avut loc în organizarea Primăriei și a Subfilialei Cultul Eroilor din oraș, pe un teren pus la dispoziție de Obștea Composesorat Târgu Ocna chiar în vecinătatea Dealului Cireșoaia, unde în Primul Război Mondial au avut loc mari lupte cu invadatorii. Inițiatorii acțiunii au fost președintele subfilialei Cultul Eroilor – Cornel Solomon și prim-vicepreședintele – Pavel Avădanei, reprezentantul Primăriei – Cristian Ababei și părintele Ștefan Ciubotaru.

Parohul localității, pr. Ștefan Ciubotaru

Alături de reprezentanții organizatorilor, de elevi și de profesori au venit și președintele Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, împreună cu prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei și secretarul filialei – Petru Done. De asemenea, la această acțiune a venit și un reprezentant al Filialei Județene Cultul Eroilor Iași, Leonard Constantin Stafie – jurnalist și specialist avicultor, dar și preotul paroh al Bisericii romano-catolice „Sf. Ana” din Cireșoaia – Ștefan Ciubotaru, un reprezentant al Primăriei – Cristian Ababei și reprezentanți ai subfilialei Cultul Eroilor din comuna Mănăstirea Cașin.

Participanții la acțiune au urcat pe dealul din dreptul Bisericii Sf. Ana, unde au preluat puieții de stejar și i-au plantat pe terenul frământat și erodat deja de ploi de-a lungul anilor, marcat pentru acțiunea de vineri cu un banner imens pe care erau și insemne ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Pe parcursul acțiunii, grupuri de elevi au intonat fragmente de cântece patriotice.

Lângă banner a fost adusă, la final o imensă cruce de lemn, pe care a fost prinsă o placă de granit cu textul „Sperăm ca pe viitor să putem trăi uniți în pace și libertate!”. În locul acestei cruci va fi plantată, în curând, o nouă cruce, de piatră, un monument care va fi realizat de sculptorul Cornel Solomon. Alături de cruce se află și un drapel al României.

Cu acest prilej, Filiala Județeană Cultul Eroilor i-a înmânat lui Cornel Solomon o Distincție de Merit. De asemenea, Leonard Constantin Stafie a primit carnetul de membru de onoare al Subfilialei Cultul Eroilor Slănic Moldova, pentru contribuția sa la mai multe inițiative dedicate cinstirii memoriei Eroilor Patriei organizate și în zonele Slănic Moldova și Coșna, dar și în mai multe localități din județul Iași și din Moldova.

Semnificația inițiativei de a fi plantat Codrul Eroilor la Slănic Moldova a fost evocată în fața celor prezenți de Dănuț Voicu, de Leonard Constantin Stafie și de Cornel Solomon.

Petru Done