La revedere, Iuly


Intoarcere nefireasca a lucrurilor la inceput de 2005

Ne nastem sa privim inainte,
Dar viata e cruda si dura…
Si moartea ne-aduce regrete,
In noaptea ce nu ne mai vede
Pe noi amandoi impreuna

Inceput de an in doliu

Sfarsitul anului 2004 ne calauzeste pasii spre inceputul unor noi proiecte in anul 2005. Bucuria sarbatorilor de Craciun, miracolul si speranta au traversat pragul unui nou an, dar s-au retras, lasand locul unui sentiment de durere.
Optimismul de pe fetele tinere s-a transformat in groaznica mirare, lacrimi si regretul unui glas calauzit si inzestrat de puterea divina.
Un tragic accident de circulatie i-a curmat viata unui tanar de doar 19 ani, lasand ca amintire a fiintei lui, tanara speranta, dragostea lui… fata pe care o iubea.

Aripi frante pentru tanarul dascal

In seara de Craciun am plecat la biserica. Pe drum am intalnit un tanar. Era fericit. I-am impartasit si eu la randul meu bucuria Craciunului. Mi-a spus ca abia asteapta sa cante. Acel tanar era dascal. De fapt pot spune cu mana pe inima ca Dumnezeu i-a dat voie sa cante cu ingerii acolo sus. I-a placut atat de mult; de fiecare data o facea cu toata convingerea, mandru de lucrul care il face, iar in fiecare dimineata cand mama sa il trezea sa mearga la biserica nu se opunea.
Pentru familie, prieteni, cunostinte, anul nou a inceput cu regrete eterne.

O stea stralucitoare

In seara de 1 ianuarie 2005, Iulian era la discoteca unde lucra ca Dj, impreuna cu prietena lui, Mihaela. Pentru cei prezenti, Iuly era o explozie. Se distra mai tare ca niciodata. Intodeauna a fost plin de viata, zambetul sau era pentru multi un imbold, un motiv in plus pentru a trai orice clipa.
Iuly era un baiat modest si sarguincios. Programul sau era incarcat. Aproape ca nu avea timp liber. Felul sau de a se dedica era unic. In timpul saptamanii lucra intr-un atelier de tamplarie dupa care seara mergea la biserica. In week-end era Dj la discoteca. Asadar, Iuly era o figura cunoscuta pentru toata lumea. Era un bun organizator, si mai ales pentru propria viata. Pentru mine, Iuly a fost o stea care stralucea atunci cand celalalte oboseau sa mai straluceasca. Se multumea ca exista in Univers.

Eu plec…

Ora 2:45. Iuly impreuna cu prietena parasesc discoteca. Parca avand un presentiment a ceea ce avea sa urmeze, isi strange la piept prietenii: „Eu plec…”
Dacia prietenului sau Augustin se pierde in noapte. Cei trei se indreapta spre Dofteana, unde locuieste Mihaela.
Intr-o curba, aproape de Bogata…

Ne vom aminti ca acest tanar a murit ducandu-si prietena acasa. Acum, departe de zgomotele telurice, Iuly ne priveste de undeva de sus…

Odihneasca-se in pace.

IN MEMORIAM

AM CITIT UNDEVA URMATOARELE CUVINTE: „Munceste ca si cum nu ai muri niciodata, si ingrijeste-te de sufletul tau ca si cum ai muri maine.” Cred ca sunteti de acord cu mine ca aceste cuvinte puteau fi spuse si de Iulian pentru ca s-a bucurat in orice moment de tot ce i-a oferit viata, a trait fiecare clipa cu intensitate, nu trebuie sa spunem ca nu mai este printre noi… el este acum in sufletele noastre, in fiecare activitate pe care a avut-o, pentru ca i-a placut sa fie printre oameni si aproape de oameni si a vrut ca cei care l-au cunoscut sa se bucure de tot ce se bucura si el, sa invete de la el tot ce putea sa ofere.A fost un om care a vrut in fiecare clipa, ca fiecare sa primeasca de la el tot ce avea mai bun.

Cred ca ar fi de acord cu mine sa nu mai vorbim despre el la timpul trecut si sa spunem ca Iulian a fost, a facut. Sa purtam in suflete imaginea lui si sa gandim ca fiecare om vine pe pamant cu o misiune de la Dumnezeu. Poate ca Dumnezeu a considerat ca misiunea lui pe pamant s-a incheiat si a avut nevoie de un inger in cer care ne va ajuta, va fi alaturi de noi si se va ruga pentru noi si de acum inainte.

Iar acum noi cei de fata, iti vom purta amintirea aceea mereu si in vecie.

Nu te vom uita niciodata.


DESPRE IULY

Sa nu datorati nimanui nimic in afara de a va iubi unii pe altii, caci cine-si iubeste aproapele a implinit legea. Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Iubirea nu-i face nici un rau aproapelui. Iubirea este, deci, implinirea legii.

Pot spune ca aproape toti cei care l-au cunoscut pe Iuly, i-au cunoscut adevarata lui valoare. A inceput sa cante de cand inca mai credea in mos Nicolai, care acesta ii aduse o orga mica de jucarie. A ramas inmarmurit la auzul sunetelor si si-a spus:”Aceasta e vocatia mea.”
Era un om simplu, un tanar plin de dragoste care dorea in fiecare zi sa faca ceva pentru a-i surprinde pe ceilalti si a le dovedi ca nu e cum parea.
Se formeaza in Ciresoaia Actiunea Catolica, Corul Bisericii, iar acest tanar parea pe zi ce trece mai interesat de Biserica.
Descopera orga. Dupa liturghie, in fiecare zi ramanea sa cante. Tot asa repetand, ajunge dascal. Avea un dar nemaivazut: invata imediat. Era iubit de toti si el ii iubea pe toti, nu stia sa se supere chiar daca unii il porecleau sau il injurau; el stia sa le raspunda cu iubire. Acest tanar a fost chiar si Dj la una din discotecile noastre. Ne dadea muzica, dedicatii si in fiecare sambata, duminica si zi din sarbatoare, pupitrul lui si locul din fata acestuia erau doar a lui. Stia sa ne faca pe toti sa radem si ne dadea buna dispozitie. In 17 ani cat am eu si cunoscandu-l de 17 ani nu cred ca l-am vazut pe Iuly suparat sau sa planga.
La certurile cu parintii apleca capul si incerca sa-i inmbuneze pe acestia. Pot spune ca in acest tanar, Dumnezeu si-a pus increderea. Acest tanar… implinea in vara 20 de ani. Sarbatorile Craciunului l-au surprins in mari pregatiri. Biserica, ieslea, muzica, toate au fost pregatite de el. Anul nou l-a gasit in locul unde-si pierdea noptile.
De ce am vorbit despre el la trecut? Pentru ca a trecut la Cer. Nu pot spune ca a murit pentru ca el va fi mereu viu in sufletul nostru. A vrut sa faca o fapta buna, sa-si duca prietena acasa dar aceasta fapta buna s-a transformat in cea mai mare nenorocire care a bantuit Ciresoaia in ultimii ani. Desi nu a murit pe loc, Iuly s-a zbatut, stia ca mai are ceva de facut pe pamant… dar Dumnezeu nu a vrut. Probabil ca Cel de sus l-a iubit prea mult pe Iuly si l-a luat.Avea nevoie de un inger, de o floare tanara in gradina Sa. Corul va ramane indoliat, la fel si noi dar astfel de bucurie referitoare la moarte nu ne privesc pe noi, Dumnezeu este ce care hotaraste. Totusi nu trebuia sa se intample. Ne va fi dor de el si ii vom simti lupta.
D-zeu sa-l odihneasca in pace.

POEZIE MOARTA

Mantia neagra a mortii… Crancen te-a acoperit, inima ta de tanar… brusc ti s-a oprit.
Hazardul ti-a fost potrivnic, te-a lovit necrutator,
Amagindu-te, ca-i dulce al mortii prea crud fior.
Elixirul drag al vietii, mai deloc nu l-ai sorbit;
Lacrimi si durere, imprastii!

Plang azi, toti cei ce te-au iubit,
Alina-i tu Iuliane, zi-le ca te-ai miresit.

Fie-ti sfanta inmormantare, tanar nevinovat,
Tanar indragit, locul de la orga… de azi va ramane trist si gol.

Imaginea ta tinere va starni regrete in sol.
Chipul tau va ramane vesnic viu,
Inimi tinere il vor purta si nu-l vor lasa in sicriu.
Nu te vom uita niciodata, Iulian…

EPILOG

In urma sicriului veneau cei vii;
Oameni imbracati in doliu, care plangeau,
Oameni imbracati in doliu, care imitau pe cei ce plangeau,
Apoi oameni imbracati in haine pestrite, dintre care mai plangea cate unul;
Si alti oameni in haine pestrite care veneau plictisiti si palavragind.

La poarta cimitirului,
Cei imbracati in doliu mai plangeau in hohote:”Totul s-a sfarsit acum”;
Ceilalti indoliati, cu cateva randuri mai in urma se apropiau, zicand: ” Curaj, draga, s-a terminat”,
Unii dintre cei imbracati in haine pestrite sopteau:” Sarmanul… si uite asa ne sfarsim cu totii…”
Iar altii, in spatele acestora suspinau: „In sfarsit, a trecut si asta!”
Eu, insa, am gandit ca abia acum incepe totul.

Da, intr-adevar, s-a terminat repetitia generala, dar vesnicul spectacol abia acum incepe!
S-a terminat ucenicia, dar a inceput munca nesfarsita de maestru.
S-au sfarsit ceasurile apasatoare si a inceput viata vesnica.
S-a nascut in clipa asta.
S-a nascut la viata;
La o viata a binelui,
La o viata a adevarului,
La o viata vesnica.

Material realizat de prieteni.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*