Sinodul Diecezan în Cireșoaia


Mergând de la Tg-Ocna spre Slanic Moldova se trece prin Parohia Catolica Ciresoaia, în centrul careia se afla Biserica, punct de referinta pentru toti credinciosii. Biserica , placata cu piatra în exterior, specific locului, a invitat si invita prin prezenta si clopotele sale la trairea si marturisirea credintei.
Credinciosii din Ciresoaia îsi alimenteaza deseori viata de credinta adunându-se în jurul Bisericii, care pentru ei este locul cel mai iubit si asteptat. Credinciosii îsi traiesc bucuriile si durerile împreuna cu Biserica. Nu sunt doctori în teologie, dar folosind aceleasi mijloace de educatie de-acum câteva zeci de ani, continua sa transmita si sa alimenteze viata de credinta. Unii copii si tineri vin la liturghie si la cateheza împinsi din spate.
Biserica pentru noi a fost si este ca o mare familie, care ne-a unit si ocrotit. În Biserica am gasit alinare în necazuri, linistea necesara ca sa putem trece peste încercarile vietii. Înca de mici am avut alaturi persoane ca parinti, bunici, preoti care au fost pentru noi exemplu de credinta si omenie.
Ciresoaia este o comunitate crestin-catolica în adevaratul sens al cuvântului, Biserica fiind chiar o autoritate. În comunitatea noastra Biserica este cea care anima viata de zi cu zi.
Comunitatea parohiala participa la programul spiritual propus la nivel parohial sau diecezan cât si la initiativele culturale, distractive sau administrative.

Problemele cu care se confrunta comunitatea noastra.

Fiind înca în perioada de tranzitie si ne având toate mijloacele disponibile pentru o formare completa a persoanei umane si a crestinului, si comunitatea noastra se confrunta cu probleme de ordin spiritual si material.
Din punct de vedere material situatia familiilor este nici bogata nici saraca, multi elevi ramânând cu opt sau cel mult douasprezece clase. Cu toate acestea credinciosii din Ciresoaia sunt foarte generosi cu biserica, cu seminarul, gata oricând sa contribuie la înfrumusetarea bisericii.
Din punct de vedere spiritual cel mai mult lipsesc valorile familiare, datorita faptului ca educatia nu este suficienta, se consuma mult alcool, în casa singura autoritate este barbatul si foarte multi cresc împrumutând mentalitatea strazii. De aici multe divorturi, multi tineri traiesc fara o casatorie religioasa, multi tineri burlaci, multe batai, multe persoane care fac parte din asemenea familii nu vin la biserica.

Sesizari si recomandari.

Comunitatea noastra fiind compact catolica este lipsita de activitati care sa implice persoane din toate categoriile si de toate vârstele. Este necesara formarea continua a unor responsabili. Sa se puna accent mai mult pe dialog, persoanele mai în vârsta sa-i înteleaga pe tineri si sa le vina în ajutor sfatuindu-i.
Gasirea unor solutii prin care preotii sa discute cu tinerii si cu persoanele care nu vin la biserica.

Posibile solutii.

Formarea unor grupuri de tineri si adulti care sa fie uniti în rugaciune recitând Sfântul Rozariu cu diferite intentii.
Înfiintarea unor asociatii pe categorii de vârsta cu activitati specifice vârstelor.
Catehizarea familiilor tinere, sa învete sa-si creasca copiii cu respect, bun simt frica de Dumnezeu, sa-i supravegheze si sa-i trimita la toate activitatile organizate de biserica si scoala.
Daca exista familii nevoiase sa fie ajutate prin donatii din partea enoriasilor.
Pentru a avea o biserica cu credinciosi buni care sa transmita credinta mai departe, singura solutie este de a fi în comunitatea noastra un sfânt parinte paroh cu inteligenta deosebita ca sa-i convinga pe toti cei care au probleme cu credinta.
Gasirea unor fonduri pentru a dota casa tineretului, unde am putea aduna tinerii pentru a le umple timpul liber si pentru a-i împiedica sa treaca pragul barurilor unde marea majoritate îsi petrec acest timp desfatându-se în alcool.
Cu toate acestea credinciosii parohiei catolice din Ciresoaia alaturi de pastorul lor se straduiesc sa înainteze în larg împreuna cu biserica diecezana si cu întreaga biserica.

Pr. Petru Besleaga
Monica Puscasu

Sinodul Diecezan

Va chem pe toti, preoti, surori si frati,
Pe Domnul Dumnezeu sa-l implorati
Sa-naintam in larg, cu mult elan
In marele Sinod diecezan.

Suntem Biserica, suntem Cristos
Si cat de minunat si de frumos,
Sa luminezi totul in jurul tau
Si sa conduci pe toti la Dumnezeu.

Iar prin Botez am fost consacrati
Am devenit ai lui Cristos toti frati
Ca preotia lui sa o traim,
Profeti si regi cu El mereu sa fim.

La mare demnitate ne-a chemat
Si cu puterea lui ne-a inzestrat
Sa credem si sa evanghelizam
Si tuturor exemplul sa le dam.

Avem carisme de la Duhul Sfant
Ce-ntrece orice dar de pe pamant.
Pe toate sa le valorizam
Si in slujire sa le transformam.

Iar la sfintenie suntem chemati:
Toti laicii si toti cei consacrati,
Avand aceasta mare misiune
Ca marturie pentru-ntreaga lume.

Curaj si munca e deviza ta!
La nimeni nu-i permis de a soma!
Inaintati in larg, mai curajos,
Caci la timana e Isus Cristos!

Preoti, surori si frati, sa ne trezim,
O viata angajata sa traim,
Participand uniti in sfant Sinod
In dieceza sa aducem rod !

Be the first to comment on "Sinodul Diecezan în Cireșoaia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*