Hram 2008


Dumninica, 27 iulie 2008, toata suflarea ciresoiana a fost in sarbatoare, credinciosii participand cu insufletire la Sfanta Liturghie solemna de la ora 12:30, celebrare inchinata patronilor bisericii, Sfintii Ioachim si Ana.

Pregatirile au inceput cu o saptamana in urma, zeci de tineri, copii, adulti participand la curatenia generala in interiorul si exteriorul bisericii. De asemenea un preot a stat in fiecare seara la scaunul de spovada oferindu-le astfel crestinilor posibilitatea de a intampina marea sarbatoare cu sufletul curat.
Sambata, 26 iulie, efortul „organizatorilor” a inceput sa capete contur, steguletele, florile, panglicile, pomii de mesteacan colorand viu cadrul festiv pentru a doua zi. Implicarea si daruirea au fost si in acest an la cote maxime.
Duminica, inca de la primele ore ale diminetii, centrul Ciresoaiei prinde viata, incet, incet. Copiii navalesc pe la nelipsitele tarabe „inarmandu-se” pana in dinti cu ultimele noutati din domeniul tehnicilor de lupta… la nivel de jucarii. Fiind foarte cald, la mare cautare este inghetata dar si vata de zahar. Fetitele poarta ochelari „Cleo”, baietii magnum G4 de 44 mm.
In curtea bisericii ultimele retusuri: corul mai repeta putin, probele de microfon, lumanarile, altarul, totul trebuie sa fie impecabil.
E ora 12. Numarul credinciosilor ce intra pe poarta bisericii creste exponential. Parca sunt mai multi ca anul trecut, chipuri pe care nu le-ai vazut de mult sau poate niciodata. Foarte multi stranieri, majoritatea plecati la munca in Italia cu intreaga familie. Intoarcerea cel putin pentru cateva zile in sanul familiei este o adevarata bucurie.
Clopotele ce anunta inceperea ceremoniei accentueaza si mai mult emotiile celor prezenti. Corul intoneaza solemn „Cu inima saltand de bucurie”, cantec inchinat Sfintei Ana, privirile tuturor se indreapta spre grupul de preoti ce se indreapta in procesiune spre altar.
Parintele celebrant este Serafim Romila (Satu Nou). Alaturi de sfintia sa ii recunoastem pe pr. Ioan Zediu (Dofteana), pr. Ioan Purcaru (Tg. Ocna), pr. Francisc Cazanel (Slanic Moldova), pr. Eugen Diac (Pargaresti), pr. Patrascu Petru (pensionar Tg. Ocna), pr. Ioan Besleaga, bineinteles pr. Petru Besleaga, s.a. Prezent a fost si pr. Viorel Ababei insa in scaunul de spovada.
Impresionanta a fost si predica sustinuta de pr. Ioan Purcaru. Referirile biblice au fost raportate la realitatile acestui secol in care traim, la falsa societate modernista ce impune uneori reguli atat de departe de morala crestina. Si un exemplu demn de urmat este familia Sfintei Fecioare Maria: Sfintii Ioachim si Ana.
De remarcat a fost prestatia corului bisericii, care dupa multe seri de repetitii a reusit sa ne inalte sufletele catre cer. Un repertoriu divers, cu tente clasice si moderne interpretat cu pasiune si evlavie, sub bagheta sr. Magdalena, a intregit maretia sarbatorii, pastrand traditia de ani de zile, corul Bisericii din Ciresoaia fiind cunoscut inca de pe vremea cand in Ciresoaia era dascal „Tataia” – Carol Bertalan, primind ajutorul si indrumarea preotilor ce au trecut prin Ciresoaia: mons. Erdes Stefan, mons. Peterca Vladimir, pr. Cojocaru Pavel, pr. Ghiuzan Mihai, pr. Alexandru Suceu, pr. Paulet Iosif si actualul paroh pr. Besleaga Petru.
Liturghia s-a icheiat cu cateva cuvinte de multumire ale pr. paroh Petru Besleaga, adresate tuturor dar si Bunului Dumnezeu care ne-a oferit cu o zi atat de frumoasa in care nu a fost nici prea cald, nici prea frig; doar din cand in cand o adiere usoara de vant. „Inca o dovada ca Dumnezeu ne iubeste!” a subliniat sfintia sa. Dupa binecuvantarea finala, in acordurile ultimului cantec, credinciosii s-au indreptat spre casele lor.
„Si cerul si pamantul, te-nalta in cantari,
Fii calauza noastra spre vesnicele zari.”
Din inaltul cerului, peste sat, a inceput sa cada o ploaie de vara.

de Paul B. & Cristi A.

Be the first to comment on "Hram 2008"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*