Ziua Tineretului sărbătorită la Săbăoani pe 5 mai


Pentru tinerii romano-catolici din întreaga Moldovă celebrarea Zilei Tineretului la nivel diecezan a avut loc sâmbătă, 5 mai 2018 în Parohia Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Săbăoani (jud. Neamţ), având colaborarea celorlalte trei parohii din Săbăoani. Din nefericire, tinerii din Cireșoaia au lipsit de la eveniment.

Cei aproximativ 3000 de tineri au participat la această zi de sărbătoare din cele 156 de parohii ale diecezei pentru a asculta mesajul episcopului, pentru a se ruga şi pentru a cânta împreună.
Din parohiile din Bacău au participat aproimativ 150 de tineri care au mers fie cu trenul fie cu autocarul însoţiţi fiind de preoţii vicari.
Programul a început cu rugăciunea de deschidere şi salutul pr. Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului. Tema acestei zile au fost cuvintele îngerului Gabriel adresate Sfintei Fecioare Maria „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc1,30).

Sfântul Parinte papa Francisc ne spune în mesajul său către tineri: „Îngerul, citind în adâncul inimii ei, îi spune [Mariei]: «Nu te teme!» Dumnezeu citeşte şi în interiorul nostru. El cunoaşte bine provocările pe care trebuie să le înfruntăm în viaţă, mai ales când suntem în faţa alegerilor fundamentale de care depinde ceea ce vom fi şi ceea ce vom face în această lume”. Apoi, a urmat prezentarea imnului acestei Zile a Tineretului prin ale cărui versuri a fost evidenţiată disponibilitatei Fecioare Maria de a spune „da” şi a împlini cu mult curaj voinţa Domnului.

Tinerii participanţi nu numai că s-au bucurat de moment de destindere, dar au avut ocazia să se împace cu Domnul la spovadă şi de a asculta o cateheză despre exemplul unei tinere căreia nu i-a fost frică să împlinească mai mult voinţa lui Dumnezeu decât pe cea a oamenilor. Este vorba de Veronica Antal, o tânără din Nisiporeşti care a fost martirizată pentru că nu a vrut să-şi necinstească trupul. Ea va fi declarată fericită pe data de 22 septembrie 2018 la Nisiporeşti.
Momentul central al Zilei a fost sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi alături de PS Aurel Percă şi de preoţii şi diaconii care i-au însoţit pe tineri.
În cadrul predicii, PS Aurel Percă a subliniat cât de multă încredere are Dumnezeu în tineri şi faptul că El îi cheamă să fie instrumente în mâinile sale pentru a săvârşi binele pe pământ. De aceea, tinerilor nu trebuie să le fie teamă, ci să aibă mult curaj pentru a fi disponibili şi generoşi atât cu Dumnezeu cât şi cu aproapele.
După masa de prânz, de care tinerii s-au bucurat prin bunăvoinţa localnicilor, tinerii au avut posibilitatea să se bucure de obişnuitul Festival al tinerilor. Aici ei au avut posibilitatea să-şi prezinte talentele prin cântece, dansuri şi scenete.
O noutate a fost momentul numit WeColor Faith (Noi colorăm credinţa) prin care tinerii care au dorit s-au jucat cu praful colorat pe care l-au aruncat în aer la numerotarea inversă. Dincolo de momentul distractiv, acestă activitate a vrut să-i facă conştienţi atât pe tineri cât şi pe cei mai mari, că fiecare tânăr are posibilitatea de a da viaţă şi culoare credinţei sale.
La sfârşitul programului, cu toţii l-au preamărit pe Dumnezeu pentru momentele frumoase şi s-au întors la casele lor cu gândul de a împărtăşi şi celorlalţi momentele trăite le Săbăoani.

Dacă în Duminica Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului în cadrul fiecărei parohii, iar pe 5 mai a fost sărbătorită la nivel diecezan, tinerii se pot bucura de Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, care, în acest an, va avea loc la Satu Mare în perioada 25-29 iulie. Toate aceste întâlniri locale sau diecezane îi pregătesc pe tineri pentru Ziua Mondială a Tineretului care se va desfăşura la Panama, în perioada 22-27 ianuarie 2019.

Pr Paul Căliman

GALERIE FOTO