Duminica Floriilor, Patimii și a Tinerilor


Intre Hosana si rastigneste-L:

Bucuria copiilor si a adultilor care il primesc in mod solemn pe Isus in Ierusalim, este redusa la tacere de strigatul plin de ura impotriva lui Isus, in timpul patimii.
Bucuria si durerea, iubirea si ura se confrunta atat de mult incat lasa impresia ca iubirea este infranta iar bucuria stinsa.
Iubirea este Dumnezeu. El este atotputernic, vesnic si nemuritor.
Ura este un sentiment banal care gazduieste in duhul Satanei si in mintile corupte ale oamenilor.
Sarbatoarea lui Isus, care a inceput cu intrarea triumfala in Ierusalim, va fi intrerupta temporar de ura dusmanilor, dar va reapare odata cu gloria Invierii.
Bucuria si gloria sunt atat de impetuase, incat si piatra canta Osana. Dar Domnul prefera sa-i cante Osana fiii sai; de aceea copiii striga: Osana Fiului lui David.
Isuse, astazi multimea te aclama ca Mesia binecuvantat care vine in numele Domnului. Maine, de pe aceleasi buze, vor iesi cuvinte de condamnare.
Isuse, astazi oamenii intind haine la trecerea ta, maine iti vor pregati o strada pe care vei lasa sudoare si sange.
Isuse, astazi facem sarbatoare pentru tine, maine vom rade de tine, vazandu-te pe cruce, incapabil de a savarsi minunea coborarii de pe ea.
Isuse, cat suntem de falsi si incoerenti!

Ramurile de palmier si hainele

Copiii agita ramuri, cei mari intind haine pe jos.
Ramura de palmier este o planta bogata in semnificatii: simbolul victoriei, simbolul bucuriei si simbolul pacii. Palmierul e considerat arborele vietii, arbore divin, datorita longevitatii sale, peste 300 de ani. Frunzele totdeauna verzi sunt o imagine simbolica a vietii vesnice si a invierii.
Adultii intind haine pentru ca Regele Regilor sa nu atinga pamantul cu picioarele. Hainele sunt simbolul protectiei si a demnitatii.
Hainele sunt intinse pe pamant iar ramurile ridicate spre cer. Doua gesturi simbolice. Isus s-a umilit pe sine luand conditia de slujitor si devenind asemenea oamenilor.
Ramurile ridicate subliniaza inceputul preamaririi Fiului de catre Tatal. „Pentru aceasta Dumnezeu l-a inaltat si i-a dat un nume care este mai presus decat orice alt nume, pentru ca in numele lui Isus, toata faptura in cer, pe pamant si in adancuri sa-si plece genunchiul.”
Strigatul de sarbatoare al copiilor este inceputul strigatului vesnic, cand orice limba va proclama ca Isus Cristos este Domnul.

Ziua mondiala a tineretului

Tema propusa de Sfantul Parinte, Benedict al 16-lea este: „Asa cum eu v-am iubit, asa sa va iubiti unul pe altul.” (Ioan 13,34)
Dragi tineri, Dumnezeu este izvorul iubirii. Crucea lui Cristos reveleaza pe deplin iubirea lui Dumnezeu, iar voi sunteti chemati sa-l iubiti pe aproapele asa cum va iubeste Cristos, sa fiti martori ai iubirii lui Cristos, sa va pregatiti pentru viitor in lumina iubirii, sa urmati exemplul sfintilor, dorind pentru viata voastra o iubire puternica si frumoasa, capabila sa realizeze adevarata fericire.
Secretul iubirii este harul lui Dumnezeu.
Scoala iubirii este Euharistia sau Sfanta Impartasanie.

Va asteptam in aceasta saptamana la Scoala iubirii!

Pr. Petru Besleaga

Be the first to comment on "Duminica Floriilor, Patimii și a Tinerilor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*