Locuitori din Ciresoaia-Slanic Moldova, consultati gratuit de “Caravana cu Medici”


In acest week-end (15-16 aprilie 2016), cetatenii din Slanic Moldova au primit un dar a carui valoare nu poate fi apreciata cu adevarat decat de beneficiari: analize si consultatii medicale gratuite in cadrul actiunii organizatiei “Caravana cu Medici”, care a sosit in oras la invitatia primarului Andrei Serban.

In urma cu doua saptamani, in cadrul aceleiasi Caravane, slanicenilor le-au fost recoltate probe pentru a le fi efectuate analize medicale.

Medicii rezidenti si studentii care activeaza ca voluntari in “Caravana” au revenit, sambata, in Slanic Moldova, mai exact la Scoala Ciresoaia, pentru a le comunica rezultatele analizelor si pentru a le oferi consultatii de specialitate gratuite.

slanic consultatii

“In urma cu doua saptamani am recoltat probe de la 130 de locuitori, dar astazi au venit mult mai multi. Pacientii se prezinta la primul cabinet, unde sunt masurati, cantariti, le este analizat istoricul, li se palpeaza abdomenul, li se face un examen clinic la inima, plamani, iar daca e cazul sunt trimisi la ecograf si la medicul specialist, cardiolog, internist sau neurolog”, a explicat Stela Toma, coordonatoarea Caravanei.

La sfarsit, pacientii primesc o scrisoare medicala cu care vor merge la medicul de familie si, daca e cazul, o reteta. “Aici avem sprijinul Farmaciilor Sf. Spiridon, care le ofera o reducere”, a precizat Stela Toma.

Scopul proiectului este de a depista la timp anumite afectiuni care, netratate, pot evalua in boli grave, cu un final tragic. Slanicenii prezenti, sambata, la Scoala Ciresoaia au marturisit ca aceasta actiune “este minunata”, mai ales pentru oamenii cu venituri mici sau neasigurati. Cei mai multi nu au mai fost la medic si nu au mai facut analize medicale de cinci-sase ani.

“Unii locuitori au aflat acum, in cadrul ‘Caravanei cu Medici’, ca au hepatita B sau C, iar asta i-a speriat la inceput. Important este ca vor incepe un tratament, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca nu veneau la noi si nu faceau aceste analize”, a explicat Mihai Ranete, initiatorul proiectului. Acest tratament ii va ajuta sa se vindece si sa duca o viata normala, alaturi de cei dragi.

CITESTE MAI DEPARTE PE DESTEPTAREA.RO

Be the first to comment on "Locuitori din Ciresoaia-Slanic Moldova, consultati gratuit de “Caravana cu Medici”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*