Zi de formare AC – „Împreună cu Isus, familia are speranţă”


Sâmbătă, 24 februarie 2018, a avut loc ziua de formare a membrilor sectorului adulţi din Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iaşi. Au participat peste 200 de membri din zonele Roman şi Bacău, printre care și un grup din parohia noastră.

Drumul Acțiunii Catolice a Adulților din Cireșoaia a început pe 24 noiembrie 2017, când am participat împreună cu prof. Daniela Mititelu la cursurile de formare desfășurate în Casa Misionarilor Verbiți din Traian. Totul a fost la superlativ. Am admirat mult felul de a se comporta al persoanelor „cu vechime”. Implicare, dăruire, multă rugăciune și o atenție deosebită față de toți, atât din partea membrilor din conducere, cât și restul. Multe lucruri am avut de învățat în acele trei zile. Pr. Francisc ne-a vorbit despre „Familia – Dar și misiune”și despre înmulțirea talantului. Ne-a spus să colaborăm cu Dumnezeu Răscumpărătorul nostru în a valorifica la maxim tot capitalul bun care este în noi, așa vom putea împlini ce spune Ieremia, „Vei merge la toți cei la care te voi trimite!” Am ajuns acasă cu o îndoială în suflet gândindu-ne că vom rămâne două persoane fiindcă nu prea vedeam pe cineva să ni se alăture.

Duminica următoare, pr. paroh Marian Dascălu a anunțat pe altar că cine dorește să se înscrie este așteptat la biroul parohial. Și bucuria a fost că pe data de 17 decembrie 2017, 17 persoane au depus adeziunea la Acțiunea Catolică a Adulților din Cireșoaia.

Încet, încet, în urma întâlnirilor cu părintele paroh și d-na Daniela Mititelu, au început să apară rezultatele. „Coșul Carității” a fost cum nu ne-am fi închipuit. Era perioada adventului când lumea venea în fiecare dimineață la rorate și vedeam cum o mulțime de sacoșe umpleau coșul. Așa că la vizitarea bolnavilor înaintea Crăciunului am putut face 65 de pachete pe care le-am împărțit celor aflați în suferință. Vizitele la bolnavi au continuat în fiecare lună, fiecare dintre noi ocupându-ne de cei din sectorul în care locuim.

Într-o sâmbătă am făcut 200 de gogoși pentru copiii care vin la cateheză la Casa Comunității și exemplele pot continua.

La 24 februarie 2018, am fost prezenți din nou la cursul de formare A.C. Adulți desfășurat la Bacău. Cu toată vremea urâtă era destul de multă lume. Din Cireșoaia am participat patru persoane. La subsolul bisericii „Fericitul Ieremia” am putut servi ceai, cafea și dulciuri. La ora 10 eram în biserica fastuoasă. Un gând mi-a trecut prin minte, cum că această clădire a fost începută de pr. Viorel Ababei, singurul nostru reprezentant în rândul persoanelor consacrate. Bunul Dumnezeu să-i dea viață binecuvântată și multă sănătate.

Organizatorii, însoțiți de gazda noastră, actualul paroh, pr. Eduard-Mihai Coșa, ne-au urat bun venit și ni l-au prezentat pe pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare. Am început cu rugăciunea membrului A.C. și un „Tatăl Nostru” pentru sufletul răposatului preot Iosif Matei din Fărăoani care avea înmormântarea chiar la ora 10. Ni s-a spus programul care era alcătuit din expunere-lecție despre prima minune a lui Isus, „Nunta din Cana Galilei”. Cum Isus, la rugămintea mamei sale, Fecioara Maria, a transformat apa în vin. Expunerea era însoțită de o prezentare video.

Rolul Sfintei Maria a fost foarte mare la ceea ce s-a întâmplat atunci. La sfârșit părintele ne-a spus ca fiecare dintre noi să fim o Marie și să urmăm exemplul dat în viața de toate zilele. După o mică pauză, la ora 11:30 a urmat Calea Crucii cu persoane de diferite vârste.

La ora 12:00 a început Sfânta Liturghie concelebrată de patru preoți (al cincelea fiind în scaunul de spovadă). Lecturile, psalmii responsoriali și rugăciunea credincioșilor au fost citite de persoanele prezente. De asemenea, membrii A.C. au participat la prezentarea darurilor.

La ora 13:00 s-a servit masa, iar după o scurtă pauză am revenit în biserică. Am fost împărțiți în cinci grupe, fiecare primind o buline de culori diferite. Noi am fost în grupa cu bulină albastră, coordonator fiind d-na Lia. Aveam de răspuns la trei întrebări: dacă am căzut în viață într-o problemă serioasă, dacă am făcut depresie și cum ne-am revenit și, în cele din urmă, dacă am ajutat pe cineva cu probleme asemănătoare. Unele cazuri expuse au fost de-a dreptul impresionante.

La ora 15:00 am spus coronița Divine Indura și după ultimele observații ale părintelui s-a încheiat o zi trăită cu intensitate. Mulțumim părintelui Dămătăr pentru lucrurile pe care ne-a învățat. Mulțumim organizatorilor și celor care s-au ostenit să ne simțim bine.

Promitem la final că vom pune în practică ce am învățat și cu ajutorul Sfintei Fecioare Maria, a Sfântului Iosif și a Fericitului Ioan Paul al II-lea, cu pași înceți dar siguri „vom merge la toți cei la care ne vei trimite.”

Maria Bertalan

Be the first to comment on "Zi de formare AC – „Împreună cu Isus, familia are speranţă”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*