Gândurile unui pelerin la Cacica


Pelerinul este cel care il cauta pe Dumnezeu, dar noi l-am cautat prin Sf. Fecioara Maria. Dupa multe evenimente din vara aceasta care ne-au unit intr-o oarecare masura cu parohia Slanic Moldova (mir, sfintirea preotilor, primitie, hramuri -fiind localitati apropiate colaboram mereu-) iata-ne avand iarasi acelasi drum. Si nu orice drum ci pelerinajul care a fost programat de PS Petru Gherghel pe data de 19 august la Cacica.

Plecarea a avut loc in jurul orei 5 dimineata. Ora matinala nu ne-a impiedicat ca dupa urarile de „bun venit” si „drum bun” a parintelui paroh, sa cantam si sa ne rugam Sf. Rozariu pana la destinatie. Cantecele mai des repetate au fost „Fecioara la munte” si „O, Marie, o prea dulce mama” la refren cu dieceza, parohia, Romania e sub scutul tau. Bineinteles ca animator a fost parohul nostru, pr. Petru Besleaga care s-a straduit ca toti sa-si aduca aportul spunand cate o decada din rozariu. Era multa buna dispozitie si pace in suflete, parca eram invaluiti in ceva divin, la un moment dat am avut impresia ca Sfanta Fecioara ne-a luat pe toti in brate ca si cum ar fi vrut sa ne teleporteze micsorand distanta.

Si asa am ajuns la Cacica unde pe treptele impunatorului sanctuar ne astepta parintele vicar nou sfintit care ne-a binecuvantat asa cum se procedeaza cu pelerinii.
Ca sa putem participa cu vrednicie la toate etapele care au fost ne-am curatat sufletele de pacate spovedindu-ne.

Programul a fost compus din Celebrarea Penitentiala, recitarea Sfantului Rozariu, Liturghia propriu-zisa concelebrata de parohul nostru si pr. vicar. Lecturile, psalmii responsoriali si rugaciunea credinciosilor au fost citite de diferite persoane: tineri, batrani sau persoane consacrate. A predicat parintele vicar.

A urmat Calea Crucii tot cu participarea mai multor persoane iar la incheiere Adoratia si binecuvantarea pelerinilor. Inca de la plecarea de acasa parintele nostru ne-a incredintat Sfintei Fecioare atat pe noi cat si familiile noastre si toata comunitatea.
La fel si in biserica, in fata icoanei facatoare de minuni am cerut ocrotirea Mamei noastre ceresti sa ne ajute sa putem depasi problemele pe care le avem fiecare.

La ora 3 s-au terminat ceremoniile si am stat la masa in curtea bisericii potolindu-ne setea cu apa rece din fantana care se spune ca e miraculoasa. Am cumparat amintiri pentru cei dragi de acasa si la ora 4, dupa ce am mai intrat odata in sanctuar sa ne luam ramas bun de la Sfanta Fecioara si promitand in gand ca vom mai reveni, am urcat in autocare si am pornit inapoi spre casa. Sigur ca era foarte cald dar a meritat jertfa, mai ales ca la Tetcani parintele ne-a oferit cate o inghetata sa ne racorim.
Cu rasete, cu cantece, glume si din nou recitarea Sfantului Rozariu, la 9:30 am ajuns acasa. A doua zi la predica, parintele pomenind de pelerinaj a concluzionat :” A fost extraordinar de frumos”.
Aceeasi parere o avem si noi.

MB

Be the first to comment on "Gândurile unui pelerin la Cacica"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*