Edy Bertalan, artistul care are tot timpul porțile inimii deschise


Cântecul popular românesc îşi are izvoarele în trăirile strămoşilor noştri, în necazurile, greutăţile şi supărările unui popor care pare a avea perpetuu o condiţie potrivnică. Indeobşte, cântul popular oglindeşte şi viaţa românului în clipele sale frumoase, atunci când e rostul de sărbătoare şi veselie.
Există un cireşoian care a făcut din cântec mai mult decât o pasiune. Numele lui e Edy Bertalan. S-a născut în anul 1971 într-o familie cu vechi tradiţii muzicale, neamul său îmbrăţişând din tată-n fiu profesiunea de dascăl în corul bisericii. Şi-a pus în bagaj cântecul şi nu l-a mai scos de-acolo niciodată. E o prezenţă pitorească în serbările locale unde interpretează melodii din folclorul popular. A ajuns şi pe la Pro TV, Radio Iaşi sau TV Bacău, dar cel mai bine se simte când le cântă oamenilor şi nu camerelor de filmat.
L-am abordat zilele acestea pentru un scurt interviu pentru ciresoaia.ro, acum în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au tendinţa de a deveni mai buni.

Alături de Sofia Vicoveanca

Ciresoaia.ro: Aşadar, Edy Bertalan, de unde începe povestea cântecului popular pentru dumneavoastră?
Edy Bertalan: În speranța că voi descoperi pe valea Slănicului vechi cântece populare culese din această zonă, am simțit că publicul este atras de muzica populară de “voie bună” impulsionat de aplauzele care le-am primit la scena deschisă am continuat să cânt din toată inima pentru cei cărora le place viața și vor s-o trăiască din plin.

Ciresoaia.ro: Cum şi când a intrat muzica, folclorul în inima dumneavoastră?
Edy Bertalan: Am început pur și simplu cântând la o petrecere privată pentru un om de suflet căruia i-am împrumutat cămașa albă să apar în fața prietenilor dumnealui cu binecunoscuta melodie “Pușca și cureaua lată”, pe care acum o cânt la diferite ocazii fără emoțiile pe care le-am trăit atunci. Din acel moment au început solicitările la diferite emisiuni, am făcut cursuri de pregătire cu regretatul Eugen Bertea, cu Eugen Ungureanu și Florin Filioreanu.

Ciresoaia.ro: A existat vreun model artistic după care v-aţi ghidat, care v-a influenţat?
Edy Bertalan: Da, mi-au plăcut în special artiștii din Ardeal, nu neapărat pentru repertoriul lor, dar în special pentru stilul lor “curajos” de a ieși în față.

Ciresoaia.ro: Cum vede un cântăreţ de muzică populară vremurile contemporane, muzica actuală, în ce măsură se mai leagă artiştii din ziua de azi de tradiţiile meleagurilor pe care le reprezintă?
Edy Bertalan: Aș putea după părerea mea să interpretez orice stil muzical, dar cântecul popular m-a făcut să privesc altfel lucrurile din viața de zi cu zi, să fiu mai sensibil și să privesc altfel viața.

Ciresoaia.ro: Există locuri sau oameni din Cireşoaia care se regăsesc în muzica dumneavoastră?
Edy Bertalan: Am cântat în diferite locații din satul meu și cel mai bine a prins muzica de petrecere și voie bună. Am cântat și cântece de suflet dar mai rar pentru că se termina cu lacrimi.

Ciresoaia.ro: Spuneţi-ne puţin despre activitatea artistică, spectacole, înregistrări, prezenţe Tv, etc.
Edy Bertalan: A fost o perioadă de trei ani având un impresar care se ocupa de mine în care am participat la mai multe spectacole, festivaluri folclorice din zona Moldovei. Am cunoscut oameni frumoși și speciali de care până atunci nu aveam habar că există.

Ciresoaia.ro: Care sunt cele mai frumoase momente pe care le trăiţi ca interpret, vă simţiţi împlinit?
Edy Bertalan: Cele mai frumoase momente sunt atunci când ești aplaudat pe merit și după orice interpretare cineva vine și te felicită sincer.

Ciresoaia.ro: La nivel local, cum credeţi că ar trebui păstrată tradiţia, cum vedeţi viitorul celor care vor să urmeze ocarieră în această direcţie?
Edy Bertalan: Trebuie săpat cât mai adânc și cât mai avem timp în zona bătrânilor locului pe care eu i-am tot căutat, i-am găsit dar de unul singur n-am reușit să exprim ceea ce ei vor să transmită cu adevărat. Vreau pe această cale să le transmit iubitorilor de folclor din zona Slănicului să mă contacteze dacă găsesc cântec popular din zonă.

Ciresoaia.ro: Vă mulţumim. La final, ce le transmiteţi cititorilor noştri în preajma Crăciunului şi a Anului Nou?
Edy Bertalan: Le transmit sărbători fericite, un an nou cât mai bun și îmbelșugat, sănătate și tineretului care este atras de muzica populară să mă contacteze pentru a începe un nou proiect de folclor sau un grătar în curtea casei mele care are porțile deschise tot timpul.

1 Comment on "Edy Bertalan, artistul care are tot timpul porțile inimii deschise"

  1. Botezatu Natalia | 20 decembrie 2018 at 20:07 | Răspunde

    Mult succes Edy Bertalan, te iubim !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*