Hram în Cireșoaia – sărbătoarea sfintei familii


A plouat în fiecare zi în Cireșoaia, dar duminică, 29 iulie 2018, ploaia s-a oprit la nouă dimineața, iar soarele a ieșit de după nori. E zi de sărbătoare, astăzi îi cinstim pe patronii bisericii noastre, Sfinții Ioachim și Ana.

Liturghia solemnă a început la ora 12:30 și a fost prezidată de „tânărul pensionar” Petru Beșleagă, paroh în Cireșoaia între anii 2002 și 2010, care, în cuvântul de deschidere, și-a manifestat bucuria de a fi alături de comunitatea noastră în această mare sărbătoare. Evenimentul a căpătat o conotație specială, deoarece anul acesta se împlinesc 50 de ani de atestare a parohiei din Cireșoaia,
50 de ani în care comunitatea a crescut, atât la număr dar și în credință. Biserica din piatră ce străjuiește în centrul satului este simbolul acestei credințe care dăinuiește peste generații.

Corul a adus strălucire evenimentului prin cântările sale, din program nelipsind creații ale unor compozitori precum Jean Paul Lecot („Aleluia”, „Gloria”, „Sanctus”) sau Wolfgang Amadeus Mozart („Dona Nobis Pacem”). Nu a lipsit nici imnul închinat patroanei noastre, „Cu inima săltând de bucurie”.

Părintele predicator ne-a amintit de importanța pe care o au sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria, în viața noastră, prin prisma sfintei preoții: „Multe lucruri sunt paradoxale în biserică. Ne este dat nouă, preoților, să vă vorbim de familie, nouă care nu am întemeiat o familie. Suntem născuți în familie, crescuți în familie, am venit în lume printr-o familie, prin iubirea dintre un bărbat și o femeie, dar viața noastră este apoi altfel. Noi suntem cu Isus, cu Biserica. Dar ascultând problemele soților, suntem în măsură să cunoaștem viața de familie și să vorbim despre ea. Preotul trebuie să fie acel punct de referință pentru oameni atunci când au nevoie de vindecare, de întoarcere în familie, de timp pentru ca oamenii să se apropie unul de celălalt.”

În încheierea sfintei Liturghii, părintele Petru Beșleagă a adus tuturor zâmbetul pe buze spunând că, între atâția preoți tineri care au concelebrat sfânta liturghie, este și el tânăr, tânăr pensionar, acum aflându-se în luna de miere. Ne-a salutat și a adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru vremea frumoasă și celor care au contribuit la grandoarea sărbătorii. Un cuvânt de mulțumire a adus și părintele paroh Marian Dascălu.

Odată cu binecuvântarea finală au căzut și câteva picături de ploaie, ca simbol al purificării noastre și semn al vitalizării credinței din noi.

În cadrul aceste sărbători a comunității noastre a avut loc și o expoziție cu lucrări din piatră sub egida „Festivalului Pietrarilor”, iar spre seară, în curtea bisericii s-a desfășurat a treia ediție a Horei Satului, la care au cântat artiștii locali Carla Stafie și Leo Ignat.