Un monument trecut cu vederea


V-ați întrebat vreodată ce este cu monumentul din piatră care se află la intrarea în Cireșoaia dinspre Tg. Ocna? Este o cruce ridicată pe locul în care, la data de 29 iunie 1928, a murit într-un accident de mașină, avocatul și romancierul Stejar Ionescu.

Stejar Ionescu s-a născut pe 10 aprilie 1898, comuna Corbu, plasa Corbu, județul Râmnicu Sărat, astăzi comuna Măxineni, județul Brăila.

Copilăria și primii ani de școală îi va petrece la Sinaia urmând apoi studii secundare la Ploiești și Iași. După terminarea liceului va urma Facultatea de Drept a Universității din Iași pe care o va absolvi în 1919. Scurta carieră de avocat va fi însă abandonata în favoarea activității redacționale, ziaristică.

Debutează în proză cu schița „Frământările domnului Popoiu”, publicată în revista Însemnări literare (1919).

Publică reportaje, recenzii, cronici dramatice în ziarul ieșean Opinia și în revista Viața Romînească (unde semna și cu inițialele St. I.), Adevărul literar și artistic, semnând și cu pseudonimul „Stejar Ionescu Luchian”.

Singurul său volum de proză este Domnul de la Murano (1928).

Din nefericire, la scurt timp, scriitorul a murit  într-un accident banal de mașină petrecut în Cireșoaia, pe o curbă a șoselei care leagă Târgu Ocna de Slănic Moldova.

În cartea sa Iașii cultural și social – Amintiri și însemnări (partea a II-a, Editura Viața Romînească S.A., Iași, 1929, p. 247), Ioan Dafin nota următoarele:

Un admirabil talent care începuse să se impună în coloanele «Vieții Românești», prin proza, care cu timpul ar fi ajuns să se ridice la nivelul literar al scriitorilor de rasă, a fost și Stejar Ionescu care făgăduia opere mărețe pentru viitor, dacă judecăm după singurul seu volum «Domnul de la Murano» care atrăsese atenția tuturor. Din nenorocire Stejar Ionescu își perde viața într’un banal accident, lăsând un gol adânc simțit în galeria marilor literați.

Monumentul funerar al scriitorului în satul Cireșoaia, în preajma locului accidentului

Monumentul în zilele noastre