Cruce descoperită pe locul luptelor de acum 100 de ani de pe Dealul Cireșoaia


Președintele subfilialei Slănic Moldova a Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, Cornel Solomon, autorul Ansamblului monumental ridicat pe Dealul Cireșoaia pe locul în care au fost duse lupte aprige în Primul Război Mondial, și colegii săi din subfilială au descoperit, în aceeași zonă, la rădăcina unui stejar, încă o dovadă a evenimentelor de acum peste 100 de ani. Este o cruce de piatră, îngropată până aproape la stinghia orizontală, pe care stă scris „100 Eroi CĂZUȚI LA DATORIE, 1916-1918”.

„Crucea poate marca – spune președintele Filialei Cultul Eroilor Bacău, col. (retr.) Paul Valerian Timofte -, locul în care au căzut chiar o sută dintre eroii Armatei Române în luptele cumplite cu adversarii lor, poate fi locul în care ei chiar acolo își dorm somnul de veci. Nu știm să fie acolo o groapă comună, un soi de cimitir, dar descoperirea este importantă, încă o dovadă că întreg arealul Dealului Cireșoaia este vatra eroismului Armatei Române într-o perioadă hotărâtoare asupra existenței întregii națiuni”.

Crucea de piatră – spune Cornel Solomon – a stat ascunsă sub crengi și frunze căzute an de an peste ea. Locul în care se află este numit în zonă Gura Păcuriței. „Ne vom ocupa de acest artefact – a precizat președintele subfilialei Cultul Eroilor – imediat ce vremea ne va permite, la începutul primăverii. Atunci ne gândim că ar trebui să ducem crucea mai aproape de ansamblul monumental de pe Dealul Cireșoaia, pentru că la locul ei este cam izolat, și ne vom ocupa ca ea să fie sfințită și să-i fie redată valoarea istorică”.

Luptele de la Cireșoaia au fost parte a celei de a treia bătălie de la Oituz și a avut loc la 30 iulie/12 august. Aceste lupte au blocat înaintarea forțelor Puterilor Centrale care încercau să forțeze Munții Carpați prin trecătoarea Oituz, în ele fiind angajate forțele Armatei a Doua Române și forțe combinate germane și austro-ungare.

Cornel Solomon este sculptorul care a ridicat, în ultimii ani, monumente evocatoare ale evenimentelor din Primul Război Mondial pe Dealul Cireșoaia, dar și pentru alte evenimente de eroism ale ostașilor români, inclusiv ale celor care luptă în prezent în teatrele de operații din lume. O troiță monumentală a fost sfințită, anul trecut, în incinta Batalionului 151 Infanterie „Războieni” din Iași, în memoria a doi militari care au căzut eroic în luptele din Afganistan.

Ansamblul monumental de pe Dealul Cireșoaia este, însă, reprezentativ pentru artistul slănicean, fiind ridicat chiar pe locul fostelor tranșee în care au luptat soldații români și în zona în care a ajuns atunci însăși Regina Maria. Terenul de pe deal a aparținut familiei sculptorului, dar este acum loc în care oricine poate veni să aducă un pios omagiu eroilor din Primul Război Mondial.

Petru Done