Vot pentru constituție


Constitutia reprezinta legea fundamentala a tarii care prevede drepturile si indatoririle cetateanului roman fata de tara.
Constitutia prevede aprobarea proprietatii private, -casa, pamant, padure- dreptul de a satisface sau nu stagiul militar, dreptul la cultura prin scoli, institutii, cat si la religie, dreptul de a ajuta persoanele fara nici o sursa de venit, etc.
VOT PENTRU CONSTITUTIE inseamna a fi de acord cu noua constitutie a tarii, iar a nu vota inseamna a nu fi de acord cu formele pe care ea le indeplineste.
Cei mai multi ciresoieni au preferat sa-si exprime dezacordul neparticipand la vot. Situatie intalnita la nivelul intregii tari, dealtfel. T.M. (35 de ani, pietrar):”Daca ma duc sau nu la vot??? Ma voi duce! Imi fac datoria de roman! Voi merge, dar voi vota NU!”De aceeasi parere e si F.I. (23 de ani, mecanic):”Cum as putea semna un document pe care nu l-am citit? In general cei care s-au dus sa voteze nu sunt in cunostinta de cauza. Trebuiau distribuite pliante sau carnetele cu constitutia decat propaganda asta occidentala”.Sunt si pareri pro. G.I. (25 de ani,scoala de subofiteri):”Atata vreme cat avem pretentia de a fi cetateni ai acestei tari, avem OBLIGATIA sa mergem sa votam. Daca pui „da” sau „nu” asta e problema ta. Important e sa fii prezent acolo.”
Din aprox. 1500 de persoane cu drept de vot din Ciresoaia, duminica 19 octombrie, la ora 11.00 doar 250 si-au exprimat dreptul de a vota. Dupa inchiderea urnelor in mediu rural procentul a ajuns la 54,7% voturi depasindu-l pe cel urban, doar 3,7%.
La liturghia solemna de la ora 11:00, parintele a indemnat enoriasii sa se prezinte la urne pentru a-si exprima drepturile. Chiar sfintia sa s-a prezentat la vot in jurul orelor 15:00.
Pentru organizarea noii constitutii s-a cheltuit o suma colosala, suma care ar fi trebuit folosita in alta directie, sanatate sau invatamant. S-ar fi putut construi 10 azile de batrani, o scoala, un dispensar dotat cu toate cele necesare, etc. In baza noii legi se apara de catre stat cele relatate mai sus.(A.H. si P.B.)

Be the first to comment on "Vot pentru constituție"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*