Bilanț 2014


După sfințirea caselor care s-a desfășurat la începutul lunii ianuarie, părintele paroh Marian Dascălu a ținut să evidențieze câteva concluzii personale cu privire la pulsul comunității, precum și un bilanț al anului care a trecut.

La mod general, părintele s-a arătat pozitiv și a mulțumit tuturor pentru primirea călduroasă de care s-a bucurat în această perioadă precum și de ospitalitatea și generozitatea cireșoienilor. De asemenea, părintele s-a bucurat să constate că o parte dintre cei care trăiau în concubinaj anul trecut și-au rezolvat problema și s-au căsătorit. Din păcate, au venit alții din urmă care „au ocupat locurile libere”, astfel că aceste „căsătorii moderne” își mențin un loc fruntaș în topul negativ al comunității noastre.

Este trist că numeroși tineri aleg această cale și trăiesc în păcat înainte de căsătorie, adesea chiar cu aprobarea părinţilor lor. Cauzele se raportează atât la factorii economici cât și la cei social-culturali, însă Sacramentul Căsătoriei poate fi salvat
cu o conștiință curată și o viață creștinească sănătoasă.

Acum să trecem la bilanțul anului 2014. Iată cifrele:

Botezuri: 25 (16 în 2013);
Inmormântări: 29 (17 în 2013);
Cununii: 11 (9 în 2013);

Au primit Mirul: 110;
Au primit Prima Împărtășanie: 31;

Statistică după Sfințirea Caselor:

Total familii: 716 (inclusiv cu cei plecați în străinătate – 249 sunt jumătăți (văduvi, divorțați));
Total credincioși: 2047 (inclusiv surorile).

Sectorul cu cele mai multe abonamente la „Lumina Creștinului” și „Mesagerul Sf. Anton”: Sectorul 7.
Suma donațiilor pentru Seminarul din Iași: 4435 lei.

2 Comments on "Bilanț 2014"

  1. Trebuie precizat că bilanțul e pentru cea mai veche parohie de pe Valea Slănicului, Biserica romano-catolică din Cireșoaia fiind prima construită pe această vale, respectiv în anul 1841.Biserica din Slănic e construită în anul 1847, deci după șase ani (informațiile sunt preluate din Monografia profesorului Corneliu Stoica)

  2. După acelși autor, la recensământul din anul 1912, în Cireșoaia erau 28 case și 568 locuitori. Dacă nu greșesc de atunci au trecut 102 ani și populația a crescut cu un număr de 1479 locuitori, însemnând un spor de aprox. 15 locuitori pe an. E trist că în acest an sporul natural e negativ.(25 botezuri și 29 înmormântări)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*