Mesterul pietrar


In Piata Civica din Barlad strajuieste statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Soclul pe care e amplasat monumentul este realizat de Paul Miler, un cunoscut mester pietrar. De loc din Ciresoaia (Bacau) si lacatus mecanic de profesie, Paul Miler ne-a povestit ca a primit comanda de la Bîrlad printr-o întîmplare.

Aflat în drum spre iazul de la Cîrja, pentru o partida de pescuit, s-a oprit la Primarie dupa ce si-a amintit ca a fost cautat acasa de o persoana din partea acestei institutii. Curios sa afle motivul, Paul Miler a aflat de oferta si nu a putut sa o refuze. Blocurile de piatra necesare realizarii soclului lui Alexandru Ioan Cuza au fost alese cu grija si dislocate chiar de mesterul pietrar.

Meserie mostenita

Mestesugul de a mînui dalta, ciocanul si flexul pentru modelarea blocurilor de piatra l-a învatat de la tatal sau. Acum, la doar 30 de ani, Paul Miler este cunoscut ca mester pietrar în Moldova si nu putine sînt comenzile primite pentru restaurari, monumente, socluri la biserici, seminee, pietre funerare, garduri sau case. Cînd este vorba de concurenta, Paul Miler apreciaza ca lucratori în piatra sînt destul de multi în Moldova, dar mesteri pietrari sînt foarte putini. Mesterul are calitatea de a face sculptura si da o anumita finete pietrei. „Este o meserie foarte grea. Trebuie sa manevrezi tone de piatra si mai este si o cantitate imensa de praf pe care o inhalezi. Uneori mai lucrez cu masca, dar nu te poti proteja de tot. Înainte de a începe o lucrare, trebuie sa stii ce materie vei folosi. Pentru a fi sigur de calitate, prefer sa-mi aleg singur blocurile, de la cariera din Ciresoaia, si sa le disloc. Daca piatra nu este de calitate, risti sa se sfarîme atunci cînd începi sa-i dai forma dorita. Este foarte important sa nu fie înghetata, pentru ca altfel crapa. Trebuie sa ai foarte multa rabdare, sa lucrezi cu mare grija, altfel risti sa strici totul. Cine simte piatra nu mai renunta la ea”, ne-a marturisit Paul Miler.

Devotament pentru piatra

Mesterul a avut posibilitatea sa lucreze în lemn, dar spune ca a avut motive serioase sa stea la distanta de el. În primul rînd, riscurile de a fi victima unor accidente în timpul prelucrarii lemnului sînt mult mai mari. A avut ocazia sa vada destule persoane cu degetele retezate la abric sau fara mîini, din acelasi motiv, si nu vrea sa-si riste viata. În plus, considera ca lemnul nu rezista în timp la fel ca piatra. Apoi, mesterul pietrar nu poate accepta ca în ultimii ani s-au facut defrisari în mod haotic. „Stiu ca folosind piatra nu provoc nici un rau naturii. De sute de ani se taie piatra din munte si nu a afectat pe nimeni. Dar, daca tai un copac ca sa-l prelucrezi, trebuie sa astepti alti cîtiva zeci de ani sa creasca altul în loc. Munca mea este ecologica si are viata pentru mult timp. În plus, în ultimii ani exista un interes tot mai mare din partea celor ce doresc sa-si construiasca case, garduri, seminee, sa foloseasca piatra ca materie prima. Din acest motiv, avem mult de lucru si trebuie sa recunosc ca si cîstigurile sînt acceptabile daca muncesti cu seriozitate. Sa nu se înteleaga ca noi, pietrarii, sîntem bogati. În cazul meu, asigur un trai decent familiei mele, dar nu am reusit sa–mi fac un gard din piatra la casa pentru ca este foarte scump”, ne-a spus mesterul pietrar. Paul Miler stie ca în strainatate ar fi putut obtine cîstiguri mult mai mari, dar nu a fost tentat niciodata sa plece. Considera ca a fi fericit nu înseamna doar sa cîstigi foarte multi bani, ci sa–i ai aproape pe cei dragi si sa faci ceva în tara ta. „Am avut pretentia ca pe soclu sa fie scris numele meu. Poate ca peste ani voi trece pe aici si ma voi opri sa le arat copiilor sau nepotilor cine a realizat lucrarea. Sau poate alti prieteni sau cunoscuti vor avea drum prin oras si vor dori sa stie cine a realizat acest soclu. Pentru mine, aceasta comanda este cea mai importanta de pîna acum, ca mester popular pietrar. Si mai stiu ca nu voi renunta la meseria mea cît timp voi putea lucra în piatra”, a promis Paul Miler.

Be the first to comment on "Mesterul pietrar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*