Regal de poezie la Slănic Moldova


A doua ediție a regalului de poezie ,,Freamăt de codru și ape” – Festival concurs de creație literară, a avut loc la Slănic Moldova în zilele de 14 și 15 ianuarie și a marcat și Ziua Națională a Culturii, dar și aniversarea a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Manifestările, organizate de Primărie și coordonate de poeta și artistul plastic Ionica Bandrabur, au avut loc în Sala „Amfiteatru” a Complexului turistic și medical Panoramic și a reunit zeci de invitați de marcă: scriitori, poeți, profesori, jurnaliști și artiști. Primarul Gheorghe Baciu a reușit, astfel, pentru al doilea an consecutiv, să strângă în comunitatea sa oameni veniți din toată țara și chiar din Republica Moldova și să scoată pe piață cărțile primilor patru câștigători ai concursului ,,Freamăt de codru și ape”.

Partenerii evenimentului au fost Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Societatea Culturală ,,Apollon-România”, Fundația ,,Renașterea Română” – Iași, Asociația ,,ASCIOR” – Filiala Slănic-Moldova, revistele ,,Plumb”, „Cadran Cultural”, ,,13 Plus” și ,,Armonii Culturale”, dar și Revista și Editura ,,Salonul Literar”.

Între cei prezenți i-am remarcat pe Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a USR, eminescologul Ștefan Munteanu, prof. univ. dr. Mircea Ilinca, George Călin – ambasador cultural prin Convenția ONU de la Geneva, numeroși scriitori din județul Bacău și din alte județe.

În prima zi a avut loc Simpozionul ,,Dor de Eminescu”, în care i-am ascultat pe Ștefan Munteanu, pe Mircea Ilinca, pe scriitorul prof. Petre Colăcel, pe criticul și istoricul literar prof. Ioan Culiță Ușurelu și pe publicistul și ziaristul Romulus-Dan Busnea. Tot în prima zi au fost premiați participanții la concursul „Freamăt de codru și ape” și au fost decernate premiile Festivalului, oferite de Societatea Culturală Apollon-România. Tot acum, Dănuț Voicu – președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor a oferit Medalia Eroul Necunoscut, bătută în anul în care s-a marcat Centenarul Eroului Necunoscut (2023), primarului Gheorghe Baciu, o diplomă pentru creația literară scriitoarei Georgeta Lipovanciuc și o plachetă poetei Ionica Bandrabur.

Trofeul festivalului a revenit scriitoarei Georgeta Muscă Oana.

În ziua a doua au avut loc „Lecția de poezie”, moderată de poetul George Călin, și lansarea volumelor de poezii ale câștigătorilor Concursului de Creație Literară ,,Freamăt de Codru și Ape”, ediția I.

În ambele zile au fost prezentate momente poetice și muzicale susținute de rapsodul popular Ion Crețeanu – Tezaur Viu declarat de UNESCO, de tenorul și artistul plastic Sorin Ursan Delaclit – care a realizat, în timp ce interpreta ariile muzicale, portretele lui Mihai Eminescu și Ion Creangă, de cantautorul Ion Apostu, de folkistul Constantin Chirilă, de actorul Claudiu Pintican – care a prezentat un impresionant recital din versurile eminesciene, de Florentina Danu, de Geta Lipovanciuc, de Ștefania Budău-Preda și Delia Racu.

În holul Complexului turistic gazdă au fost organizate o expoziție de maximafilie cu zeci de portrete ale lui Mihai Eminescu, din colecția personală a profesorului Vilică Munteanu, și o expoziție de tablouri pictate de Ionica Bandrabur.

de Petru Done