Ciresoaia in sarbatoare – Hramul Bisericii 2003


Sfintii Ioachim si Ana

Privind cu atentie in calendarul crestin catolic ,sarbatoarea sfintilor Ioachim si Ana este trecuta pe data de 26 iulie ,crestinii catolici sarbatorindu-i impreuna pe sfinti.
La inceputuri, cu aproximatie 1584,cand s-a fixat sarbatorirea sfintei Ana , sfantul Ioachim a fost in calendar la 20 martie ,pentru ca din1738 sa fie sarbatorit in duminica dupa sfanta Marie Marie ,iar din 1913 in ziua de 16 august;noul calendar liturgic il readuce alaturi de sotia lui si hotaraste comemorarea sfintilor Ioachim si Ana la data de 26 iulie .Sfintele evanghelii, nu amintesc nimic despre parintii Preacuratei Fecioare Maria, dar scrierile apocrife, nerecunoscute de biserica deoarece contin si adaugiri inexacte, ne dau multe amanunte. Din ele se stie ca mama Fecioare Maria se numea Ana, iar tatal Ioachim. Amandoi erau din tribul lui Iuda, tribul din care a fost ales regele David si traiau o viata sfanta; stapaneau mari turme de oi dar din nefecire o grea durere le umbrea viata: nu aveau copii. La evrei faptul acesta se considera o pedeapsa de la Dumnezeu si constituia o dezonoare pentru famile; uneori li se refuza primirea darurilor pe care le aduceau la templu. Mahnit si umilit Ioachim pleca cu turmele la munte unde a ramas timp de 5 luni pana cand un inger il sfatuieste sa revina la Ierusalim; acelasi inger trimis de Dumnezeu ii destainuie Anei ca la intoarcerea sotului de pe munte ea va fi mama. Plina de fericire Ana merge in intampinarea lui Ioachim si-l intalneste la „Poarta Aurita”. O bucurie adanca le cuprinde sufletele cand se privesc unul pe altul si impreuna multumesc lui Dumnezeu ca le-a ascultat rugaciunea indelungata. Cultul parintilor sfinti ai Maicii Domnului este foarte vechi in deosebi in partile rasaritului: in anul 550 Imparatul Iustinian a zidit la Constantinopol o bazilica in cinstea Sfintei Ana. Si astazi Biserica Orientala tine anual 3 sarbatori in cinstea bunicii Domnului nostru Iisus Cristos. Din rasarit cinstirea Sfintei Ana s-a raspandit in apus si in anul 1584 a fost instituita o sarbatoare oficiala pentru intreaga Biserica.

ANA este unul dintre cele mai raspandite prenume femimine. Dupa diferitele forme ale unui cuvant ebraic, poate avea intelesul de „gratioasa, amabila, draguta”sau „Iahve”-Dumnezeu a avut mila, a fost indurator, a fost darnic, cu intelesul de: „a revarsat multe daruri si calitati”.
De ziua Sfintei Ana, 26 Iulie, isi sarbatoresc ziua numelui si persoane care porta nume derivate din cuvantul Ana: Anica, Nica, Nicuta, Anicuta, Anisca etc. Toate aceste nume invita la grija de a cultiva darurile sufletesti in care se vede adevarata frumusete a unei femei. Sfantul Pavel doreste ca femeile „sa-si faca podoaba din sfiala si cumintenie nu din impletirea parului, din aur din margaritare, din vesminte de mare pret, ci din fapte bune spre cum se cuvine unor femei care afirma ca sunt credincioase”.

Dar eu ce ar trebui sa fac?

Revenind la mesajul transmis de catre parohul comunitatii Ciresoaia, ajungem la concluzia ca nu stim cu exactitate cati au inteles mesajul sfintiei sale; dar dupa participarea la slujba religioasa care a avut loc duminica incepand cu orele 12 30 un numar mare de crestini s-au reunit pentru a participa impreuna la aceasta frumoasa sarbatoare raspunzand intr-un fel sau altul chemarii crestinesti. Celebrarea Sfintei liturghii a decurs asa cum ne asteptam. Corul copiilor si al tineretului au demonstrat inca odata adevarata lor valoare, glasurile lor au trezit in inimle si sufletele crestinilor prezenti la liturghie, credinta si dragostea nemarginita fata de Cel de Sus. Dumnezeu ne-a aratat inca odata ca ne iubeste si ca ne calauzeste pasii zilnic. El este alaturi de noi si ne da putere sa ne ducem Crucea cu rabdare. Chiar daca viata ne asterne numeroase incercari, numeroase piedici, trebuie sa fim puternici si sa nu uitam ca Cel de Sus vegheaza asupra noastra si ca ceea ce ni se intampla este voia sa.

Incercand sa aflu cum s-au pregatit crestinii din Ciresoaia pentru aceasta sarbatoare am intervievat cativa tineri dorind de-alfel un raspuns sincer. Multi dintre ei s-au oferit sa-mi dea un raspuns la intrebarea: „Dar eu ce ar trebui sa fac?”temandu-se ca nu ar da un raspuns adecvat. Dar sa trecem mai departe si sa aflam cateva opinii la acest mesaj:
C.G.(23 ani):=”Cred ca ar trebui sa ne convertim sa participam cu totii la aceasta sarbatoare”
C.I.(21 ani):=”In primul rand cred ca ar trebui sa constietizam imensitatea acestei sarbatori, sa ne unim sufleteste si sa-i aducem lui Dumnezeu laude pentru dragostea Sa nemarginita”
D.S.(17 ani):= „Sa fim mai buni sa fim mai intelegatori”.
D.M(20 ani):=”Sa ne spovedim, sa ne impartasim, si sa ne bucuram de aceasta sarbatoare”.
Fiecare din acesti tineri au inteles mesajul in felul lor, dar in mare, opiniile lor sunt aproape identice. Multi au inteles si au urmat intr-un fel sau altul ceea ce mesajul de mai sus vrea sa transmita.

Straie de sarbatoare

Privind mai atent am observat ca pentru hramul Bisericii, comunitatea crestin catolica a fost in imbracata in straie de sarbatoare. Satul radia de frumusete la fel Biserica, exteriorul ei, curtea erau impodobite de sarbatoare. Toti din Ciresoaia copil, tanar, barbat, femeie au contribuit cu ceva la infrumusetarea Bisericii. Cred si am certitudinea ca ciresoaienii au incercat si au reusit sa traiasca din plin aceast eveniment uitand de grijile si framatarile cu care sconfrunta zilnic. Au raspuns chemarii lui Dumnezeu si nu au uitat sa-L preamareasca pe Cel Atotputernic. „Dupa roade se cunoaste pomul” spunea Iisus in evnghelie: familia batranilor Ioachim si Ana a daruit lumii o floare si un fruct unic:Preacurata Fecioara Maria, care printr-un privilegiu divin extraordinar a fost scutita de pacatul stramosesc, pentru a deveni templul viu a lui Dumnezeu facut Om.
Dupa sfintenia rodului putem cunoaste valoarea si sfintenia celor care i-au dat viata: sfintii Ioachim si Ana.
Sarbatorirea in aceeasi slujba a sfintilor Ioachim si Ana , parintii Maicii Domnului si buncii lui Iisus este un omagiu adus bunicilor si reamintire a datoriei de a cinsti pe parintii parintilor nostri.

Cuvantul de incheiere al parintelui paroh:

„Toate eforturile pe care le-am facut pana azi, toate gandurile noastre de bucurie si sfanta sarbatoare incoroneaza un singur cuvant: MULTUMESC.
Multumesc preacucernicilor parinti parohi care au binevoit sa onoreze invitatia din partea noastra. Multumesc voua celor care v-ati impartasit si ati participat la Sfanta Liturghie.
Multumesc voua credinciosilor din Ciresoaia si oaspetilor vostri. Multumesc celor care au impodobit Biserica in straie de sarbtoare. Multumesc tinerilor si copiilor care au ajutat la curatenie in jurul Bisericii si au pregatit altarul. Multumesc corului pentru buna pregatire a liturghiei si a cantarilor. Si, poate este pentru prima data cand voi spune asa ceva pe altar, dar situatia in fapt ma determina sa o fac, Multumesc sponsorilor. Sponsori care au ajutat sa imbracam copiii atat de frumos, sa aranjam altarul, sponsori care prin banii lor ne-au ajutat foarte mult la pregatirea acestei sarbatori.
Va urez sa traiti bucuria acestei minunate celebrari si mergeti in pace cu familiile si oaspetii vostri. Dumnezeu sa va binecuvanteze.”

Be the first to comment on "Ciresoaia in sarbatoare – Hramul Bisericii 2003"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*