Palatul Ghika din Dofteana


Printre castelele și palatele  văii Trotușului  se  numără și Palatul  Ghika. Acesta este situat pe DN 12 A (Tg. Ocna – Comănești) în localitatea Dofteana.castel ghika

A fost construit în stil romantic  prin secolul  XIX-1889  ca și palat de vânătoare pentru familia Ghika.  Pentru ridicarea sa, a fost adus un arhitect italian şi materiale pentru construcție din țări străine, un exemplu ar fi marmura de Carrara.

Proprietarii  palatului, boierii marii familii Ghika, ofereau condiții foarte  bune pentru organizarea unor veritabile partide de vânătoare și recoltare de trofee.

Povestea a început în 1887 când Neculai N. Ghika a pus să se construiască o locuință pentru administrație. Aceasta avea parter și etaj primind numele de hulubărie.

IMAG0736

Clădirea  impunatoare a fost transformată de noul proprietar  în punct de cazare / 6 camere. Nu a fost declarată monument istoric deși este cea mai veche din acest ansamblu.

Palatul Ghica a avut o istorie zbuciumată, între 1941-1944, aici a fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului. După ce au fost întoarse armele împotriva Germaniei fasciste, palatul a fost devastat de către armata sovietică.

În 1949 a fost naționalizat împreună cu cele 12.000 de hectare de pădure, toate trecând în proprietatea statului.

Cu timpul, palatul a servit  ca sediu al unor instituții publice, spital TBC, casă de copii și sanatoriu de reumatologie infantilă.  A mai suferit și două incendii, devastări din partea armatei germane și  sovietice. Nici comuniștii nu au plecat cu mâna goala de la palat, iar localnicii nu au ratat nici ei ocazia de a lua câte ceva. Așa toată avuția celor 33 de camere a fost irosită, în prezent clădirea fiind goală.

IMAG0549_800_479

Din păcate nici după sfârșitul perioadei comuniste castelul nu a avut o soartă mai bună. Din lipsă de moștenitori, primăria Dofteana a trecut castelul și parcul din domeniu public în domeniu privat. În continuare a fost devastat apoi deconectat de la toate utilitățile. Primăria neavând fonduri pentru întreținere și reabilitare l-a scos la vânzare. După mai multe licitații a fost cumpărat de actualul proprietar cu 8,5 miliarde lei vechi, cu tot cu parcul de 3,8 hectare. Din păcate nici acum situația castelului din cărămidă roșie nu este prea roz, proprietarul are nevoie de  14 miliarde lei vechi pentru a reface locația, nu dispune de această sumă și este dispus să-l vândă.

Alte detalii despre castel:

-are 4 nivele: demisol, parter, etaj și mansardă. Fiecare nivel are aproximativ 500mp.

-demisolul este construit  din blocuri de piatră,  iar pereții celor două etaje sunt din cărămidă.

-planșeele sunt susținute de grinzi metalice.

-pereții exteriori sunt finisați cu plăcuțe ceramice -aspect de cărămidă roșie.

-demisolul a fost dotat cu o cramă, ca mai toate palatele.

-parterul deține două terase acoperite, una cu vedere spre lac.

-etajul este dotat cu trei balcoane și terase deschise.

Printre puținele elemente de decor rămase în palat se număra scara în formă de U, un șemineu din granit și lambriurile din lemn.

lambriu ghika

Turnul din stanga are o scară spirală din piatră, de la demisol, și lemn până la ultimul nivel al clădirii.

Celălalt turn este dotat cu o cameră, spre vârf, cu ferestre pe toate laturile. Pe vârful turnului fiind și o frumoasă morișcă de vânt.

 Palatul și parcul din jur  fac parte din patrimoniul național de istorie si arhitectură.  În ultimii ani s-au efectuat lucrări de reparații, investiții și conservare. Parcul palatului este înzestrat și cu un lac de 1800 mp. Cu timpul au fost reabilitate aleile, au fost refăcute căile de acces, s-au amplasat băncuțe și coșuri de gunoi, s-au plantat arbuști ornamentali și flori. Încet prinde viață  somptuoasa clădire din marmură și cărămidă roșie. Ajuns în fața palatului trebuie să te așezi pe o bancă și să meditezi asupra decorațiunilor exterioare care cer timp pentru a fi înțelese.

IMG_3022

                & hoinariromani.ro

Iubitorii de film știu cu siguranță că Palatul Ghika a fost ales ca locație pentru filmările ecranizarii după Mircea Eliade „Domnișoara Christina” (2013) în regia lui Alexandru Maftei.

 

Be the first to comment on "Palatul Ghika din Dofteana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*