Rupere de nori în Cireșoaia, zeci de locuințe afectate


Furtuna, care s-a dezlănțuit în după-amiaza zilei de 11 iunie 2018, a produs inundații ce au afectat 35 de curți și beciuri din Cireșoaia, precum și 4 locuințe. Drumul național 12B care trece prin localitate a fost acoperit în mare parte cu mâl, primăria intervenind cu patru buldoexcavatoare pentru înlăturarea aluviunilor de pe șosea.

”Intervenim cu prioritate pentru evacuarea apei din cele patru case inundate pentru ca apoi să putem face o evaluare dacă persoanele care locuiesc în acestea mai pot reveni. Au fost scurgeri foarte mari de apă de pe unul din versanți astfel încât podețele nu au mai putut prelua puhoaiele, inundând gospodăriile populației și drumul național”, a declarat viceprimarul orașului Slănic Moldova, Benone Moraru.

Mai multe echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Onești, alături de pompierii voluntari din cadrul SVSU Slănic Moldova au intervenit prompt pentru pomparea apei din curțile inundate.

„După o evaluare a situației, în unul din punctele în care s-au înregistrat efecte negative ale fenomenelor meteorologice s-au constatat că sunt inundate 6 curți. Pompierii prezenți în cartierul Cireșoaia vor efectua în continuare recunoașteri pentru a identifica dacă mai sunt și alte gospodării afectate”, a declarat mr. Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISU Bacău.

Inundație Slănic Moldova!

Publicată de Thomas Alexe pe 11 Iunie 2018

UPDATE 14 IUNIE 2018

În aceste locuri deschiderea dintre înălțimile ce străjuiesc valea Slănicului este de doar 200 de metri și faptul că sunt creste abrupte, spre munții Oituzului face ca în zona să fie inundații de fiecare dată cînd sunt averse mai mari de ploaie. Locuitorii spun că de ani de zile nu s-a făcut nimic pentru a nu mai fi afectați de puhoaiele naturii, aici fiind necesare adâncirea albiilor și ridicarea unor diguri de protecție la fiecare din pârâiașele care se varsă în apa Slănicului.

Mii de tone de aluviuni au fost aduse în după –amiaza de luni de pe înălțimile din jur iar viitura a umplut peste 30 de curți cu apă. Au fost distruse garduri, construcții, apa intrând și în mai multe locuințe, unde s-a ridicat până la un metru. A fost luată de ape agoniseala oamenilor de ani de zile iar locuințele s-au degradat în urma trecerii șuvoaielor de apă.

O pierdere însemnată au suferit pietrarii, care aveau finisate spre a fi vândute cantități mari de lespezi de piatră. Constantin V. (45 ani), ne-a declarat: „Peste cinci tone de piatră șlefuită, toată munca mea de aproape o lună a fost mâlită! O parte a fost luată de viitura formată, pentru că apa a curs și pe drumul național Slănic Moldova – Târgu Ocna!”

Patru buldoexcavatoare au intervenit pentru înlăturarea aluviunilor de pe șosea. Lemne, traverse din beton, garduri – nimic nu au stat în calea apei!” Marți 12 iunie, când alți nori de ploaie s-au rotit asupra acestei zone, pompierii au scos apa de la mai multe gospodării afectate de inundații , din curți și din beciuri. Numeroși locuitori, ce au avut de suferit la aceste inundații au deschis larg ușile și ferestrele caselor de locuit, pentru pentru a se usca pereții locuințelor, ca aceștia să nu se dărâme. (desteptarea.ro)