Bilanț în urma inundațiilor din localitatea noastră


Ploile torențiale din a doua jumătate a lunii iunie au dus la creșterea nivelului râului Slănic și a afluenților lui, provocând importante daune în localitatea noastră.

La primele inundații din data de 11 iunie 2018 a fost afectată zona aferentă pârâului Muncel, care a inundat gospodăriile aflate în vecinătatea podețului de traversare a DN12B. A doua zi au fost demarate lucrări de decolmatare a cursului pârâului și gospodăriilor afectate cu utilaje aparținând UAT Slănic Moldova, a unor localnici și a unor firme din vecinătate.

Începând cu prima atenționare de cod portocaliu primită la primărie din data de 27 iunie 2018 s-a acționat conform prevederilor legii, instituindu-se permanența la sediul instituției și s-au demarat activități pentru soluționarea problemelor apărute și prevenirea agravării daunelor produse de ploi și torenții de ape. Aceste activități au continuat până duminică 1 iulie 2018, ora 23.00, când s-a terminat Codul Roșu hidrologic.

În această perioadă toți angajații UAT, împreună cu echipa SVSU și angajații firmelor de utilități au fost prezenți atât la primărie cât și în teren pentru a constata daunele produse și a lua măsurile ce se impun pentru intervenție, utilajele solicitate ajungând în cel mai scurt timp posibil și intrând în acțiune.

În același timp s-au întocmit evaluări preliminare care au fost trimise de urgență la ISU Bacău, Prefectura Bacău și alte instituții ale statului responsabile de Siguranța Națională, Drumuri Naționale, Apele Române, firmele de telecomunicații, DELGAZ GRID și instituții de Sănătate Publică, care și-au trimis reprezentanții și au luat măsurile de urgență pentru a intervenii și limita proporțiile dezastrului produs de torenții de apă și ploaie.

În urma acestor demersuri la Slănic Moldova au venit echipaje de pompieri de la ISU Bacău, ISU Vrancea, ISU Neamț, ISU Brăila, care alături de echipa SVSU Slănic Moldova și Salvamont Slănic Moldova, au intervenit pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și bunurile personale care au putut fi transportate, s-a acționat cu pompe pentru a scoate apa din case și gospodării și multe alte acțiuni în sprijinul celor aflați în nevoie. Reprezentanți ai Crucii Roșii au împărțit alimente și bunuri persoanelor sinistrate. Au fost aduse două echipamente pentru filtrare a apei, precum și apă minerală îmbuteliată. Aceasta a fost distribuită persoanelor aflate în nevoie, activitate care a continuat pe toată durata inundațiilor până pe 4 iulie 2018.

Joi 28 iunie, angajații UAT Slănic Moldova au făcut evaluările pentru întocmirea Raportului Operativ care a fost transmis la Comandamentul pentru Situații de Urgență Bacău, utilajele și echipele de pompieri continuând să acționeze în zonele grav avariate și care puneau în pericol siguranța cetățenilor și căile de acces în localitate.

În cursul zilei de sâmbătă 30 iunie 2018 la Slănic Moldova a venit Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat însoțit de Ministrul pentru Relația cu Parlamentul Domnul Viorel Ilie, pentru a monitoriza activitățile demarate în urma inundațiilor.

Luni 2 iulie 2018, angajații UAT Slănic Moldova au început evaluarea locuințelor și infrastructurii avariate care a fost trimisă la Comandamentul pentru situații de urgență din cadrul Prefecturii Bacău. În jurul orei 14.30 la Slănic Moldova a ajuns o delegație guvernamentală, condusă de Doamna Prim Ministru Viorica Dăncilă, însoțită de Doamna Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne, Domnul Lucian Șova, Ministrul Transporturilor și Domnul Petre Daea, Ministrul Agriculturii, veniți să vadă situația la fața locului. Membrii delegației au promis ajutor financiar pentru remedierea situației localității noastre.

Marți 3 iulie 2018 s-a constituit comisia de evaluare la nivel de județ, formând echipe mixte alcătuite din reprezentanți ai Consiliului Județean Bacău, Sistemului de Gospodărire al Apelor, Inspectoratul Județean de Construcții Bacău, ISU Bacău, Direcția Regională de Drumuri și Poduri, Serviciul Public Județean de Drumuri Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Direcția Sanitar Veterinară Bacău, Direcția pentru Agricultură Bacău, DELGAZ GRID SA, care au fost din nou în teren și au întocmit rapoarte de specialitate care au fost trimise la Prefectura Bacău, Guvernul României și alte instituții abilitate, pentru ca localitatea noastră să primească ajutoarele financiare și materiale necesare ajutorării familiilor sinistrate și a refacerii infrastructurii avariate.
Dintre problemele rezolvate evidențiem următoarele:

– A fost reluată în cel mai scurt timp posibil alimentarea cu energie electrică și gaz a localității;
– A fost deblocat DN12B, circulația făcându-se în unele locuri pe un singur sens, cu marcajele rutiere și de atenționare necesare;
– Au fost aduse containere echipate cu paturi, saltele, pături și lenjerie, aragaze și butelii, care vor fi montate, conectate la rețeaua de energie electrică, în care se vor muta familiile ale căror case au fost distruse sau grav avariate;
– Au fost contactate asociații nonguvernamentale ce ne vor sprijini cu diverse materiale, produse de curățenie și alimente care vor fi distribuite familiilor sinistrate;

Facem un apel la solidaritate a cetățenilor față de persoanele afectate de calamitate și de înțelegere a situației dificile prin care trece localitatea noastră.