Referendum pentru demiterea primarului din Slănic Moldova


O parte din oamenii de afaceri din staţiunea Slănic Moldova s-au aliat şi strâng semnături pentru un referendum de demitere a primarului Gheorghe Baciu, proaspăt instalat în funcţie în 2016. Edilul afirmă că sunt două categorii de cetăţeni care doresc să-l schimbe: oamenii obişnuiţi sunt nemulţumiţi că nu se vede nimic nou în staţiune, din lipsă de bani, iar câţiva oameni de afaceri, deoarece nu vor să-şi plătească dările la stat.

În oraşul Slănic Moldova ar putea avea loc un referendum pentru demiterea primarului liberal Gheorghe Baciu, proaspăt instalat în funcţie după alegerile din iunie 2016.

Mai mulţi oameni de afaceri, politicieni dar şi cetăţeni de rând strâng semnături pentru demiterea edilului. În timp ce unii afacerişti se plâng că nu-şi primesc autorizaţiile, oamenii de rând observă că încă nu s-au produs schimbări majore în staţiune.

„Sunt mulţi oameni care au afaceri în staţiune care sunt nemulumiţi de modul în care face administraţie primarul. Am depus actele pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, pentru Crama Domnească, dar nu am primit autorizaţie. Ameninţă că ne va închide activitatea. Acum strângem semnături pentru organizarea unui referendum de demitere al primarului Gheorghe Baciu. Avem nevoie de aproximativ 1100 de semnături, avem deja peste 800. Apoi vom face demersurile la Instituţia Prefectului şi la Guvern, pentru organizarea scrutinului“, a precizat Valentin Bucur, care administrează Crama Domnească.
Primarul liberal Gheorghe Baciu crede că există două categorii de persoane care doresc organizarea referendumului de demitere: câţiva oameni de afaceri care nu-şi plătesc, de regulă, taxele şi impozitele locale dar şi mulţi cetăţeni de rând nemulţumiţi că în staţiune nu s-au produs schimbări majore, din lipsa fondurilor, deoarece Primăria Slănic Moldova are conturile blocate încă din iulie 2016, imediat după instalarea noului primar.

„Ştiu că se fac demersuri, se strâng semnături pentru demiterea mea. Nemulţumirea oamenilor are două componente. Am conturile primăriei bocate, nu pot face mai nimic dacă nu se iese din starea asta iar cetăţenii sunt nemulţumiţi. Pe de altă parte, întreprinzătorii nu vor să-şi plătească taxele şi impozitele locale. Nu vor să le plătească deloc. Din punctul meu de vedere cetăţenii sunt nemulţumiţi justificat, au aşteptări, dar eu nu pot face ceva până când nu intrăm în normalitate, până când nu deblocăm această situaţie“, a declarat pentru ziarul Adevărul primarul Gheorghe Baciu.

Primăria Slănic Moldova are datorii de aproximativ 970 de mii de lei şi are de încasat peste 3,2 milioane de lei de la agenţii economici din staţiune, unii în stare de insolvenţă sau faliment. Aceeaşi afacerişti şi-au înfiinţat noi firme, iar vechile datorii au rămas neplătite.

Primarul Gheorghe Baciu, pentru a ieşi din impas, a decis să nu mai semneze autorizaţiile de funcţionare firmelor care nu sunt la zi cu taxele şi impozitele locale. „Am fost executaţi pentru o datorie către Alconep, cu un teren, Avem conturile blocate. Avem nevoie să plătim datoriile. Consiliul Judeţean (n.r. PSD) nu ne-a alocat banii ceruţi, 870 de mii de lei. În momentul de faţă avem de primit 3,2 milioane de lei, din care 2,4 milioane sunt de la „Perlele“ lui Şerban. Flora e în organizare judiciară, alte firme sunt în faliment. Eu nu am hoteluri sau interese în zonă, vreau să fac o administraţie corectă. Unii afacerişti s-au obşinuit să nu-şi plătească impozitele deşi sunt cele mai mici faţă de celelalte oraşe din judeţul Bacău. Noi avem o cotă de impozitare de 0,6%, Bacăul are 1,2%, Comăneştiul, Moineştiul, Târgu Ocna au în jur de 1,3%. Avem nevoie de încasări, pentru a putea funcţiona, pentru a putea dezvolta staţiunea“, a mai spus primarul Gheorghe Baciu. (adevarul.ro)

1 Comment on "Referendum pentru demiterea primarului din Slănic Moldova"

  1. Daca oameni au inteles ca semneaza pentru un referendum de demiterea primarului este o actiune democratica si e dreptul lor. Dar sunt multi care nu stiu pentru ce au semnat, au semnat sa nu se inchida cariera de piatra, sa nu se ia apa sau sa nu se mareasca taxele si asta pentru ca persoane in care au incredere le-au cerut sa semneze.
    Ca un simplu privitor ma intreb cati din cei 800 de semnatari au stiut sau au inteles pentru ce semneaza?
    Si oare e democratic si legal sa vrem sa demitem un primar doar pentru ca unii incalca legea de ani de zile si fac afaceri ilegal, au angajati la negru, nu platesc taxe la Stat, etc.
    Oare simpli cetateni nu se gandesc ca daca nu se platesc taxele in mod corect si ei nu sunt angajați in mod legal tot ei suferă? Un patron care are venituri ilegale are toate nevoile acoperite dar un muncitor nu.
    Fără taxe nu sunt bani pentru drumuri, pentru plata profesorilor, a medicilor, pentru medicamente, practic pentru nimic.
    O localitate indiferent dacă e mica sau mare nu poate sa existe dacă nu sunt încasate taxele, mai ales de la societățile comerciale din zona respectiva. De exemplu, orașele Bacău și Sibiu își acoperă majoritatea nevoilor financiare din chiriile și taxele plătite de marile firme (Metro, Carrefour, etc) așa au o siguranță financiară, pot face investiții de dezvoltare și cred că toți suntem de acord că nivelul lor de dezvoltare este foarte mare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*