Sfinţirea bisericii şi consacrarea altarului din Cerdac


Ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2016, a fost o zi foarte importantă şi unică pentru toată Valea Slănicului Moldovei pentru că, după 11 ani de rugăciune şi dăruire, inima comunităţii parohiale a primit un nou impuls de credinţă şi preamărire lui Dumnezeu, prin sfinţirea şi consacrarea altarului bisericii filiale din Cerdac.

sfintirea-bisericii-cerdac

Ceremoniile sfinţirii noii biserici au început în jurul orei 10.45, când pr. Petrică Dăncuţ, parohul comunităţii, un grup de preoţi, primarul localităţii, oficialităţile locale şi centrale cât şi o mare mulţime de credincioşi, l-au întâmpinat pe PS Aurel Percă. Doi copii în costum naţional au oferit pâine şi sare, după care părintele paroh a prezentat istoricul bisericii.

Punctul de pornire în realizarea acestui lăcaş a constat iniţial în cumpărarea terenului, la 5 octombrie 2004, de către părintele Francisc Căzănel, de fericită amintire, care a voit să concretizeze dorinţa creştinilor din această comunitate de a avea propria lor biserică. Pe terenul respectiv se afla deja o construcţie mai veche din care s-au păstrat doar zidurile laterale consolidate ulterior. La 12 septembrie 2005 credincioşii din Cerdac în frunte cu pr. Francisc au început lucrările de construcţie a noii biserici sub îndrumarea arhitectului Gheorghe Herea. La 22 august 2007 poporul credincios din Cerdac a primit cu bucurie decretul episcopal cu nr. 1659 prin care păstorul diecezei noastre, ep. Petru Gherghel, a stabilit ca biserica să fie încredinţată grijii Mamei noastre cereşti, având ca hram Naşterea Sfintei Fecioare Maria. În cei unsprezece ani care au trecut de la acea zi, 12 septembrie 2005, biserica s-a realizat cu paşi mici, dar cu multă dăruire şi generozitate din partea credincioşilor şi a binefăcătorilor.

Cei peste 200 de naşi ai bisericii, din rândurile credincioşilor comunităţii, cu lumânări şi diplome şi pânză albă, amintind de pânza albă de la Botez, au înconjurat lăcaşul sfânt, a căror ziduri exterioare au fost stropite. S-a deschis solemn uşa principală a bisericii conform ritualului, urmând să fie sfinţite şi zidurile interioare.

Celebrarea a continuat cu liturgia cuvântului.

În cuvântul său de învăţătură Preasfinţitul Aurel Percă ne-a invitat să realizăm o Biserică vie, să fim convinşi şi încrezători în prezenţa lui Isus în sfânta Euharistie şi să invocăm mereu ajutorul sfinţilor, în mod deosebit cei trei sfinţi ale căror relicve s-au depus în altar: fericitul Ieremia Valahul, fericitul Anton Durcovici şi fericitul Vladimir Ghika.

Au urmat cinci momente care au constituit celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului şi a sfinţirii bisericii: litania tuturor sfinţilor, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului şi a pereţilor bisericii, tămâierea altarului şi a bisericii, împodobirea altarului şi iluminarea bisericii.

Către finalul sfintei Liturghii, părintele Petrică Dăncuţ a adus mulţumiri Domnului că a binecuvântat comunitatea cu harul de a avea un nou lăcaş, de a vedea un vis devenit realitate. Biserica din Cerdac nu este o operă de artă, ci este o operă a iubirii şi a credinţei credincioşilor din această comunitate. De asemenea, în cuvântul de mulţumire a amintit pe toţi oamenii generoşi: autorităţile centrale, poliţia locală, jandarmeria, cei care au contribuit din afară pentru realizarea acestui lăcaş, pr. Toma Encuţă, pr. Vladimir Petercă, aducând mulţumiri şi corului de la Cireşoaia, care a înălţat sufletele credincioşilor prezenţi către Dumnezeu prin cântările deosebite. Părintele le-a mulţumit tuturor celor care într-un fel sau altul, de-a lungul anilor s-au implicat pentru a duce la sfârşit construcţia bisericii şi celor care au contribuit la buna desfăşurare a acestei celebrări. Asupra acestor tuturor a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu şi ocrotirea Mamei cereşti.

După binecuvântarea finală toţi credincioşii şi pelerinii, veniţi la această sărbătoare au servit masa în curtea bisericii, în semn de comuniune şi împărtăşire a recunoştinţei aduse Domnului şi sfintei Fecioare Maria.

În semn de aducere aminte a acestei zile importante pentru comunitatea locală, Preasfinţitul Aurel a plantat un brad argintiu în curtea bisericii.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru milostivirea de a înzestra această vale a Slănicului cu o nouă creaţie închinată lui şi, îi cerem har şi binecuvântare pentru toţi cei ce se vor ruga în aceasta biserică!

Surorile lui Isus Răscumpărătorul

GALERIE FOTO

Be the first to comment on "Sfinţirea bisericii şi consacrarea altarului din Cerdac"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*