Venerarea eroilor neamului pe înălțimile Cireșoaiei


Cu prinosul recunoștinței pentru jertfa ostașilor români, care în urmă cu 100 de ani, cu prețul vieții au învins în bătăliile hotărâtoare de la Coșna și Cireșoaia, joi, 10 august 2017, câteva sute de locuitori din Târgu Ocna și din localități trotușene (elevi, tineri, dar și oameni în vârstă) au urcat pe înălțimile ce înconjoară orașul, unde s-au purtat aceste lupte.

Elevi cu tricolor în piept, femei în frumoase costume naționale, numeroși militari de la două brigăzi de vânători de munte, un impresionant sobor de preoți și seminariști au urcat pe frumoasele serpentine ale unui drum ce rar oferă câte o panoramă a Văii Trotușului, la Schitul „Eftimie cel Mare”, aflat pe culmea Cireșoaiei la înălțimea de 600 m, fiind în aceeași curbă de nivel cu Mănăstirea Măgura Ocnei.

La Schitul Cireșoaia au sosit și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, care alături de numeroase cadre militare, de primarii Ștefan Șilochi și Gheorghe Baciu, ai orașelor Târgu Ocna și Slănic Moldova, au participat la festivitatea de comemorare a Centenarului luptelor de la Coșna și Cireșoaia.

„Avem onoarea de a participa la un eveniment unic, celebrând 100 de ani de la luptele din Primul Război Mondial”, a menționat moderatorul acestei festivități, colonelul (în rezervă) Paul Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria” și vicepreședinte a acestei asociații la nivel de țară. După intonarea Imnului Național o gardă de onoare a dat onorul secretarului de stat al Departamentului Centenar, ardeleanul Cristian Ioan Videscu, iar un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Ioan Bârgăoanu de la Protoieria Onești, au săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor. „Iată au trecut 100 de ani, ce parcă sunt o clipă, pe care să o așezăm pe altarul jertfei fiilor poporului român”, a declarat părintele Ioan Bârgăoanu emoționând întreaga asistență. Invitat la cuvânt secretarul de stat Cristian Ioan Videscu a menționat:

„Nici unul din noi nu vom repeta în vreun fel ceea ce s-a petrecut în greul Războiului de Întregire! Să facem tot ceea ce ne stă în putere să propovăduim lupta ostașilor români, pe care avem datoria să îi cinstim mereu! Să vedem cum putem ține împreună românii, pentru că lumea s-a schimbat mult în ultimii 100 de ani și continuă ca să se schimbe și nu în bine! Unitatea noastră trebuie ca să ne țină împreună și să facem cât mai mult pentru cinstirea memoriei eroilor, care s-au jertfit pentru țară!”

Generalul (cu patru stele) Vasile Jenică Apostol, ce și-a întâlnit pe înălțimile Cireșoaiei și foști studenți ai învățământului superior militar, s-a adresat celor prezenți cu un discurs înflăcărat și patetic. Astfel, el a pus în evidență câteva „cariatide” ale vieții militare, declarând: „Și eu fac parte din generația care se situează la capătul unui arc de cerc de 100 de ani, care face ca România să fie în spațiul moștenit de la străbuni. Mă gândeam ce am putea să le răspundem noi înaintașilor noștri, celor care și-au jertfit viața pentru țară? În continuare, România a fost supusă unor vitregii fără seamăn!

Am avut un alt război mondial (în anii 1940 – 1944), am pierdut temporar unele teritorii (Basarabia, nordul Bucovinei), dar ne-am menținut ființa națională și ne-am păstrat limba! Sunt convins că în inima noastră arde flacăra vie a patriotismului și ca un ostaș mai în vârstă aduc un îndemn de suflet continuatorilor prezenți aici ai tradiției primului batalion de vânători de munte. În 1917 acest batalion a străbătut pe jos 160 de kilometri până la poalele acestor înălțimi și a declanșat atacul, având ca misiune să ajungă peste munți! Voi să fiți «șoimii Carpaților», care să apărați țara și nu alții veniți din străinătate!”

Profesorul târg-ocnean Corneliu Stoica a încheiat șirul discursurilor rostite în fața Monumentului Vânătorilor de Munte de la Schitul Cireșoaia, afirmând că „aici, între septembrie 1916 – septembrie 1917, au avut loc cele mai crâncene și mai sângeroase bătălii. În trei zile aici au murit 1600 de soldați, mai mulți ca în bătălia Mărăștiului”. El a mai menționat că „în aceste lupte infanteriștii au fost cei mai încercați” și a amintit numele mai multor eroi căzuți pe aceste meleaguri (Ioan Talpau, Ioan Grămadă, Alexandru Sion, Gheorghe Prioteasa).

Un scurt program artistic, susținut de elevi ai Colegiului Național „Costache Negri” din Târgu Ocna (coordonați de prof. Benone Văsâi), au făcut să răsune versuri și cântece închinate eroilor neamului. Depunerea de coroane și jerbe de flori și acordarea unor diplome aniversare (o diplomă de excelență fiind decernată starețului Schitului Cireșoaia, protosinghel Claudiu Constantin Panțâru) au încheiat festivitatea de comemorare a eroilor căzuți pe aceste plaiuri ale orașului Târgu Ocna.

Ion Moraru / deșteptarea.ro

GALERIE FOTO


 

Be the first to comment on "Venerarea eroilor neamului pe înălțimile Cireșoaiei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*