Perioadă bogată în activități pentru Acțiunea Catolică


A trecut o vară fierbinte în care nu prea am avut activități locale, deoarece alte lucruri s-au întâmplat pe plan diecezan. Vizita Sf. P.P. Francisc în România a fost o bucurie nemaipomenită. Am putut să-l vedem nu numai la TV, unde a mparticipat la ceremoniile din orașele unde a fost invitat, am putut să-l vedem și la Iași, în persoană, unde am rămas edificați de puterea și bunătatea transmisă. Sperăm că nu o să uităm niciodată ce am simțit în acele trei zile.

Apoi a fost consacrarea mons. Iosif Păuleț ca episcop al Diecezei de Iasi. Am fost profund impresionați pentru că l-am avut paroh în Cireșoaia, în perioada 1987-1990, și îi cunoșteam felul de a munci cu oamenii. Putem spune că a fost CORECT, da, corect, cu majuscule, în toate privințele. Așa că nu ne-am mirat prea mult pentru alegerea pe care a făcut-o Sf. Părinte.

Și așa, pe data de 6 august 2019, toate drumurile erau pline cu direcția Iași. Printre cei care călătoreau în diferite mijloace de transport, eram și noi, un grup de la Acțiunea Catolică Cireșoaia. Am mers să ne unim în rugăciune cu toată lumea adunată la Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină, unde tot ce s-a întâmplat, a fost la superlativ. Ne-au rămas în minte cuvintele P.S. Petru Gherghel, episcopul care a condus Dieceza de Iasi 41 de ani, urarea de bun venit către mons. Iosif Păuleț, urare în care l-a numit un adevărat fiu iubit al Bisericii. Crede că o să fie în continuare tot la fel de iubit în munca grea în care a fost investit. Noi ne-am rugat ca Bunul Dumnezeu să-i dea puterea necesară pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea încredințată.

În comunitatea noastră suntem cam 300 de persoane care recităm în fiecare zi Rozariul Viu și prima intenție este pentru Ep. Iosif Păuleț.

După toate câte au fost în vara asta, pe data de 25 septembrie 2019, Acțiunea Catolică Cireșoaia s-a întrunit pentru a pune la cale ce urmează de făcut. Am avut ca invitat pe doamna Liliana Pușcașu din Bacău, dânsa făcând parte dintre persoanele care lucrează cu noi. Ei bine, două ore au trecut pe nesimțite. Doamna Lia, cu recuzita pe care a avut-o, ne-a făcut să înțelegem anumite lucruri, printre altele, cum să ne cultivăm răbdarea, sentimentele, iubirea și dragostea de aproapele. Toate se pot realiza dacă îl avem ca îndrumător pe Isus. Si pentru asta trebuie să ajungem la Inima Lui, care suferă la fel de mult ca și cei care au un necaz. La ședință am amintit și de sora Cristina Farțade care era nelipsită din mijlocul nostru cu procesele verbale, dar mai ales cu prezența ei. Acum și-a încheiat misiunea la noi și a plecat la Iași. Ii dorim tot binele din lume și mult succes. In locul ei au venit două surori cărora le urăm bun venit și multă răbdare în munca cu copiii.

În continuare, pe 29 septembrie 2019, am sărbătorit Ziua Vârstnicilor. În Casa Tineretului au venit aproximativ 80 de persoane, iar prin grija d-lui primar Gheorghe Baciu, nu le-a lipsit nimănui nimic. S-au servit două feluri de mâncare și desert cu prăjituri asortate cu fructe. Desigur nu au lipsit nici băuturile, tăria, vinul, sucul și apa minerală. Cei prezenți s-au bucurat și de un program artistic, organizat de Casa de Cultură Slănic Moldova, în persoana lui Cristi Ababei. Dacă a fost muzică a fost și dans, pentru pensionari a prins bine și o „sârbă a studenților”.

O mare contribuție la această sărbătoare au avut-o surorile Tereza și Cristina care fac parte din Congregația Surorile Providenței. Au ajutat bolnavii pensionari care nu puteau veni pe picioarele lor și le-au stat alături pentru a se simți, chiar pentru câteva ore, iubiți și protejați. Încă un motiv de a le mulțumi surorilor și a le ura toate gândurile noastre bune. Atât Bunul Dumnezeu cât si protectorul lor, Sf. Alois Scrosoppi, pe care l-am sărbătorit sâmbătă, 5 octombrie, să le ajute pe mai departe în activitatea pe care o susțin cu atâta dragoste în parohia noastră.

Și în încheiere, vrem să vă spunem că în parohia noastră se pregătește comemorarea a șapte ani de la moartea pr. Ștefan Erdeș. Și ca să nu fie singur la prohod, vor fi amintiți toți preoții trecuți la Domnul care au slujit la noi.

Maria Bertalan