▶ Sărbătorile Pascale în Cireșoaia 2012


Joia Sfântă din Săptămâna Patimilor

Cina cea de taină. Cină ce ne amintește de masa pascală la care Isus a orânduit Sfânta Euharestie precum și Sfânta Preoție. Aici a dat poruncă apostolilor: „Faceți aceata în amintirea mea.” De atunci toți preoții sărbătoresc această zi, dar nu oricum ci prin muncă – munca cea mai grea care nu are nicio pauză. Ei modelează sufletele oamenilor, îi formează pe copii să fie creștini buni, mereu neobosiți ducând testamentul lui Isus mai departe. Trebuie să ne rugăm cât mai mult pentru vocații.

*Euharistia este noua mană din pustiu. Ea hrănește omul în „pustiul” acestei vieți.
Euharistia ne apără împotriva celui rău așa cum sângele mielului pascal i-a apărat pe evrei în Egipt de îngerul nimicitor.
Euharistia – prezența lui Cristos – „lucrul” cel mai de preț pe care ni l-a dat.

Tot în Joia Mare a început Triduumul Pascal cu Sfînta Liturghie concelebrată de parohul nostru pr. Marian Dascălu și un preot călugăr capucin care a ajutat la spovezi.

După ce Sfânta Taină a fost transferată la altarul lateral, primii care l-au adorat pe Isus au fost copiii. Sub îndrumarea Surorilor Providenței și doamnei profesoare Daniela, ei s-au întrecut în rugăciuni și cântece. Au urmat surorile, tinerii iar în încheiere poporul când au fost mai multe minute de tăcere între rugăciuni.

Vinerea Sfântă

Cei mai în vârstă își amintesc desigur cântecul care se cânta în urmă cu mai mulți ani:

„Crud popor între popoare
Ce greșitute-am eu oare?
Că m-ai dat la moarte amară
O, răspunde-mi așadară.

Și pe noi ne întreba Isus. Ce răspuns să-i dăm? De ce facem atâtea greșeli, atâtea păcate? De ce atâta ură și dușmănie între noi dar mai ales între rude apropiate? De ce atâta invidie? Oare cum mai poate suporta Mântuitorul nostru care se jertfește pentru noi iar și iar și în marea Sa amărăciune să ne ierte și să fie mereu milostiv cu noi? Fiecare om care a adorat Crucea poate în străfundul sufletului a făcut o promisiune de îndreptare.

*Suferința face parte din misterul omului.
Suferința îl ajută pe om să se maturizeze, facându-l să-l înțeleagă pe cel de lângă el care suferă.
Relatarea patimii ne arată că pentru om „cruzimea” poate fi o „pâine zilnică”.
Omul poate deveni imun, ireversibil la suferința care îl înconjoară.

Sâmbăta Sfântă

Este un obicei la noi ca în această zi de pe la ora 14:00 să se viziteze cimitirul. De-a lungul serii persoane de toate vârstele cu lumânări aprinse în mână se perindă prin cimitir aducând o rugăciune, un moment de reculegere, o amintire celor dragi care nu mai sunt printre noi. Cel mai frumos e când se lasă întunericul iar lumina lumânărilor se transformă în mici licurici pe la fiecare mormânt. De la cimitir lumea se îndreaptă spre biserică unde copiii zumzăie ca niște albine lângă focul care așteaptă să fie sfințit. Credincioșii vin grăbiți să fie prezenți la cea mai mare sărbătoare de peste an, ÎNVIEREA.

Sărbătoarea luminii și a veseliei. După ce părintele binecuvântează focul, intră cu Lumânarea Pascală aprinsă  în biserică iar ministranțiii care îl înconjoară împarte tuturor lumina sfântă. Biserica se luminează, oamenii se luminează.
Am trăit această imensă bucurie când s-a auzit ALELUIA, cuvânt înțeles în orice colț al lumii.

*Istoria mântuirii arată cum Dumnezeu și-a arătat iubirea pentru om prin creație, prin înțelepciunea pe care a transmis-o prin profeți și în cele din urmă, prin lucrarea de răscumpărare prin care l-a scos pe om de sub stăpânirea păcatului.
„Îți mulțumim Doamne pentru că nu ai murit, pentru că nu ai lăsat să moară odată cu tine bunătatea, iubirea și speranța în tot ceea ce este bun.”

A urmat în final procesiunea până la troiță, ca în fiecare an, unde părintele a dat binecuvântarea finală și toată lumea s-a îndreptat spre casele lor.

Duminica primei zile de Paști
CRISTOS A ÎNVIAT!

Biserica e iar plină, mai ales că sunt mulți musafiri veniți în Cireșoaia cu ocazia sărbătorilor. Ca și în noaptea de Paști corul ne-a încântat cu câteva cîntece noi (Vezi Video) – Kyrie, Sfânt, Mielul lui Dumnezeu și alte melodii care au transmis o emoție de nedescris. Se vede, sau mai bine zis se aude că timp de două luni de zile părintele Marian nu a muncit degeaba cu entuziaștii coriști, creștini la puterea a doua care s-au sacrificat și au dat totul pentru strălucirea sărbătorii.

După Sfânta Liturghie credincioșii au mai rămas puțin în curtea bisericii pentru a-și ura „Paște Fericit” și „Cristos a înviat”, spun puțin pentru că o ploaie rece i-a trimis la căldura căminelor unde, în mod tradițional au ciocnit un ou roșu și au continuat cu masa festivă.

Luni, a doua zi de Paști

Așa cum a înviat Mântuitorul nostru și natura s-a trezit din nou la viață. Ascultă concertul păsărilor care se întrec în triluri încă de la ora patru dimineața. Chiar și cucul și-a anunțat prezența în perioada Paștelui.

In cimitir, mormintele aranjate încă din timpul săptămânii au împrumutat pe moment culoarea soarelui care era ascuns după nori. Peste tot o explozie de narcise galbene, rar minusculi toporași își arată gingășia prin iarba ca smaraldul. Totul e pregătit pentru venirea credincioșilor care din cauza timpului nefavorabil, dar mai ales a frigului au asistat la Sf. Liturghie în Biserică, liturghie concelebrată de patru preoți, pr. Isidor Mîrț – paroh in Bogata, pr. Anton Encuți – paroh in Tg. Ocna, pr. Marian Dascălu – parohul localității noastre și ca de obicei, pr. Viorel Ababei care fiind în vacanță dă o mână de ajutor și în același timp își vizitează familia.

Biserica a fost arhiplină, iar la plecarea în procesiune spre cimitir, șirul credincioșilor a fost foarte lung. Aici a urmat prohodul și un Requiem. Intre timp, până s-a așteptat sfințirea mormintelor s-a servit cozonaci, prăjituri, un pahar de vin sau suc și alte bunătăți și s-au aprins din nou lumânări parcă prin asta credincioșii au dovedit răposaților că începând cu ziua învierii gândul și rugăciunile nu i-au uitat.

Marți, a treia zi de Paști

Ultima zi de sărbătoare s-a desfășurat în mai multă liniște, ca o meditație profundă, fără exuberanța zilelor anterioare. Și totuși la Sf. Liturghie de la ora 10 celebrată de pr. Viorel Ababei am avut bucuria din nou de a asculta corul nostru la pupitrul căruia s-a instalat chiar părintele paroh, oferindu-ne un adevărat concert. (Vezi Video).

Dorim în încheierea Sărbătorilor Pascale tuturor o viață plină de lumină, multă sănătate, bucurie în suflet și salutul până la Înălțare: Cristos a Înviat!

(MB)

 

 

1 Comment on "▶ Sărbătorile Pascale în Cireșoaia 2012"

 1. Ondine Cecilia Gherguț | 2 aprilie 2019 at 22:25 | Răspunde

  Aveți textul integral de la cântecul din Vinerea Sfântă? Ați dat doar patru versuri. Mi-l trimiteți, vă rog, pe e-mail? cu mulțumiri anticipate
  „Crud popor între popoare
  Ce greșitu-ți-am eu oare?
  Că m-ai dat la moarte amară
  O, răspunde-mi așadară”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*