Slănic Moldova, un loc de poveste unde turiștii își pot trata problemele de sănătate


Stațiunea Slănic Moldova, numită și “Perla Moldovei”, este vestită pentru turismul medical și peisajele extraordinare.

În plus, investițiile din ultimii ani au readus-o pe harta turistică a României.

Atestată din anii 1850, staţiunea Slănic Moldova şi-a câştigat rapid admiratori datorită aerului, printre cele mai curate din Europa, şi a peisajelor desprinse parcă din tablourile marilor clasici.

Vestea că apele minerale din zonă sunt adevărate medicamente, care izvorăsc din pământ, s-a împrăştiat repede, şi în scurt timp staţiunea a devenit un punct important de atracţie al zonei.

Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova: ″Împreună cu izvoarele, cazinoul Regal şi alte obiective importante din localitate vom creşte atractivitatea turistică şi vom redeveni o adevărată perla a Moldovei.”

În locul clădirilor abandonate, în ultima vreme au apărut hoteluri moderne şi pensiuni, care se ridica la cele mai înalte standarde, dar şi centre de sănătate şi tratament.

Adrian Cotârleţ, medic: ″Încercam să revigoram turismul medical, cel care vine aici beneficiind de o relaxare completă în cadrul unei echipe în care intra şi kinetoterapeut, psiholog şi nutriţionist.”

Ultima investiţie în domeniu a fost inaugurată în urmă cu doar câteva zile, iar camerele moderne şi cabinetele de tratament îşi aşteaptă acum clienţii. Aici, turiştii sunt trataţi pentru anumite afecţiuni, şi pot face un set de analize pentru a afla ce izvor le poate fi de folos.

Investitorii au ridicat standardele de cazare din zonă, şi acum se pot satisface şi cele mai rafinate gusturi, iar chefii, aleşi pe sprânceană, pun pe mesele clienţilor cele mai sofisticate preparate.

Nici administratorii pensiunilor din zona nu se lasă mai prejos, şi îi ademenesc pe clienţi cu porc la proţap, miel la ceaun sau plăcinte rumenite în cuptoare cu jar.

Marius Creţu, administrator pensiune: “Ne adresăm în general familiilor cu copii pentru că toate apartamentele noastre au dormitor spaţios living şi bucătărie complet utilată. În curtea exterioară copiii se pot juca, iar părinţii pot face grătar. În acelaşi timp oferim turiştilor acces la saună şi jacuzzi.”

După o masă copioasă, turiştii pot alege o plimbare la umbra pinilor seculari, iar traseul celor 300 de trepte este o variantă bună pentru cei care aleg să îşi încarce bateriile în mijlocul naturii.

Este un traseu relativ uşor şi poate fi străbătut atât de cei mici, cât şi de cei trecuţi de a doua tinereţe.

Izvoarele minerale din zona atrag anual mii de turişti. Studiile medicale au arătat ca apele celor 20 de izvoare care răzbat printre stânci sunt benefice pentru tratarea bolilor de stomac, afecţiunilor de rinichilor, bolilor metabolice sau nutriţionale şi tulburărilor digestive.

Clara Luncanu, turistă: “Ar trebui să încercăm prin aceste tratament cu aceste izvoare despre care ştim de la părinţii şi bunicii noştri că veneau aici şi se tratau foarte bine.”

În plus, cei care caută liniştea pot lua calea mănăstirilor din zonă, unde îşi pot redescoperi pacea interioară și pot vedea o arhitectură deosebită.

Dacă în ultimii ani stațiunea a fost frecventată mai ales de moldoveni, datorită prețurilor mai mici, acum și turiștii din restul ţării au început să caute facilitățile oferite.

Pârtia de ski a început, încet-încet, să atragă iubitorii sporturilor de iarnă, datorită condițiilor de cazare mai bune decât în anii trecuți.

Investițiile din ultimii ani au început să aibă efect, și turiștii care preferau Bulgaria și Austria au început acum să își îndrepte atenția şi către Slănic Moldova.

Autoritățile spun că stațiunea devine din ce în ce mai atractivă, și se gândesc chiar profite de această apreciere, înregistrând o marcă pentru apele curative de la izvoare.

REPORTAJUL VIDEO POATE FI VIZIONAT AICI