Slănic Moldova are prima enciclopedie a unei stațiuni balneo din România


  • autorul, prof. Corneliu Stoica, a fost distins cu titlul de cetățean de onoare al acestui oraș-stațiune 

Orașul-stațiune Slănic Moldova a găzduit, chiar în preajma Crăciunului, lansarea primei enciclopedii dedicate unei stațiuni turistice și balneoclimaterice din România. Lucrarea „Slănic-Moldova – «Perla» Carpaților Orientali” (editura Magic Print, Onești, 2021) este un album cu 456 de pagini excepțional machetate și tipărite, bogat ilustrat cu imagini de epocă din colecția cartofilistului Mihai Ceucă și cu fotografii actuale realizate de șapte autori.

Enciclopedia a fost scrisă la inițiativa și sub coordonarea primarului Gheorghe Baciu, cu sprijinul Consiliului Local, iar la evenimentul de lansare a fost prezentată de lect. univ. dr. Adrian Jicu, pe tema „De la primul dicționar geografic al județului Bacău (Ortensia Racoviță, 1895), la prima enciclopedie a unei stațiuni balneoclimatice de renume (Corneliu Stoica, 2021)”. Intervenția a fost urmată de o la fel de interesantă prezentare a evoluției stațiunii Slănic, făcută de inginerul și colecționarul Mihai Ceucă printr-o captivantă succesiune de imagini pe tema „Viața curge, ilustratele rămân”. Interesantă a fost și prezentarea profesorului și colecționarului Vilică Munteanu, pe tema „Personalități românești din istoria Slănicului în medalistică”.

În holul de recepție al Complexului Panoramic a fost organizată și o expoziție de cărți poștale ilustrate și albume de epocă despre Slănic Moldova, oferite de Mihai Ceucă, și de cărți despre Slănic Moldova scrise mai mulți autori, aduse de Adrian Jicu.

Citește continuarea articolului pe Desteptarea.ro