Pesta porcină e aproape


În localitatea Oituz au fost descoperite două focare de pestă porcină africană. În localitățile Cerdac și Cireșoaia, fiind situate la o distanță mai mică de 10 km, s-a instituit zonă de supraveghere. Pe durata a 40 de zile de la depistarea focarului, sunt în rigoare câteva restricții pentru gospodăriile care cresc porci sau alte animale (cabaline, ovine, etc). În primul rând este interzisă cumpărarea de porci vii sau carne de porc de la persoane neautorizare. Se va efectua un recensământ al porcilor împreună cu evaluarea stării de sănătate.

Ce trebuie să știm despre pesta porcină?

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele sănătoase fiind respectarea unor măsuri de protecţie pentru a preveni venirea în contact a acestora cu cele bolnave sau cu vectorii purtători ai virusului pestei porcine africane.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele reguli:

~ nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
~ creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
~ nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
~ nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
~ nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
~ nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala. Semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
-temperatură foarte ridicată (40,50 – 420 C) şi stare febrilă;
-roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
-lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
-vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău la tel verde 0800800096 sau 0234 586 233. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?

Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

De reţinut:

Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!