Memoria Eroilor de la Cireșoaia cinstită între fostele tranșee


Sâmbătă, 15 septembrie, în Anul Centenarului Marii Uniri, pe Dealul Cireșoaia au fost comemorați Eroii căzuți în luptele pentru apărarea țării din Primul Război Mondial. La evenimentul care a avut loc la Monumentul ridicat în urmă cu exact un an pe culmea pe care se mai văd încă tranșeele săpate de ostași au venit mulțime de oameni din cartierul Cireșoaia al orașului Slănic Moldova, dar și din localitățile învecinate.

Au fost prezenți, au organizat un ceremonial militar religios și au dat onorul militari ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, alături de reprezentanții administrației publice locale Slănic Moldova, ai protopopiatului ortodox Onești și Bisericii romano-catolice, dar și ai Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria”.

La ceremonial au venit comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, col. Remus Bondor, primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, președintele Filialei Bacău a ANCE, col. (rtr.) Paul Valerian Timofte, și protopopul de Onești Ioan Bârgăoanu. Onorul a fost dat de militari ai Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” din Piatra Neamț, sub comanda lt. Diana Chirilă, pe acordurile intonate de Muzica Militară a Garnizoanei Iași, sub bagheta lt. Gil Negrei. La eveniment a fost prezent, însă, și un veteran de război din Iași, acum în vârstă de 92 de ani, Vasile Manolache, președintele Filialei Asociației Veteranilor de Război. Alături de militari a fost și un pluton de tineri îmbrăcați în uniforme specifice militarilor din Primul Război Mondial, organizați de Asociaţia Tradiţii Militare Româneşti, Regimentul 3 Artilerie 1877, din Bacău, condusă de col. (retr.) Stelian Cojocaru.


La Crucea dăltuită în piatră de sculptorul Cornel Solomon și ridicată între fostele tranșee, preoții Adrian Morțun (preot militar din Iași), Claudiu Panțîru (de la Schitul Eftimie cel Mare de pe Dealul Cireșoaia) și protopopul Ioan Bârgăoanu, dar și doi preoți romano-catolici, au oficiat o slujbă religioasă.

Pieptiș spre amfiteatrul marilor bătălii

Să ajungi pe Culmea Cireșoaia nu e lucru tocmai ușor nici cu autoturismele de teren. Ploile din vară au făcut drumul și mai greu, mai bolovănos, dar membrii Subfilialei ANCE, condusă de Cornel Solomon, au netezit din timp calea cât au putut. Mulți dintre localnici au urcat însă dealul pieptiș, pe jos, pentru a fi prezenți la eveniment. Acest drum a fost străbătut, acum o sută și un an, de trei ori și de Regina Maria.
Pe culme se vede încă mulțimea de tranșee săpate de militarii inamici, de unde băteau cu tunurile Culmea Coșna, pe care se aflau militarii români. La final, ghidați de un cioban al locului, românii au urcat pe Cireșoaia și au cucerit reduta inamică. Aici un căzut eroic în luptă nu mai puțin de 2.500 de ostași. Acolo au fost îngropați, iar la morminte a răsărit o pădure de cruci de mesteacăn. În preajma amfiteatrului de luptă a fost pusă, apoi, și o cruce de piatră, care există și astăzi, ridicată în 1923 de Batalionul 2 Vânători de Munte, pe care stă scris: „Aici, în 1917, vânătorii de munte au căzut vitejește apărând țara și tronul”. Brigada 15 Mecanizată este astăzi urmașa acestui Batalion.

Loc sfânt al neamului românesc

Celor prezenți la evenimentul de sâmbătă le-au vorbit col. (rtr.) Paul Valerian Timofte, primarul Gheorghe Baciu și col. Remus Bondor. „Am spus copiilor care au venit astăzi cu noi să pășească încet pe aceste locuri, cu emoție și cu evlavie, pentru sângele vărsat aici de soldații români. Probabil nu au înțeles exact ce le-am spus, pentru că atunci când s-a intonat imnul României nu s-au ridicat în picioare. Anul viitor vor ști însă cu siguranță, de la educatorii lor și de la noi, ce au de făcut. Pentru că noi acum mai ales pentru ei organizăm astfel de ceremonialur, pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu bunicii și străbunicii lor pe fronturile de luptă de pe pământul sfânt al țării”.
Despre semnificația luptelor de pe Dealul Cireșoaia și despre modul în care urmașii bravilor ostași din partea locului au cunoscut istoria lor a vorbit și primarul Gheorghe Baciu, el însuși fiu al satului Cireșoaia. „Părinții și bunicii noștri – a mărturisit Gheorghe Baciu -ne-au povestit multe despre luptele de aici. Noi însă parcă nu dădeam multă importanță. Dar acum înțelegem altfel lucrurile, conștienți că stăm pe locul pe care s-a scris, acum 101 ani, o atât de importantă filă de istorie. Aici, la Cireșoaia, s-au dus cele mai crunte lupte, iar noi am venit să cinstim curajul și memoria bravilor ostași”. La rândul său, col. Remus Bondor a subliniat măreția munților care se văd dintre fostele tranșee de pe Cireșoaia, înnobilată și de atâtea fapte eroice.

L-am ascultat și pe părintele Ioan Bârgăoanu, care a evocat evenimentul de acum un an când pe Cireșoaia a fost sfințită Crucea Eroilor, în prezența mitropolitului Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, motiv pentru care Dealul Cireșoaia a devenit și un punct de spiritualitate. „Alături de locul luptelor – a spus părintele protopop – se află Schitul Eftimie cel Mare, numit și Biserica Eroilor, pentru că pe Dealul Cireșoaia ostașul român a făcut ca neamul nostru românesc să fie cu adevărat unul brav, pentru care noi trebuie să avem o recunoștință sfântă”.
Pentru truda, dragostea, efortul și cinstirea Eroilor, cu acest prilej a fost oferită Medalia Jubiliară „Centenarul Marii Uniri” a Asociației Naționale Cultul Erorilor părintelui Claudiu Panțîru, egumenul Schitului de pe Dealul Cireșoaia, și președintelui subfilialei Slănic Moldova a ANCE, Cornel Solomon.
La final au fost depuse coroane de flori la Crucea Eroilor, din partea unităților militare și organizațiilor care cinstesc memoria veteranilor de război și a eroilor, din partea consiliilor locale din Slănic Moldova, Târgu Ocna și Dofteana, a Școlii Gimnaziale Slănic Moldova, a Bisericilor ortodoxă și romano-catolică și a ISU Slănic Moldova.

„Pe Dealul Cireșoaia faptele au fost scăldate în sânge. Acum pe acest loc s-a ridicat un simbol atât de important, Crucea Eroilor, dedicat de fapt tuturor ostașilor care au plecat să lupte pentru România. Bucurați-vă că astăzi e pace și să ne rugăm ca pacea aceasta să ne rămână mereu.”
Col. Remus Bondor, comandantul Brigăzii 15 Motorizate Iași

Petru Done