De ce nu există o organizație de tineret în Cireșoaia?


O intrebare care cauta raspuns. Singura „actiune” care exista acum in localitate, intreprinsa de tineri este corul, sub conducerea parintelui paroh Petru Besleaga. Mai departe este liniste. Tineretul isi vede de treaba in felul lui, cum poate si pe unde apuca. Si in acest an, la Iasi, ciresoienii au ascultat in lipsa de cauza discursurile liderilor Actiunii Catolice (AC) sau Scout. Poate cei mai tineri ciresoieni prezenti in curtea catedralei nu au inteles de ce foarte multi erau imbracati cu camasi albastre si cravata sau de ce unii aveau ecusoane purtand emblema AC. Termenul „organizatie” le este strain si bazele viitorului se erodeaza.


In 1991, in Ciresoaia s-a infiintat prima organizatie de tineret purtand sigla AC. Viata scurta insa… doar un an. Din fericire, s-a reinfiintat la sfarsitul lui 1992. Au urmat prabusiri si renasteri. De-a lungul anilor AC a cunoscut 5 astfel de fluctuatii avand diferiti lideri si prin ea perindandu-se noi generatii. In 1997 are loc infiintarea celei mai infloritoare actiuni avand si un nume pe masura „Forever Young„. Natura existentei si-a spus insa cuvantul: nimeni nu poate fi pururea tanar, asa ca povestea se termina dupa 9 luni. In Ciresoaia a existat chiar si Scout. In 2002 doar pentru o luna.

Cu o parte din cei care au condus sau au avut functii de raspundere in asociatiile mentionate mai sus am stat putin de vorba cautand un posibil raspuns la intrebarea care poarta si titlul prezentului articol: DE CE NU EXISTA O ORGANIZATIE DE TINERET IN CIRESOAIA?

CRISTI ABABEI (lider „Asociatia Forever Young Ciresoaia”(AFYC) -1997, in prezent dascal in Valea Mare si responsabil ACC, zona Bacau)

„In primul rand cred ca nu exista ambitii, nu exista un lider. Un „vis” este mai usor de realizat impreuna. Actiunea Catolica este si un mijloc de a fi impreuna si pe langa scopurile sale se pot realiza multe obiective. Tinerii pot invata sa lucreze impreuna si sa se completeze intre ei.
Trebuie si un sprijin din partea comunitatii si a parintelui paroh.
O alta cauza ar fi invidia. Probabil de aceea din ’91, AC nu a avut o continuitate. Au fost multe critici dar incurajarile sau aprecierile, care nu erau atat de importante au lipsit cu desavarsire.
In perioada cand a existat AFYC, existau adunari regulate, se faceau repetitii si liturghii animate de AFYC, s-a mers la bolnavi, s-au facut cateheze, chiar petreceri specifice varstei, spectacole, activitati care coincid cu obiectivele AC.
Tinerii sunt nehotarati, sunt intr-o perioada de tranzitie in care nu stiu ce vor. Au uitat sa viseze, se limiteaza la un biliard sau o discoteca. Lipseste cultura; nu stiu cati stiu cine a fost Haydn. Ei nu stiu daca a fost un fotbalist, presedinte sau compozitor.
Sugestii:
-Pentru inceput ar trebui luata legatura cu AC diecezana, un tanar reprezentant al comunitatii, posibil viitor lider, sa participe la toate intalnirile AC diecezale sau zonale (in Bacau).
-Creearea unui nucleu asistat spiritual de parintele paroh. Incurajarea spiritului de initiativa si a lucrului in grup.
-Colaborarea cu alte asociatii de acest gen din alte localitati.
-Atragerea ajutorului persoanelor consacrate din localitate.
-Organizarea utila si placuta a timpului petrecut impreuna.
In concluzie munca depusa acum va da roade peste mult timp, dar va da. Avand in vedere ca in Ciresoaia AC a renascut de atatea ori, sunt convins ca sunt resurse pentru a invia din nou si a trai.”

STEFAN IGNAT (lider AC in 1992 si 2001)

„Pentru ca la un moment dat apar interese, orgolii, fiecare vrea sa fie lider dar dezinteresat. Am putea spune ca intervenea politica. Daca la unu’ ii placea de o fata, venea doar pentru ea; daca ea renunta, renunta si el. Va dati seama ca daca participau sau nu, era totuna.
In 1992 AC a dat prima discoteca in timpul balului. As putea spune ca acea generatie (acum aproape toti sunt casatoriti si au copii) a fost cea mai serioasa. In acelasi timp a fost un entuziasm extraordinar. AC numara peste 30 de membri.
AFYC a fost pe primul loc din punct de vedere organizatoric. S-au implicat foarte multi atunci, iar printre cei ce aveau functii de conducere se numara o persoana cu un caracter foarte puternic, Vladimir Celmare. AFYC cuprindea un numar mare de activitati din diverse domenii. Tinerii aveau aproape fiecare cate o raspundere. Existau cercuri literare, de limba engleza sau desen, constant se organizau spectacole sau activitati recreative: excursii sau iesiri la iarba verde.De asemenea participarea la Sfanta Liturghie era primordiala. Fiecare, in functie de ce facea, primea bile albe sau negre. Imnul era cunoscutul cantec al celor de la Alphaville: „Forever Young”.
Sugestii: Cred ca o noua organizatie AC se va infiinta peste cativa ani cand va apare o noua generatie de tineri. Noi nu mai avem timp, avem servicii. Nu mai exista scanteia aia de atunci. Poate nu am gasit un sprijin din partea parintilor. Ei sunt conducatorii, pastorii care trebuie sa ne indrume.”

VALENTIN BIRTEA (lider Scout in 2002)

„Tinerii se descurajeaza unul pe altul. Daca cineva are o initiativa, ceilalti il desconsidera, sunt invidiosi si nu-i ofera sprijin. In momentul de fata sunt cateva persoane care ar fi in stare sa puna bazele unei organizatii dar deocamdata au alte ocupatii (scoala, facultate). Chiar tin legatura cu cateva din ele si pot spune ca la terminarea studiilor vor infiinta o asociatie de tineret si vor demonstra ca Ciresoaia are multe laturi neexploatate si multe comori nedescoperite.
Cred ca o cauza o constitue si neajunsurile materiale. Lipsa unui loc de munca stabil, lipsa timpului liber descurajeaza tinerii.”
-De ce Scout a avut o activitate atat de scurta?
„Nu vreau sa comentez cele intamplate atunci pentru ca am fost pus in fata unei alegeri neasteptate si fortat de imprejurari am fost nevoit sa renunt.
Sugestii: Tinerii din ziua de azi, din Ciresoaia pentru ca de ei e vorba, sunt credinciosi, au frica de Dumnezeu, dar sunt oameni si cad in pacat destul de des… din pacate. O intalnire saptamanala cel putin intre ei, deschisa ar estompa pacatul intr-o anumita masura.
Avem mare nevoie de sprijinul parintelui paroh. Oricat de mari ar fi aspiratiile noastre avem nevoie de el ca sa ne invete, sa fie alturi de noi. Cum spuneam mai devreme, credinta este dar multi dintre noi nu stim sa o exteriorizam.”

DOMNICA BUTUCARU (lider AC in 1991)

„Atunci erau cu totul alte vremuri. Alti tineri, alte principii. Practic nu noi am infiintat AC. Am avut sansa cu Eugen Ababei sa mergem in Italia impreuna cu alti tineri din intreg judetul Bacau. Acolo am fost initiati de ce inseamna Actiunea Catolica. Era prima oara cand auzeam de asa ceva. Ni s-au dat brosuri, pliante si carti si ni s-a spus sa dam nastere in localitatile noastre la astfel de actiuni. A fost o experienta extraordinara, era minunat, toti au fost incantati si rezultatul pe masura.
Sugestii: Ca si in ’91 eu cred ca tinerii care participa la cor in primul rand ar trebui sa se mai intalneasca si in alt loc si sa inceapa sa construiasca ceva impreuna. Ei sunt Actiunea Catolica.”

Paul B.

Be the first to comment on "De ce nu există o organizație de tineret în Cireșoaia?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*