Ceremonial militar-religios pe Dealul Cireșoaia și Sfințirea Primei Stațiuni a Căii Sfintei Cruci


La sfârșitul săptămânii abia încheiate, pe Dealul Cireșoaia a avut loc un nou ceremonial militar-religios de comemorare a Eroilor Neamului care și-au jertfit viața pentru a opri înaintarea trupelor Puterilor centrale, germane și austro-ungare, spre inima Moldovei. Evenimentele organizate pe locul cumplitelor bătălii din Primul Război Mondial au beneficiat, ca de fiecare dată, de prezența militarilor Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, dar și a reprezentanților autorităților locale și județene, precum și ai Filialei Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și ai Asociației Tradiții Militare Românești din Bacău.

Manifestarea a început cu un tedeum organizat de Filiala Bacău Cultul Eroilor și de preoții Bisericii Eroilor Neamului din Poiana Sărată la crucea de piatră ridicată în anul 1935 în cinstea Eroilor Regimentului 27 Bacău, pentru cei 30 de ofițeri și 1.570 de gradați și soldați uciși. La manifestare au fost prezenți președintele Filialei Cultul eroilor, Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei, președinții subfilialelor din Slănic Moldova și Poiana Sărată, Cornel Solomon și cl. (rtr) Marin Petrescu, alți președinți de subfiliale și membri ai filialei județene, dar la care au ajuns și primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, și comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, general de brigadă Daniel Pop.
Acest tedeum a fost urmat de ceremonialul militar-religios de la monumentele dedicate memoriei eroilor de pe Dealul Cireșoaia, la care au fost prezenți și prefectul Tudorița Lungu, deputatul Mircea Fechet, subprefectul Narcis Jitaru, directorul Filialei Iași a Muzeului Militar Național, col. (r) dr. Dan Prisăcaru, primari și viceprimari din localitățile învecinate orașului Slănic Moldova.

Slujbele de pomenire a eroilor au fost oficiate de soboarelor de preoți ortodocși, sub ascultarea protopopului de Onești, Ioan Bârgăoanu, și romano-catolici, sub ascultarea episcopului Diecezei Iași, Iosif Păuleț.

Cu acest prilej, părintele Ioan Bârgăoanu a transmis mesajul adresat de arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Ioachim, care a mulțumit Armatei Române care și la acest ceremonial a arătat, prin prezență, că este alături de Biserică și împreună cu ea „face ca inimile românilor să bată întru amintirea Eroului Cunoscut sau Necunoscut și înscriu în sufletele noastre, cu litere de neuitare, dragostea pentru Neam și pentru poporul binecuvântat de Dumnezeu”.

„În Primul Război Mondial – a spus și episcopul Iosif Păuleț -, mii de ostași catolici au răspuns și ei chemării patriei luptând pe Dealul Cireșoaia împreună cu românii de alte confesiuni religioase, iar mulți dintre ei au căzut pe câmpul de luptă. Atunci, acești oameni nu au beneficiat de asistență spirituală pentru dezlegarea de păcate înaintea morții. Mai târziu au apărut inițiative ale preoților catolici de pe Valea Siretului de a ridica monumente comemorative pentru a pomeni acești eroi care au căzut în lupte. Biserica noastră a fost alături de oștirea română, de Regele Ferdinand I și de guvern”
Despre semnificația evenimentelor din anul 1917 de pe Dealul Cireșoaia și despre importanța lor au vorbit Gheorghe Baciu, Tudorița Lungu, general de brigadă Daniel Pop și șeful Statului Major al Brigăzii 15 Mecanizată, col. Ionel Munteanu. La final au fost depuse la monument coroane de flori.Fanfara militară care a cântat la ceremonial de pe Dealul Coșna a defilat, sâmbătă și duminică prin Slănic Moldova și a susținut concerte pentru turiști și populația orașului în parcul stațiunii.

Gheorghe Baciu: „În localitățile Cireșoaia și Cerdac avem eroi ai neamului nostru pe care trebuie să-i cinstim. Ne străduim și noi să facem un monument al eroilor chiar în Cireșoaia. Înaintași ai noștri au rămas pe fronturile pe care au luptat, iar pentru ei trebuie astăzi să fim uniți și să facem și noi, fiecare pe cât putem, câte ceva pentru binele comun. Să ne solidarizăm și împreună să avem recunoștință pentru înaintași. Pietrele din Slănic Moldova sunt roșietice, la propriu, poate și de la sângele eroilor care au căzut aici în lupte.”

Tudorița Lungu: „Am venit și în acest an pe dealul Cireșoaia pentru că în 1917 ostași ai Armatei Române au dus lupte îndârjite cu armatele Germaniei și Austro-Ungariei. Aici, 1.400 de ostași și-au pierdut viața pentru ca noi, astăzi, să trăim în libertate și în demnitate în propria noastră țară. Îi felicit pe toți cei care fac tot posibilul să ne readucă aminte sacrificiul acestor ostași.”

General de brigadă Daniel Pop: „Ne adunăm an de an în fața acestor monumente pentru a transmite un mesaj și viitoarelor generații: ne adunăm în fața unor cicatrici însemnate de crucile ridicate pe locurile fostelor bătălii, cicatrici care au rămas pe trupul patriei, dar pe trupurilor noastre de români. Pentru modul în care comemorăm acele evenimente, mulțumesc autorităților locale , dar militarilor noștri care organizează an de an astfel de evenimente, în frunte cu camaradul col. Ione. Munteanu, șeful de stat major al Brigăzii 15 Mecanizate.”

Col. Ionel Munteanu: „În vara de foc a anului 1917, Regimentul 15 Infanterie, alături de Regimentul 27 Infanterie Bacău, de Batalionul Vânători de Munte și de alte unități militare au făcut, pe Dealul Cireșoaia suprema jertfă de sânge pentru apărarea țării. Rezistența eroică de pe Dealul Cireșoaia și de pe Dealul Coșna, din vecinătate, și din alte locuri de pe Valea Oituzului au constituit ultimul aliniament de apărare în fața trupelor Puterilor Centrale care veneau către inima Moldovei.” (Petru Done)

Calea Sfintei Cruci, „Drumul Eroilor”

După încheierea ceremonialului de pe dealul Cireșoaia, în fața bisericii Sf. Ana, Episcopul Iosif Păuleț a sfințit prima din cele 15 stațiuni din Calea Sfintei Cruci, construită și amenajată prin susținerea financiară a mai multor gospodari ai comunității noastre.

Alături de Excelența Sa au fost Părintele Marian Dascălu și Părintele Marius Adam, păstorii comunității noastre și Părintele Benone, Parohul din Slănic Moldova. De asemenea, la acest eveniment au participat Prefectul Județului Bacău, doamna Tudorița Lungu, subprefectul județului, Narcis Jitaru, precum și alți invitați de seamă.

După mica ceremonie, Episcopul Iosif a rămas câteva momente în mijlocul cetățenilor prezenți, împărțind amintiri, evocând momente frumoase din vremea când a fost aici paroh.
 
La final, Episcopul s-a despărțit de cireșoieni, nu înainte de ai ruga să-l pomenească în rugăciunile lor, la fel cum și Sfinția Sa se roagă pentru noi, promițând să revină la Cireșoaia, ori de câte ori programul pastoral îi va permite.
 
Mulțumim din suflet, Preasfințite! Domnul să vă binecuvânteze munca și să vă călăuzească în misiunea de Episcop al Diecezei de Iași.
 
Gheorghe Baciu: „Mulțumesc din suflet și celor care au susținut construirea și amenajarea Căii Sfintei Cruci și vă îndemn ca ori de câte ori veți trece pe lângă aceste cruci, pe lângă o rugăciune pentru cei ce nu mai sunt printre noi, să avem grijă să le păstrăm curate și îngrijite, arătând astfel respectul nostru atât pentru Isus, care a parcurs acest drum al Crucii, cât și pentru cei care și-au vărsat eroic sângele pe dealul Cireșoaia.