Rămas bun părinte Marian, rămas bun părinte Marius


Duminică 28 august 2022, la ora 11.00, a avut loc în Biserica „Ss. Ioachim și Ana” din Cireșoaia, sfânta liturghie de mulțumire și rămas bun a pr. paroh Marian Dascălu și a pr. vicar Marius Adam Jr.. Prin decret episcopal, începând cu 1 septembrie 2022, Preasfinţitul Iosif Păuleţ a procedat la noi transferuri și numiri de preoți în Dieceza de Iași, astfel că pr. Marian Dascălu a fost numit paroh în parohia „Sfântul Anton de Padova” din Huși, iar pr. Marius Adam Jr. a fost numit paroh la Adjud.

Foarte multă lume a dorit să fie aproape de cei doi părinți la această ultimă celebrare din comunitatea noastră. Toate rugăciunile au fost rostite cu evlavie, la unison, ca mulțumire Domnului pentru această perioadă binecuvântată, iar corul a cântat mai înflăcărat ca niciodată. Cei 12 ani și respectiv 6 ani pe care pr. Marian și pr. Marius i-au oferit în slujire parohiei noastre au creat o legătură foarte puternică, un liant care a dus la creșterea în credință și la mai multă înțelegere a rolului pe care fiecare dintre noi îl are în comunitate.

După celebrarea sfintei liturghii s-au consumat și cele mai intense și emoționante momente, discursurile de rămas bun. Atât părintele Marian cât și părintele Marius și-au exprimat regretul că vor lăsa în urmă această comunitate atât de frumoasă, ne-a mulțumit tuturor pentru acești ani petrecuți împreună și ne-au urat pe mai departe să fim uniți la bine și la greu, dar mai ales „în jurul altarului”, în jurul lui Isus.

Pr. Marius Adam Jr.:
Am citit într-o carte o povestioară în care viața omului e comparată cu o călătorie cu trenul. Atunci când ne-am născut, fiecare ne-am trezit în acest tren, fără să știm de unde am venit și unde vom merge. În acest tren am cunoscut multe persoane, de unele poate ne-am atașat și am crezut că vor fi pentru totdeauna împreună cu noi. Știm, însă că nu este așa, pentru că ne amintim de bunicii noștri, părinții noștri, rude, frați, prieteni care au coborât din acest tren înaintea noastră. În această călătorie ne oprim în multe stații. În unele ne oprim cu bucurii, cu tristeți, cu speranțe, cu vise, dar să știți că în fiecare moment de încercare Dumnezeu rânduiește ca în fiecare stație să fie măcar o persoană care să ne întărească. Farmecul acestei călătorii e că noi ne îmbogățim bagajul nostru și dăm valoare prin faptele de milostenie pe care le practicăm în viața noatră de credință. Cu toții vom coborâ la un moment dat din acest tren al vieții. Eu acum sunt în punctul de a fi transferat într-un alt vagon; așa cum am slujit până să ajung aici, așa am primit misiunea de a sluji la… Adjud.
Bucuria mea și satisfacția mea spirituală va fi aceea că atunci când cu toții vom coborâ din tren și ne vom întâlni în gara centrală, adică în Casa Tatălui, acolo voi avea și eu mulțumirea sufletească că am contribuit într-un fel sau altul la bagajul dumneavoastră spiritual.

Pr. Marian Dascălu:
Nu știu când au trecut 12 ani, așa repede s-au dus, dar azi, pot să vă spun că mi-a părut bine că am fost în comunitatea dumneavoastră. Era posibil nici să nu fiu, să nu ne întâlnim niciodată și pentru asta sunt recunoscător lui Dumnezeu și celor care au hotărât să fiu paroh aici. Dacă ar fi să mulțumesc fiecăruia în parte ar mai dura două ore pentru că sunteți atâția și atâția care mi-ați fost alături în toți acești ani. Așa că voi spune un generic „Mulțumesc” tuturor, sunteți mulți oameni cu inima bună care m-ați ajutat într-un moment specific. Chiar dacă îmi vine să plâng, trebuie să spun că îmi pare enorm de rău că plec din această comunitate. Nu numai oamenii sunt frumoși aici dar și zona este foarte frumoasă și regret că că mă despart de aceste locuri. Dar, așa cum a spus și pr. Marius, acesta este drumul vieții, iar noi ca preoți ne așteptăm la astfel de momente și suntem nevoiți să ne îndreptăm spre alte orizonturi.

Primarul localității Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, a ținut să le mulțumească celor doi preoți pentru trainica colaborare cu administrația locală, dar mai ales pentru sprijinul moral și spiritual oferit necondiționat fiecăruia dintre noi.

Primar Gheorghe Baciu:
Nu ai cum să nu îndrăgești o comunitate așa frumoasă cum este cea de la Cireșoaia.
Un citat spune că „Ce faci pentru tine dispare odată cu tine, ce faci pentru alții rămâne pentru eternitate.” Aș vrea să construiesc mesajul meu pe acest citat, pentru că dumneavoastră ați făcut foarte mult pentru comunitatea noastră și aceste lucruri vor rămâne pentru totdeauna întipărite în inimile noastre.
Domnul primar le-a înmânat celor doi preoți câte o diplomă prin care „Credincioșii catolici din Parohia Cireșoaia, Slănic Moldova aduc mulțumiri și recunoștință părintelui paroh Marian Dascălu și părintelui vicar Marius Adam Jr. pentru întreaga activitate spirituală și dedicarea cu care au păstorit comunitatea locală. Dumnezeu să vă binecuvânteze.”

În încheiere, redăm cuvântul de mulțumire adresat de către o tânără în numele întregii comunități:

Azi la Sfânta Liturghie,
toți cu drag ne-am adunat,
să aducem mulțumire,
Domnului cel PreaÎnalt,
căci ne-a binceuvantat cu doi preoți,
cu har bogat.
Ne-am adunat într-un număr atât de mare pentru a participa la o ultimă liturghie celebrată în comunitatea noastră de pr. paroh Marian Dascălu și de pr. vicar Marius Adam Jr., semn că toată activitatea pastorală desfasurată in Cireșoaia, 12 ani, respectiv 6 ani, a avut roade bogate.
Părinte Marian, Părinte Marius, prin har, credință, iubire și tărie, ați reușit in acești ani să inrădăcinați in sufletele noastre dorința de a fi mai buni, de a privi înainte cu credintă și dorinta de a privi viața ca pe cel mai frumos dar. Dumnezeu v-a inzestrat cu o calitate rară: modestia, dovadă că vă place să stati in prezenta Lui. Prin exemplul si rugaciunnile sfintiilor voastre, faceti să rasară soarele peste buni si răi, peste drepti și nedrepți, ne arătati exact ceea ce suntem fiecare dintre noi, iar cine vrea să fie deasupra tuturor, să fie slujitorul tuturor, așa cum ne învată Isus Cristos!
Zâmbitori și detașati,
Increzători și cu elan,
Preoți cu multe haruri inzestrați,
În muzică foarte talentați,
Cu drag ati împlinit,
Misiunea ce-ati primit!
Pe copii, pe tineret,
I-ati atras ca un magnet,
La nevoie, câteodată,
La roabă si la lopată,
Terminati treaba indată!
Va mulțumim din inimă pentru că ati crezut în noi si ne-ați ajutat cu răbdare si profesionalism, să devenim un cor performant, să facem din fiecare Sfântă Liturghie o sărbătoare.
La repetitii ne-ati invitat,
Multe cântece frumoase am învătat,
Concerte ati organizat
Si cu talent ne-ați dirijat.
Părinte Marian, datorită talentului, pasiunii, rabdării și timpului dumneavoastră pretios, am ajuns să iubim muzica si am invătat, fiecare dintre noi, ce inseamnă armonia si disciplina. Muzica ne apropie de Dumnezeu și ne alătură corului de îngeri pentru a-L lăuda și a-L preamări.
Ne-ati învățat cum să iubim aproapele, dovada că astăzi suntem o comunitate unită în Cireșoaia, ne-am mobilizat și am avut grijă de cei bolnavi sau aflați în suferintă, nu i-am lăsat o clipă să creadă că sunt singuri.
N-au lipsit catehezele, campusurile, cursurile de chitară și micile activități care umpleau sufletul copiilor de bucurie. Ne-ati învățat în fiecare zi ce înseamnă o viață trăită prin virtuțile bisericii la fiecare sfântă liturghie, dar și în afara bisericii, ne-ați învătat ce înseamnă răbdarea si cât de important este să ierti si să iubesti.
Ati fost mereu prezenti!
Liturghii ati celebrat,
De pacat ne-ati dezlegat,
Tinerii i-ati cununat,
Mulți copii ați botezat,
Iar pe cei bolnavi i-ati condus pe ultimul drum.
Exista momente când cuvintele reușesc prea puțin să transmită ceea ce sufletul vorbeste de fapt. Așa este și in acest moment… cred că fiecare dintre noi caută cuvintele potrivite pentru a transmite recunostintă, admiratie si regretul despărtirii…. Incercăm să vă transmitem valoarea pe care a avut-o prezenta dumneavoastră printre noi și faptul că ne întristează nespus despărțirea.
A venit ziua in care,
Veti pleca in departare,
Sa vestiti mereu Cuvântul,
Pe aproape-ntreg pamântul!
Vă promitem că nu vă vom uita în rugăciunile noastre, iar credința, rugăciunile și viața noastră de creștini să ne conducă pe toți in Paradis. Asa cum credem ca ați simțit deja, noi vă considerăm parte din familiile noastre. Vă așteptăm în vizită cât mai des posibil, vă vom vizita și noi când vom avea posibilitatea căci nu vrem să rupem legăturile, chiar dacă sunteti în misiune acolo unde episcopul a considerat că e nevoie de sfintiile voastre.
Drag Parinte Marian,
Drag Parinte Marius,
Noi toti voim,
Sincer să vă mulțumim,
Pentru tot ce ați făcut,
In anii ce au trecut.
Ne cerm acum iertare,
Pentru clipele in care,
Am greșit, n-am ascultat,
Uneori v-am supărat!
Ne rugăm lui Dumnezeu,
Să v-ajute tot mereu,
Să munciți mereu cu spor,
In al Domnului ogor!
Dumnezeu să vă răsplătească eforturile, răbdarea și implicarea în viața comunitătii noastre. Drumul să vă fie presărat cu florile binecuvântărilor și înțelepciunea învățăturii lui Isus să vă fie scut și ajutor!

Cu multă prețuire:
Corul Bisericii
Actiunea Catolică,
Tinerii comunitătii
Surorile Providenței,
Copiii din comunitate
Autoritătile Locale și toți enoriașii pe care i-ați păstorit!
Domnul să vă binecuvânteze viața și misiunea!
Vă mulțumim!